Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Röviden leírom a problémám:
- Adott egy kis kert, kb 100m2. Ez egy "L" alakú kert (képet csatolom).
- Egy fúrott kút (ezzel még vannak gondok, pl elmegy belőle a víz, valamint a szivattyúból is, de a szaki ezt megcsinálja). A szivattyú egy ELPUMPS JPV 900 tipusú készülék.- Az igazi gond, hogy a kút, vagy a szivattyú még nem tudom mi az oka csak 18-20l vizet ad, ami finoman szólva is kevésnek mondható

Tehát a kérdés, hogy hogyan lehetne az öntöző rendszert a legköltségtakarékosabban megoldani? Szeretném elkerülni a több körös rendszer kialakítását, de ez sajnos nem biztos hogy sikerülni fog, mivel eléggé sok sarok van a kertben. Kicsit körülnéztem a lehetőségek között és találtam két szórófejet ami elég jónak tűnik:

ECO-04-1090 10 CM SZÓRÓFEJ MP100090 FÚVÓKÁVAL
ECO-04-2090 10 CM SZÓRÓFEJ MP200090 FÚVÓKÁVAL

Adatokat csatoltam.

Úgy számoltam, hogy 11 szórófej kellene 1090ből 3db 90fok 3db 180fok, valamint 2090ből 90fok 4db 180fok 2db. A kérdés csak az, hogy ha ezt egy körre kötöm akkor kb 18-20l lenne a percenként fogyasztás, ha nem tévedek nagyot. Ez viszont simán előfordulhat mivel nem tudom, hogy hogyan számolhatok itt a nyomással. Nem tudom, hogy a szivattyú mennyi nyomsást ad le és hogyan tudom lemérni? Vagy annyit ad le amennyi rá van írva? Másrészről ezeket így összekötve elég -e a víz amit a kút ad, elég -e a nyomás, hiszen ezektől függ, hogy a szórófejek megfelelő távolságban fognak -e öntözni és gondolom a nyomást a fejeken szabályozni meg nem fogom tudni. A lényeg, hogy nem szeretnék úgy járni, hogy kiépítek valamit és utána meg alakíthatom át, mert nem jó.

Viszont ha egy körrel menne az egész akkor megspórolom a vezérlőt, szelepeket és szerintem még valami más is kell ami kapcsolja a szivattyút. Ezek további meghibásodási pontok is, ami szintén jó ha kevesebb van belőle.

Lényeg, hogy sok még a kérdés és bízom benne hogy itt ismételten nagyon hasznos tanácsokat fogok kapni.
Az öntözőrendszer tervezése a kút vízhozam adatainak az ellenőrzésével kezdődik. Azt a vizet lehet kilocsolni amit a kút képes folyamatosan és megfelelően homokmentesen tisztán szolgáltatni, pontosabban annak is a 70-80% az amivel számolni kellene mert az évek során ez csökkenni fog, tehát jönnek a problémák majd. Ha ezt tudjuk akkor megkeressük azt a szivattyút ami ezt a mennyiséget képes a szükséges nyomás tartásával az öntöző rendszerbe juttatni. Ha ez is megvan akkor jöhet a hány spinkler és milyen fúvóka és a hány kör kérdés.
lalibatyo írta: Az öntözőrendszer tervezése a kút vízhozam adatainak az ellenőrzésével kezdődik. Azt a vizet lehet kilocsolni amit a kút képes folyamatosan és megfelelően homokmentesen tisztán szolgáltatni, pontosabban annak is a 70-80% az amivel számolni kellene mert az évek során ez csökkenni fog, tehát jönnek a problémák majd. Ha ezt tudjuk akkor megkeressük azt a szivattyút ami ezt a mennyiséget képes a szükséges nyomás tartásával az öntöző rendszerbe juttatni. Ha ez is megvan akkor jöhet a hány spinkler és milyen fúvóka és a hány kör kérdés. kohi teszt camzap

Köszönöm ezt a csodálatos választ
Valóban probléma egy kút vízhozamának lemérése, különösen, ha mély fúrt kút. A szivattyú típusából gondolom, hogy nem túl mély, ha a felszínen lerakott szivattyúval működik. Milyen mély a kút, és mennyi az átmérője? Belefér-e egy mélykúti csőszivattyú?
Lentről felnyomni a vizet könnyebb, mint fentről felszívni. Megpróbálnám, és utána szakaszos működéssel kijönne a vízmennyiség is.
GulbadinNaib írta: Röviden leírom a problémám:
- Adott egy kis kert, kb 100m2. Ez egy "L" alakú kert (képet csatolom).
- Egy fúrott kút (ezzel még vannak gondok, pl elmegy belőle a víz, valamint a szivattyúból is, de a szaki ezt megcsinálja). A szivattyú egy ELPUMPS JPV 900 tipusú készülék.- Az igazi gond, hogy a kút, vagy a szivattyú még nem tudom mi az oka csak 18-20l vizet ad, ami finoman szólva is kevésnek mondható

Tehát a kérdés, hogy hogyan lehetne az öntöző rendszert a legköltségtakarékosabban megoldani? Szeretném elkerülni a több körös rendszer mini militia for ios kialakítását, de ez sajnos nem biztos hogy sikerülni fog, mivel eléggé sok sarok van a kertben. Kicsit körülnéztem a lehetőségek között és találtam két szórófejet ami elég jónak tűnik:


az öntözőrendszer cseréjével ellenőrizte a pumpát vagy a kutat. mert az összes hozzászólásod elolvasása után úgy tűnik, hogy ez a probléma a pumpával van, amit meg kell változtatni.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég