Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

A követekező problémával fordulok hozzátok.
Adott egy 2 éves gyepfelület, rendszeresen van gondozva, Nyírva, öntözve (öntöző rendszer)
Idén tavasszal volt szellőztetve is.

Mégis a lépen látható sárgaságot, foltosodást tapasztalom
Mintha elszáradnának a levelek.
Kérem ha valaki tud segíteni írjon.

Előre is köszönöm

Kapcsi

DSC00137_resize_resize.JPG
01
DSC00137_resize_resize.JPG (107.02 KiB) Megtekintve 7997 alkalommal.


DSC00143_resize.jpg
02
DSC00143_resize.jpg (175.72 KiB) Megtekintve 7927 alkalommal.
Üdv!
Menny ide ( http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=2 ), rengeteg olyasmi kérdésre választ találsz. Ha mégsem találsz... kérdezd meg... segitenek. Nekem is segitettek.
Wlad
Kapcsi!

Nem lehet, hogy a szellőztetéskor elszaggatott gyökerekhez kapcsolódó szárak ezek?
Elég sok idő el telt a kérdés óta, elképzelhető hogy már nem is érdekes.
Szerintem a fűnyíró volt életlen. Érdemes megkeresni a kert kellék árházat,én sokat tanultam tőlük.
Most kérdeztem tőlük pár dolgot.
link: http://kertdoktorkft.hu/shop_page.php?s ... age=994877
Kedves füvesek

Tanácsot szeretnék kérni.
Most vettem egy Alko kombinált szellőztető, talajlazító masinát. Nosza kipróbálom mert annyi jót hallottam a gyepgondozás ezen módjairól. Óvatos voltam. először csak a rugós egységet használtam. Nagyon szépen kitakarította az elhalt fűszálakat.
Ennek megörültem. Nosza a talajlazítót is beraktam és 3-as fokozatra állítottam ha már az előző ilyen jól ment . Neki kezdtem hát azt hiszem újra kell füvesítenem mert mintha rotakapáztam volna . Még szerencse hogy nem a nagy gyepfelületen hanem csak az előkertben próbálkoztam. Gyorsan abba hagytam. Lehet hogy én vagyok tapasztalatlan.
A füvet két éve vetettem, Pázsit keverékkel. laza homokos a talaj, 3-4 cm re szoktam vágni hetente, öntözés megoldott.

Ja még egy. Az Alko gép nem annyira jó mint ahogy dicséri a gyártó. A kezelési utasítás olyan hogy akár egy háztartási robot géphez is oda tehették volna. Semmi használható útmutatást, technológiai utasítást nem adnak. Nyilván azért mert ez annyira profeszionális gép hogy csak szakképzett fűgondozók, netán kertész mérnökök használják. A gyűjtő kosár vissza rakása ürítés után képtelenül nehéz. Attól félek véletlenül letörik valami róla. A gép ha a kosár nem teljesen üres hanyatt esik Olyan könnyű a gép mert minden hajszálvékony műanyagból készült. Nem tudom mennyire lesz tartós.
Kiadtam érte 30000 ft-ot de nem tudom így utólag jó vásárt csináltam e.
Várom tapasztaltab topikosok segítségét.
István 49
Üdv István!
Nekem is Alko kombinált kütyüm van és használom is. A tapasztalataim: tényleg nem annyira jó, amit leírtál problémaként, az nálam is jelentkezik, és már bennem is felmerült, hogy kicsit drága a képességeihez. Ehhez még hozzájön, hogy a fűgyűjtő műanyag alja meggörbült, így a közepénél már elakad a fűhulladék, ezért még gyakrabban kell üríteni a fűgyűjtőt. Ráadásul még a garanciaidő felénél a a munkatengely csapágya be is állt. Szóval nekem is kissé csalódás volt.
De, azért lehet vele dolgozni. Először egy kis elmélet a linken:
http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=848
Nekem is homokos laza talajom van, a késest még nem próbáltam, pedig már sok éves beállt gyepem van. Szerintem kicsit korán engedted a füvedre ezt a szörnyeteget, még nem eléggé erős a gyökérzete.
Nem mondhatom magam "régi motorosnak" ebben a témában, de a tapasztalataimat leírom. Amikor először használtam a rugós hengert, azt hittem kinyírtam a füvemet, inkább volt barna a terület a földtől, mint zöld (előtte dús zöld volt, de kezdett már sárgulni). Mondhatom, én is azt éreztem, amit te, olyan kis nyomorult volt a füvem a művelet előtti állapothoz képest. Viszont pár nap múlva elkezdett szépen zöldülni, és egy hét múlva szebb és üdébb lett mint előtte. Ilyenkor viszont öntözni kell rendesen. Nagy forróságban, vagy szárazságban ne használd, viszont ha sokáig és sokat esik az eső, akkor kifejezetten jót tesz neki. Idén már ahogy elolvadt a hó, átszellőztettem a füvet az Alkóval, mert a tél alatt összerogyott és erőtlen lett a fű, a sűrű részeken meg már kezdett komposztálódni. Most megint alig van fűvem, de ahogy jön a sok meleg nap, megint erőre kap és szép lesz. Némi gyeptrágya sokat segíthet a fejlődésében.
Javaslom eleinte csak a rugós hengert használd, és ha már ez sem segít, csak akkor próbáld a késessel.
Remélem tudtam segíteni, ha kérdésed van nyugodtan tedd fel, úgy tudom a fórumozók között vannak szakemberek is.
Üdv István!

Volt gyeptrágyázva a terület?

üdvözlettel:
KISKERTEK Kertépítés, Kertfenntartás
http://kiskertek.com
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég