Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a gomba növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?
Tatuska írta: Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a gomba növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?


Szia Tatuska! :-)

Mi a gombatermesztés?
Az első dolog, amit mondani kell, hogy a gomba nem növény (annak ellenére, hogy szerepel a „növények” részben - feltételezzük, hogy a legtöbben azt hiszik, hogy igen, és ezért elvárják, hogy itt találják meg őket). Valójában a gombák „királyságába” tartoznak, nem pedig a növények királyságába.
A gomba termesztése megegyezik minden más termesztéssel. A gombákat „spórából” termesztik - gomba szövettenyészetből, amelyet steril / laboratóriumi körülmények között termesztett spórákból állítottak elő (a szennyezés ebben a szakaszban nagy probléma). A spawn-t beszerezhetők szakosodott beszállítóktól, majd hozzá adhatjuk egy hordozóhoz (komposzt, rönk, kávézacc stb.), Hogy a micéliumukat (szálszerű gyökérrendszer) terjesszük és termést nyújtsunk.
A gomba növekedésének két fő szakasza van. Az első a vegetatív szakasz - a fiatal, fejlődő spóra táplálkozásra és növekedésre ösztönzik, hogy eljussanak a második, gyümölcsös szakaszba, amikor a gombákat takaríthatjuk. Tehát a gomba beszállítók biztosítják a korai vegetációs stádiumot, és a termelőnek kell a termesztési stádiumig ápolnia.

Történelem

Humuszlakó: 1650 körül Franciaországban észrevették, hogy a gombák természetesen ősszel jelentek meg a dinnye termés után. Így nedvesen tartották őket, és újabb termést kaptak - gombát. Meghaltak, amint túl hideg lett - és ezért tálcákba tették őket, és barlangokba költöztették őket, ahol az évszak meghosszabbodott azáltal, hogy megvédte őket a hidegtől és a széltől, amely elpárologtatja a talaj nedvességét. Hamarosan egész évben, ellenőrzött környezetben, alagutakban termesztették őket, és megszületett a gombatermesztés. Nagy-Britannia a 19. század elején, az Egyesült Államok pedig a 20. század elején következett.
Shiitake gomba: A feljegyzések vannak a shiitake gomba termesztéséről, körülbelül 1000 évvel ezelőtt Kínában. A termesztést tölgy vagy bükkfán növő vad példányok megfigyeléséből tanultuk. A lehető legjobb szaporodást eredményezték szennyezés nélkül, és beoltották ugyanabba a fajba tartozó rönkökbe, amelyeken a vadonban nőttek.

Mycorrhizal: a szarvasgomba termesztését bonyolította az a tény, hogy a vadonban a szarvasgomba csak a gazda fa gyökerein nő. Úgy gondolták, hogy csak vadonból gyűjthetők össze - sőt, a 20. századig úgy gondolták, hogy a szarvasgomba a fa része. Új-Zélandon 1972-ben tölgyfákat ültettek abból a célból, hogy gyökereiket szarvasgomba-ikrával oltsák be. Európában és Észak-Amerikában van egy tölgyfa gyökérrel társított gomba közösség, amelyek mindegyike versenyezni fog a szarvasgombával és nagyon megnehezíti a termesztést. A tölgyfák nem Új-Zélandon honosak, ezért a szarvasgombának nem voltak versenytársai. 1985-re 7 éven belül képesek voltak állandó termést produkálni - még mindig nehéz, de nem lehetetlen. Mostantól bárhol termeszthetőek, a tölgy, vagy a mogyoró gyökerein - de sok földre van szükség, mivel a fákat is be kell ültetni. Szabad vízelvezetésű vályogra van szükség - az agyagos talaj nem jó a szarvasgomba számára.

Milyen előnyei vannak a gombatermesztésnek?

A gomba termesztése nagyon érdekes hobbi lehet finom eredménnyel, amely az alacsony ráfordítási költségek és a termény magas értéke miatt könnyen jövedelmező kisvállalkozás válhat.
Az előállítási költségek alacsonyak - például humuszt lakó fajokat lehet termeszteni olyan kávézaccban, amelyet a kávézók általában örömmel fogadnak, ha ingyen gyűjt. Valaki rájött, hogy a kávézacc már steril lett, és tartalmazza a gombák számára szükséges cellulózot és lignint - a tökéletes szubsztrátumot.
Az aljzat lehet salakanyag - mint az állati trágya (bár természetesen ezt gyakran használják a kertekben), vagy a fent említett kávézacc. Rengeteg kávézó és étterem található, csészénként elég sok hulladék keletkezik, és naponta több millió csésze kerül elfogyasztásra.

A gomba nagyon jó nekünk. Egészségesek és táplálóak, és néhány faj gyógyhatású. A Reishi konzol gombát évszázadok óta használják gyógyteának előállítására, és most a hagyományos kezelésével együtt használják az immunrendszer helyreállítására.

Mit tehetek?

Először gondolja át, milyen gomba termesztési projektre készül. Végezzen néhány kutatást a beszállítókkal kapcsolatban, milyen szubsztrátumra lesz szüksége, és hogyan kell vigyázni az a vegetációs szakaszban. Íme néhány tanács a kiválasztott fajokhoz:

Laskagomba: Keverjen össze 500 g laskagomba spórát 2,5 kg kávézaccal (frissen - a gyűjtéstől számított 24 órán belül). Tartsa zsákokban meleg, sötét helyen 2-3 hétig, majd tegyen néhány rést az oldalára, és pár hétig permetezzünk vízpárát 1-2 hétig. A micélium hálózata 3-4 nap alatt elterjed és olyan gyümölcsöt terem, amely készen áll a betakarításra. Ezután komposztálhatja a kávézaccot. A cellulóz és a lignin eltűnik, de akkor is lebomlanak.

Gombafajták

Négyféle gomba létezik, amelyek mindegyike a környezettel sajátos módon működik. Több mint 10 000 ismert gombafaj van, és úgy gondolják, hogy sokuk még felfedezésre vár.

Saprotrofák – Ezek a gombák kedvelik a bomló anyagokat, és hozzájárulnak a bomláshoz azáltal, hogy enzimeket és savakat engednek a körülötte lévő világba. A sitaita gomba jó példa erre a gombafajtára.
Mycorrhizae – Ez a gombafajta, amely a porcini. Ez a fajta gomba jó kapcsolatban áll a gazda növénnyel, általában olyan, amelyben mind a gazda, mind a gomba előnyös és segíti egymást. Nem könnyű elterjedni a gazda növényektől.
Paraziták – Ezek a gombák átveszik házi gazdáik testét, majd végül megölik. A Lion’s Mane gomba parazita.
Endofiták – Ezeknek a gombáknak ugyanolyan kapcsolata van a gazda növényükkel, mint a mikorrizákkal, de a különbség az, hogy könnyen előállíthatók laboratóriumi környezetben, a gazda növényétől távol. Ez azt jelenti, hogy a virágzáshoz nem szükséges a szimbiotikus kapcsolat. Ez a legkevésbé értett gombafajta, és a gombák néha nem is teljes gombát termelnek, tehát laza kategorizálás, valódi példa nélkül. Úgy gondolják, hogy más kategóriákban szereplő gombák valójában endofiták lehetnek.

Főzés a porcini gombával

Vannak, akik szeretik hozzátenni a porcini gomba az ételekhez, hogy a gombák íze a textúra nélkül hozzá adódjon. A gombák textúráját néha gumiszerűnek és nemkívánatosnak tekintik, és a pornak nincs textúrája, miután hozzáadtak egy másik ételhez.
Használja ezt a port omlettekben, friss zöldségekkel főzve és tészta szószokhoz. A hús pácok szintén különösen jók ezzel a porral. Egy másik egyedi alkalmazás erre a porra az, hogy keverjük össze a zsemlemorzsát, mielőtt hozzáadjuk a zsemlemorzsát a makarónihoz és a sajthoz. Darabolt aprítson el néhány burgonyát, megsütjük és adjuk hozzá a sajtot és a porcini-port.

Meglepődhet, hogy ez a gombapor ízletes muffinokban is finom. Vannak, akik élvezik egy apró gombás por meghintését a szárított gyümölcsökre. Ez lenyűgöző ízkombinációt nyújt. A gombák umami különösen jól illeszkedik a bogyók édességéhez.
Hozzáadható bármihez, amit szeretne, hogy kicsit több legyen az umamai íze. A grillezett sajt finom ízű, hozzáadva egy kevés porcini port. A sajtos fokhagymás kenyér ebből a porból is lendületet kap.
A vegetáriánusok különösen kedvelik a porcini port, mert ez bármilyen gombafajtát rendkívül gazdag és kielégítő lehet. Csak egy kicsit messzire megy.

A porcini gomba párosul menta ízekkel, tehát a dinnye menta kiváló barát lenne minden olyan ételnél, amely ezeket a gombákat tartalmazza. A kakukkfű is jó íz, hogy párosuljon ezzel a gombaporral.
Kezdetben adjon hozzá csak kis mennyiséget az ízletes porból, mert egy kis mennyiség sok ízt fog hozzáadni. Bármikor hozzáadhat további mennyiségeket, ha úgy érzi, hogy hiányzik az étel. Egy kis Porcini gomba por messze megy.
Jozsef68 írta:
Tatuska írta: Sziasztok! :-)
Kezdő hobbi kertész vagyok. Egy éve vásároltunk családi házat. Több növényt szeretnék megismerni. Így a felmerülő kérdések a gomba növényről, hogyan termeszem otthoni kertbe?


Szia Tatuska! :-)

Mi a gombatermesztés?
Az első dolog, amit mondani kell, hogy a gomba nem növény (annak ellenére, hogy szerepel a „növények” részben - feltételezzük, hogy a legtöbben azt hiszik, hogy igen, és ezért elvárják, hogy itt találják meg őket). Valójában a gombák „királyságába” tartoznak, nem pedig a növények királyságába.
A gomba termesztése megegyezik minden más termesztéssel. A gombákat „spórából” termesztik - gomba szövettenyészetből, amelyet steril / laboratóriumi körülmények között termesztett spórákból állítottak elő (a szennyezés ebben a szakaszban nagy probléma). A spawn-t beszerezhetők szakosodott beszállítóktól, majd hozzá adhatjuk egy hordozóhoz (komposzt, rönk, kávézacc stb.), Hogy a micéliumukat (szálszerű gyökérrendszer) terjesszük és termést nyújtsunk.
A gomba növekedésének két fő szakasza van. Az első a vegetatív szakasz - a fiatal, fejlődő spóra táplálkozásra és növekedésre ösztönzik, hogy eljussanak a második, gyümölcsös szakaszba, amikor a gombákat takaríthatjuk. Tehát a gomba beszállítók biztosítják a korai vegetációs stádiumot, és a termelőnek kell a termesztési stádiumig ápolnia.

Történelem

Humuszlakó: 1650 körül Franciaországban észrevették, hogy a gombák természetesen ősszel jelentek meg a dinnye termés után. Így nedvesen tartották őket, és újabb termést kaptak - gombát. Meghaltak, amint túl hideg lett - és ezért tálcákba tették őket, és barlangokba költöztették őket, ahol az évszak meghosszabbodott azáltal, hogy megvédte őket a hidegtől és a széltől, amely elpárologtatja a talaj nedvességét. Hamarosan egész évben, ellenőrzött környezetben, alagutakban termesztették őket, és megszületett a gombatermesztés. Nagy-Britannia a 19. század elején, az Egyesült Államok pedig a 20. század elején következett.
Shiitake gomba: A feljegyzések vannak a shiitake gomba termesztéséről, körülbelül 1000 évvel ezelőtt Kínában. A termesztést tölgy vagy bükkfán növő vad példányok megfigyeléséből tanultuk. A lehető legjobb szaporodást eredményezték szennyezés nélkül, és beoltották ugyanabba a fajba tartozó rönkökbe, amelyeken a vadonban nőttek.

Mycorrhizal: a szarvasgomba termesztését bonyolította az a tény, hogy a vadonban a szarvasgomba csak a gazda fa gyökerein nő. Úgy gondolták, hogy csak vadonból gyűjthetők össze - sőt, a 20. századig úgy gondolták, hogy a szarvasgomba a fa része. Új-Zélandon 1972-ben tölgyfákat ültettek abból a célból, hogy gyökereiket szarvasgomba-ikrával oltsák be. Európában és Észak-Amerikában van egy tölgyfa gyökérrel társított gomba közösség, amelyek mindegyike versenyezni fog a szarvasgombával és nagyon megnehezíti a termesztést. A tölgyfák nem Új-Zélandon honosak, ezért a szarvasgombának nem voltak versenytársai. 1985-re 7 éven belül képesek voltak állandó termést produkálni - még mindig nehéz, de nem lehetetlen. Mostantól bárhol termeszthetőek, a tölgy, vagy a mogyoró gyökerein - de sok földre van szükség, mivel a fákat is be kell ültetni. Szabad vízelvezetésű vályogra van szükség - az agyagos talaj nem jó a szarvasgomba számára.

Milyen előnyei vannak a gombatermesztésnek?

A gomba termesztése nagyon érdekes hobbi lehet finom eredménnyel, amely az alacsony ráfordítási költségek és a termény magas értéke miatt könnyen jövedelmező kisvállalkozás válhat.
Az előállítási költségek alacsonyak - például humuszt lakó fajokat lehet termeszteni olyan kávézaccban, amelyet a kávézók általában örömmel fogadnak, ha ingyen gyűjt. Valaki rájött, hogy a kávézacc már steril lett, és tartalmazza a gombák számára szükséges cellulózot és lignint - a tökéletes szubsztrátumot.
Az aljzat lehet salakanyag - mint az állati trágya (bár természetesen ezt gyakran használják a kertekben), vagy a fent említett kávézacc. Rengeteg kávézó és étterem található, csészénként elég sok hulladék keletkezik, és naponta több millió csésze kerül elfogyasztásra.

A gomba nagyon jó nekünk. Egészségesek és táplálóak, és néhány faj gyógyhatású. A Reishi konzol gombát évszázadok óta használják gyógyteának előállítására, és most a hagyományos kezelésével együtt használják az immunrendszer helyreállítására.

Mit tehetek?

Először gondolja át, milyen gomba termesztési projektre készül. Végezzen néhány kutatást a beszállítókkal kapcsolatban, milyen szubsztrátumra lesz szüksége, és hogyan kell vigyázni az a vegetációs szakaszban. Íme néhány tanács a kiválasztott fajokhoz:

Laskagomba: Keverjen össze 500 g laskagomba spórát 2,5 kg kávézaccal (frissen - a gyűjtéstől számított 24 órán belül). Tartsa zsákokban meleg, sötét helyen 2-3 hétig, majd tegyen néhány rést az oldalára, és pár hétig permetezzünk vízpárát 1-2 hétig. A micélium hálózata 3-4 nap alatt elterjed és olyan gyümölcsöt terem, amely készen áll a betakarításra. Ezután komposztálhatja a kávézaccot. A cellulóz és a lignin eltűnik, de akkor is lebomlanak.

Gombafajták

Négyféle gomba létezik, amelyek mindegyike a környezettel sajátos módon működik. Több mint 10 000 ismert gombafaj van, és úgy gondolják, hogy sokuk még felfedezésre vár.

Saprotrofák – Ezek a gombák kedvelik a bomló anyagokat, és hozzájárulnak a bomláshoz azáltal, hogy enzimeket és savakat engednek a körülötte lévő világba. A sitaita gomba jó példa erre a gombafajtára.
Mycorrhizae – Ez a gombafajta, amely a porcini. Ez a fajta gomba jó kapcsolatban áll a gazda növénnyel, általában olyan, amelyben mind a gazda, mind a gomba előnyös és segíti egymást. Nem könnyű elterjedni a gazda növényektől.
Paraziták – Ezek a gombák átveszik házi gazdáik testét, majd végül megölik. A Lion’s Mane gomba parazita.
Endofiták – Ezeknek a gombáknak ugyanolyan kapcsolata van a gazda növényükkel, mint a mikorrizákkal, de a különbség az, hogy könnyen előállíthatók laboratóriumi környezetben, a gazda növényétől távol. Ez azt jelenti, hogy a virágzáshoz nem szükséges a szimbiotikus kapcsolat. Ez a legkevésbé értett gombafajta, és a gombák néha nem is teljes gombát termelnek, tehát laza kategorizálás, valódi példa nélkül. Úgy gondolják, hogy más kategóriákban szereplő gombák valójában endofiták lehetnek.

Főzés a porcini gombával

Vannak, akik szeretik hozzátenni a porcini gomba az ételekhez, hogy a gombák íze a textúra nélkül hozzá adódjon. A gombák textúráját néha gumiszerűnek és nemkívánatosnak tekintik, és a pornak nincs textúrája, miután hozzáadtak egy másik ételhez.
Használja ezt a port omlettekben, friss zöldségekkel főzve és tészta szószokhoz. A hús pácok szintén különösen jók ezzel a porral. Egy másik egyedi alkalmazás erre a porra az, hogy keverjük össze a zsemlemorzsát, mielőtt hozzáadjuk a zsemlemorzsát a makarónihoz és a sajthoz. Darabolt aprítson el néhány burgonyát, megsütjük és adjuk hozzá a sajtot és a porcini-port.

Meglepődhet, hogy ez a gombapor ízletes muffinokban is finom. Vannak, akik élvezik egy apró gombás por meghintését a szárított gyümölcsökre. Ez lenyűgöző ízkombinációt nyújt. A gombák umami különösen jól illeszkedik a bogyók édességéhez.
Hozzáadható bármihez, amit szeretne, hogy kicsit több legyen az umamai íze. A grillezett sajt finom ízű, hozzáadva egy kevés porcini port. A sajtos fokhagymás kenyér ebből a porból is lendületet kap.
A vegetáriánusok különösen kedvelik a porcini port, mert ez bármilyen gombafajtát rendkívül gazdag és kielégítő lehet. Csak egy kicsit messzire megy.

A porcini gomba párosul menta ízekkel, tehát a dinnye menta kiváló barát lenne minden olyan ételnél, amely ezeket a gombákat tartalmazza. A kakukkfű is jó íz, hogy párosuljon ezzel a gombaporral.
Kezdetben adjon hozzá csak kis mennyiséget az ízletes porból, mert egy kis mennyiség sok ízt fog hozzáadni. Bármikor hozzáadhat további mennyiségeket, ha úgy érzi, hogy hiányzik az étel. Egy kis Porcini gomba por messze megy.


Szia Jozsef68!
Nagyon szépen köszönöm az alapos, minden részletre kiterjedő információt!
Üdv: Tatuska
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 3 vendég