Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni és gondozni. Így a felmerülő kérdések a citromfű növényről, hogyan termeszem otthoni a kertembe?
Tatuska írta: Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni és gondozni. Így a felmerülő kérdések a citromfű növényről, hogyan termeszem otthoni a kertembe?

Szia Tatuska! :-)

Botanikai név - Cymbopogon flexuosus
közös név - Citromfű
Ez családjába tartozik a pázsitfűfélék
Háromféle citromfű. Kelet-indiai citromfű és a nyugat-indiai citromfüvet (C.citratus) és a dzsammumun füvet (C.pendulus) termesztik, mint fontos forrásait.

Citromfű felhasználás iparban

Az olaj fő alkotóeleme a citrál. Anyag fontos ionon, azaz egy szintetikus A-vitamin előállításához használt - aromákban, kozmetikumokban és parfümökben használt - és b-ionon előállításához. Baktériumölő, rovarriasztó és gyógyászati ​​felhasználás. Az elhasznált fű jó szarvasmarha takarmány forrása, és jó szilázszá alakítható.
A felhasznált füvek kartonok és papírok gyártásához vagy üzemanyagként is hasznosak.

Termesztési gyakorlatok
Éghajlat és talaj


A növények szívósak és különféle körülmények között nőnek. A legideálisabb körülmények a meleg és párás éghajlat, rengeteg napsütéssel és évi 250-280 cm csapadékkal, egyenletesen elosztva. A talajt tekintve szegény talajokból, a domb lejtőin termeszthető. A talaj pH-értéke 4,5-7,5 között ideális. Mivel jó a talajmegkötő jellege, vegetatív takaróként nevelhetők erodált dombokon.

Fajták

Az Odakkali (Kerala) és a Lucknow-i CIMAP gyógyító és aromás növények kutatóállomása a tenyésztés és a szelekció eredményeként javított törzseket fejlesztett ki, nevezetesen az OD-19 és SD-68 törzseket. E fajták fontos jellemzőit az alábbiakban adják meg. Ezt a két továbbfejlesztett fajtát ajánlják széles körű termesztésre. A közelmúltban az RRL, Jammu kifejlesztett egy CKP-25 hibrid törzset a C.khasianus és a C.pendulus keresztezésével, amely 50% -kal és 140% -kal nagyobb olajhozamot képes elérni, mint az RRL-16 és az OD-19.

Palánták

A talajt jól el kell dolgozni magágy kialakításához, és emelt mederűnek kell lennie. A talajba trágyát is adnak, miközben kialakítja az ágyat. Az egy hektár palántaneveléshez 15-20 kg magra van szükség. A magokat 10 cm-es intervallumban húzott vonalakban vetik az ágyásokba, és vágott fű anyagokkal borítják. Amikor a palánták körülbelül 2 hónaposak, vagy 12-15 cm magasak, készen állnak az átültetésre.

Terep előkészítés

A földet megtisztítják a földalatti növényzettől, és 5 cm-es kockákból álló gödröket készítenek 15 x 10 cm-es távolságban.

Trágya és műtrágya

Az Odakkali (Kerala) aromás növények kutatóállomása 100 kg N / ha-t javasol. Északkeleti körülmények között hektáronként 60 kg nitrogén, 50 kg P és 35 kg K alkalmazása ajánlott. Észak-Indiában a Jammu citromfüvet (C.pendulus) öntözött körülmények között termesztik citral forrásként. A kulturális gyakorlatok szinte hasonlóak a kelet-indiai citromfűhöz. Kizárólag papucsokkal terjesztik, amelyeket lapos ágyakra ültetnek. 50 x 50 cm-es távolságot alkalmazunk. A hektáronkénti 260 kg N, 80 kg P 2 O 5 és 120 kg K 2 O dózis 3-4 osztott adagban ajánlott. A termés különösen a forró nyári hónapokban reagál az öntözésre.

Betakarítás

A citromfüvet az ültetés után 90 nappal kell betakarítani, majd 50-55 napos időközönként betakarítják. A füvet 10 cm-rel a talajszint felett levágják, és az éghajlati viszonyoknak megfelelően évente 5-6 darabot lehet levágni. A talajtól és az éghajlati viszonyoktól függően a növény a szántóföldön 5-6 évig tartható. Az ültetési periódustól függően az első évben egy, vagy két, második évtől kezdve pedig 3-4 db dugvány érhető el. A betakarítás friss levelekből, valamint száraz, vagy fél szárított levelekből áll 60 napos időközönként. Nem szabad hagyni, hogy a növény bőségesen virágozzon, mivel ez csökkenti az össz hozamot.

