Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Ket nagyonszep Normandiai fenyo kb 10 -15 evvel ezelott rossz helyre lett ultetve, megszeretnem oket menteni . Kerdeznem hogy van e ra realis esely hogy ez sikeruljon ? Milyen modon ? Minden segitseget koszonok!
Hozzáértő tollából olvastam hogy az ilyen nagy fákat két vagy több év alatt körbe árkolják hogy minél jobban kényszerítsék a fát arra hogy a töve körül hagyott földlabdát a gyökerei átszőjjék. Így ültetéskor már csak a lefelé nőtt gyökereket kell elvágni és nyilván minél nagyobb földlabdával átültetni.
Kérdés hogy vannak e évek erre. Bevallom soha nem próbáltam így az eredmény tekintetében sem tudok jósolni !
Itt egy leírás :
Az átültetéseket speciális, íves késsel, vagy késpárokkal van felszerelt gépekkel végzik, amit hidraulikával mozgatnak. A kések alávágnak a gyökérzetnek, majd az egész növényt a földlabdával együtt az új helyére költöztetik. Idősebb korban a fák az értékesítésig a helyükön maradnak, de időszakonként a géppel így is alávágnak. A drasztikusnak tűnő beavatkozást a fák nem sínylik meg, sőt a rendszeres “gyökérmetszés” a földlabdán belül egy sűrűbb gyökérrendszert eredményez. Ennek következtében, ha sor kerül a végleges kiemelésre, a fák lényegesen jobban tűrik az átültetést mint “iskolázatlan” társaik, hiszen megszokták, hogy gyökérzetük csak az adott földlabdában növekedhet, ami a művelet folyamán nem is sérül meg számottevően. A technológiának köszönhetően a faiskolák tíz-tizenöt éves előnevelt példányokat értékesítenek, és nem kell mondani, hogy ezek az egyedek már ültetésük pillanatától maximális díszítőértékkel rendelkeznek. Az előnevelt, földlabdás fákat ráadásul a fagyok kivételével az év bármelyik időszakában ki lehet ültetni, és eredési biztonságuk is jóval meghaladja szabadgyökerű társaikét. Igény esetén lehetőség van ennél idősebb, akár húsz év fölötti példányok kiemelésére is, amit részben gépesítve, részben kézi szakmunkával oldanak meg. Túlkoros fák esetében hosszabb előkészületekre van szükség. A körbeárkolást markoló végzi, de a földlabda megfaragása, a gyökércsonkok kezelése már a szakemberek feladata. A szabadon álló földlabdát jutaszövettel takarják, majd drótfonattal megerősítik. A végső alámetszést ismét a gép végzi, majd ki is húzza az előre kialakított rézsűn a talajszintre. Ha az előkészített növény daruzható, akkor rögtön teherautóra kerül, vagy ugyanezt nagy teljesítményű villástargonca oldja meg. A szállítás idejére a koronát a lehető legkisebb méretűre összekötözik, ami nem csak a sérülésektől óvja az ágakat, hanem a párolgási veszteséget is csökkenti. Még jobb eredmény várható a lombkorona fóliás takarásától, mert így a menetszél okozta kiszáradás teljes mértékben elkerülhető. Ideális esetben az új helyszínt már előkészítették, ahol megfelelő méretű ültetőgödör várja a szakembereket. A félig megdöntött fánál végzik a végső koronaalakító metszést is, mert később erre, a bizonytalan egyensúlyi helyzet miatt aligha kerülhet sor. Nem csak a sérült ágakat távolítják el, hanem kezelik a sebeket, és az ágrendszert is megritkítják. A csökkentett lombfelület megakadályozza, hogy a nyári időszakban a túlzott párologtatással a fa önmagát szárítsa ki. A szállítás és az ültetés okozta megpróbáltatást így is egy nagy adag víz bejuttatásával kezelik, ami ráadásul a hajszálgyökerek közelébe mossa a talajt, elősegítve a begyökeresedést.
Sok minden lehetséges amit el lehet képzelni ,meg mit nem azt is meglehet oldani hisz ma már egy egész templomot vittek el és ma még visznek is el nagyobb távolségokra az eredeti helyükről. Az elvileg megoldható ,hogy egy 4m-es élő fát nem-e lehetne elszálitani más helyre,csak gyakorlatilag sok szempontot figyelembe kéne venni. Az egyik TV adásban foglalkoztak ennek a kivitelezésével ami talán mifelénk még biztosan nincs elterjedve. Ez egy speciális kanalakkal ellátott markoló gép ,amit amarikában ha jóll emlékszem egy magyar származású egyén kezdett alkalmazni és ez a gépolyan mélyre markol,hogyaz egész fát kiemeli földlabdával együtt majd el is szálitja a megfelelően kiképzett a fa méretének előkészitet helyrére majd ott el is ültetik, hatalmas fákat képesek ezzel a módszerrel kiültetni.
Most az a kérdés ,hogy ilyen megoldás nálunk lehetséges és főleg anyagiakban mire lahetne számitani e munka elvézgésére? Megérné-e a probálkozás?
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég