Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!Vettünk egy családi házat és abban van egy kerti tavacska, de sajnos nagyon elkoszolódik.Abban kérek segítséget, hogy hogyan lehet minél természetesebb módon megtisztítani.
Várom a segítő ötleteket: köszi
Ha a fonalas zöld alga elszaporodott akkor valamilyen vegyszert kell bevetni először. Akvarista üzletekben egész jó szerek kaphatók. Ha csak zavaros züldes a víz akkor szűrőt kell használni. Ezek meglehetősen drágák ezért én egy pár száz wattos (minél kisebb) "akciós"búvárszivattyúból és 10 cm vastag szivacsból magam csináltam. Egy darabka műanyag csatornacsövet raktam a szivattyú aljára ( nekem a 160 épp jó volt) megtoldani a hengeres részt alul. Egy műanyag edénybe (kb 50 cm átmérőjű 15-20 cm magas lavór) alulra raktam nehezéknek tört követ. Erre a szivattyú úgy hogy a hengeres részre két félkör alakú szivacs szűrő megy. Gyakorlatilag a két szivacsszűrő központosítja az edény közepére a szivattyút. A szivattyú nyomó oldalát rövid műanyagcsővel toldottam így szökőkút is volt egyben de aztán később könyököt raktam mert zavart a csobogás. A szivacsot nagyobbra kell vágni mint az edény és kisebbre mint a szivattyú hogy jó szorosan illeszkedjen így csak a szivacson keresztül kap a szivattyú vizet. Még jobb ha 4-6 mm belső átmérőjű műanyag csövet úgy beépítünk hogy a szivattyú szívó nyilásánál legyen az egyik vége a másik pedig a víz szintje felett. Így folyamatosan levegőztetjük is a tavunkat és a szivattyú is kevesebbet dolgozik. Napi pár órai járatással fenékig átlátszó a víz a tavamban ezért nem is szoktam rendszeresen használni. A szivattyú vezetékre és érintés védelemre tessék odafigyelni ha megtetszene a módszerem ! A használat és a szennyezettség függvényében időnként ki kell mosni a szivacsból a szennyeződést. Kb 5-6 m2 a felülete a tavamnak és 50-70 cm mély.
A legmélyebb részre növényt kell ültetni ami idővel megfogja az iszapot, de évente 1-2 alkalommal én ki is szoktam szivattyúzni az iszapot. Flexibilis szívócsővel gyakorlatilag "kiporszívózom" a tó alját. Csak tiszta csapvizet vagy ülepített esővizet szabad a dísztóba tölteni. A képen látható a szűrő is valamennyire, és kb ilyen szennyezettségnél szoktam pár órát járatni.

Csatolmányok

2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 19 vendég

cron