Citromfű és a főzés

A nagyon keresett, ünnepelt kulináris gyógynövény, amely széles körben kapcsolódik a thaiföldi és a délkelet-ázsiai konyha ételeihez, de a Karib-térségben is meglehetősen hasonló. A számos összetevőt javít anélkül, hogy terhelné az étel aromájának profilját, és friss citrusfélék, virágos ízt kölcsönöz az ételeknek.
A délkelet-ázsiai fűszer keverékek kulcseleme – különösen Malajziában és Szingapúrban, valamint az indonéz, thaiföldi és vietnami főzésben. Használat előtt jobb, ha a szárított leveleket forró vízben áztatja.

A citromfű növény hozzáadódik a karibi tenger gyümölcse levesekhez. Indonéziában kiegyensúlyozza a galangal és a tüzes chilit pasztákban, amelyeket grill, gulais (egyfajta curry), levesek, sotos (egy csirkeleves fajtája) és sült ízesítésére használnak. A citromfű a malajziai és thaiföldi curry paszták és a nyonya laksas (curry noodle) általános alkotóeleme. Malajziában mennyei aromát ad a nasi lemak (kókuszdió rizs étel) számára. A citromfű megtalálható számos thai curryben és levesben. Vietnámban hozzáadják hús pácokhoz és levesekhez.

Délkelet-Ázsiában a citromfű gyakran párosítható:
  • kókusztejjel
  • sötét pálma cukorral
  • rizsliszttel regionális desszertekben.

A citromfű ázsiai ágában hihetetlen ízt ad a húsból, baromfiból, tenger gyümölcseiből és zöldségéből készített hagyományos ételeknek.
A jól illeszkedik a csirkéhez, a halhoz és a sertéshúshoz.

A párosítható az alábbi fűszernövényekkel:
  • chili paprika
  • koriander
  • fokhagyma
  • galangal
  • gyömbér
  • kaffir lime levelek
  • mogyoróhagyma és kurkuma segítségével.
Jozsef68 írta:
Tatuska írta: Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni és gondozni. Így a felmerülő kérdések a citromfű növényről, hogyan termeszem otthoni a kertembe?

Szia Tatuska! :-)

Botanikai név - Cymbopogon flexuosus
közös név - Citromfű
Ez családjába tartozik a pázsitfűfélék
Háromféle citromfű. Kelet-indiai citromfű és a nyugat-indiai citromfüvet (C.citratus) és a dzsammumun füvet (C.pendulus) termesztik, mint fontos forrásait.

Citromfű felhasználás iparban

Az olaj fő alkotóeleme a citrál. Anyag fontos ionon, azaz egy szintetikus A-vitamin előállításához használt - aromákban, kozmetikumokban és parfümökben használt - és b-ionon előállításához. Baktériumölő, rovarriasztó és gyógyászati ​​felhasználás. Az elhasznált fű jó szarvasmarha takarmány forrása, és jó szilázszá alakítható.
A felhasznált füvek kartonok és papírok gyártásához vagy üzemanyagként is hasznosak.

Termesztési gyakorlatok
Éghajlat és talaj


A növények szívósak és különféle körülmények között nőnek. A legideálisabb körülmények a meleg és párás éghajlat, rengeteg napsütéssel és évi 250-280 cm csapadékkal, egyenletesen elosztva. A talajt tekintve szegény talajokból, a domb lejtőin termeszthető. A talaj pH-értéke 4,5-7,5 között ideális. Mivel jó a talajmegkötő jellege, vegetatív takaróként nevelhetők erodált dombokon.

Fajták

Az Odakkali (Kerala) és a Lucknow-i CIMAP gyógyító és aromás növények kutatóállomása a tenyésztés és a szelekció eredményeként javított törzseket fejlesztett ki, nevezetesen az OD-19 és SD-68 törzseket. E fajták fontos jellemzőit az alábbiakban adják meg. Ezt a két továbbfejlesztett fajtát ajánlják széles körű termesztésre. A közelmúltban az RRL, Jammu kifejlesztett egy CKP-25 hibrid törzset a C.khasianus és a C.pendulus keresztezésével, amely 50% -kal és 140% -kal nagyobb olajhozamot képes elérni, mint az RRL-16 és az OD-19.

Palánták

A talajt jól el kell dolgozni magágy kialakításához, és emelt mederűnek kell lennie. A talajba trágyát is adnak, miközben kialakítja az ágyat. Az egy hektár palántaneveléshez 15-20 kg magra van szükség. A magokat 10 cm-es intervallumban húzott vonalakban vetik az ágyásokba, és vágott fű anyagokkal borítják. Amikor a palánták körülbelül 2 hónaposak, vagy 12-15 cm magasak, készen állnak az átültetésre.

Terep előkészítés

A földet megtisztítják a földalatti növényzettől, és 5 cm-es kockákból álló gödröket készítenek 15 x 10 cm-es távolságban.

Trágya és műtrágya

Az Odakkali (Kerala) aromás növények kutatóállomása 100 kg N / ha-t javasol. Északkeleti körülmények között hektáronként 60 kg nitrogén, 50 kg P és 35 kg K alkalmazása ajánlott. Észak-Indiában a Jammu citromfüvet (C.pendulus) öntözött körülmények között termesztik citral forrásként. A kulturális gyakorlatok szinte hasonlóak a kelet-indiai citromfűhöz. Kizárólag papucsokkal terjesztik, amelyeket lapos ágyakra ültetnek. 50 x 50 cm-es távolságot alkalmazunk. A hektáronkénti 260 kg N, 80 kg P 2 O 5 és 120 kg K 2 O dózis 3-4 osztott adagban ajánlott. A termés különösen a forró nyári hónapokban reagál az öntözésre.

Betakarítás

A citromfüvet az ültetés után 90 nappal kell betakarítani, majd 50-55 napos időközönként betakarítják. A füvet 10 cm-rel a talajszint felett levágják, és az éghajlati viszonyoknak megfelelően évente 5-6 darabot lehet levágni. A talajtól és az éghajlati viszonyoktól függően a növény a szántóföldön 5-6 évig tartható. Az ültetési periódustól függően az első évben egy, vagy két, második évtől kezdve pedig 3-4 db dugvány érhető el. A betakarítás friss levelekből, valamint száraz, vagy fél szárított levelekből áll 60 napos időközönként. Nem szabad hagyni, hogy a növény bőségesen virágozzon, mivel ez csökkenti az össz hozamot.

Citromfű és a főzés

A nagyon keresett, ünnepelt kulináris gyógynövény, amely széles körben kapcsolódik a thaiföldi és a délkelet-ázsiai konyha ételeihez, de a Karib-térségben is meglehetősen hasonló. A számos összetevőt javít anélkül, hogy terhelné az étel aromájának profilját, és friss citrusfélék, virágos ízt kölcsönöz az ételeknek.
A délkelet-ázsiai fűszer keverékek kulcseleme – különösen Malajziában és Szingapúrban, valamint az indonéz, thaiföldi és vietnami főzésben. Használat előtt jobb, ha a szárított leveleket forró vízben áztatja.

A citromfű növény hozzáadódik a karibi tenger gyümölcse levesekhez. Indonéziában kiegyensúlyozza a galangal és a tüzes chilit pasztákban, amelyeket grill, gulais (egyfajta curry), levesek, sotos (egy csirkeleves fajtája) és sült ízesítésére használnak. A citromfű a malajziai és thaiföldi curry paszták és a nyonya laksas (curry noodle) általános alkotóeleme. Malajziában mennyei aromát ad a nasi lemak (kókuszdió rizs étel) számára. A citromfű megtalálható számos thai curryben és levesben. Vietnámban hozzáadják hús pácokhoz és levesekhez.

Délkelet-Ázsiában a citromfű gyakran párosítható:
  • kókusztejjel
  • sötét pálma cukorral
  • rizsliszttel regionális desszertekben.

A citromfű ázsiai ágában hihetetlen ízt ad a húsból, baromfiból, tenger gyümölcseiből és zöldségéből készített hagyományos ételeknek.
A jól illeszkedik a csirkéhez, a halhoz és a sertéshúshoz.

A párosítható az alábbi fűszernövényekkel:
  • chili paprika
  • koriander
  • fokhagyma
  • galangal
  • gyömbér
  • kaffir lime levelek
  • mogyoróhagyma és kurkuma segítségével.


Szia!
Nagyon szépen köszönöm az értékes tanácsokat!
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég