Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok! Kerti zuhanyt szeretnék a telekre - hogy kihasználjuk a napenergiát is, de nem tudom, hogyan kell ilyet készíteni. Valaki jártas ebben? Örömmel veszek minden építő javaslatot. Köszi előre is!
Üdv!

Nem túl bonyolult, nagyon könnyen elkészíthető. De szerintem láthatsz sok helyen hasonlót, többféle megoldással. A lényeg, hogy egy kellően magas helyre (pl. kerti kisház teteje, acélcső, fagerendás tartószerkezet, stb.) és mindenképpen déli oldalra, fel kell szerelni egy megfelelő méretű tartály. Ez régen acélhordóból oldották meg, ha sikerül valahonnan szerezni, alapvetően nem gázos vagy olajos dolog tárolására használták, mindenképpen jó megoldás ma is. Ezeken alapvetően alsó részen szokott lenni csatlakozó általában 3/4 vagy 1/2 collos méretben. Innen csak már csak egy csappal ellátott csővezetéket kell a zuhanyrózsáig kiépíteni. Műanyag hordós megoldást láttam már olyat, hogy a tető alá tették be a padlás egy eldugott részébe, és így melegedett fel, bár ez kissé lassúbb, mintha közvetlen napfény éri, viszont a hordó anyaga miatt örökélet+1 nap :). Illetőleg meg kell építeni, a feltöltő csővezetéket is, ezt - ha van a telken fúrott kút, akkor abból, vagy a hálózati vízből feltölteni, bár ez kissé megdrágítja a spórolást :D .
A kiépítés és kialakítás egyedi, néhány jó tanács ehhez kapcsolódóan:
- a tartószerkezetnek olyan erősnek kell lennie, hogy a hordó+szerelvények+bennelévő víz! súlyát biztonságosan elbírja. - Külső elhelyezésnél a fémhordót fesd feketére, így gyorsabban és jobban felmelegszik a nap sugaraitól.
- hordót célszerű lefedni, hogy elszáradt levelek, bogarak! és egyéb nem kívánatos dolgok a vízbe kerüljenek. Legjobb megoldás egy aránylag zárt rendszer, ami pl. feltöltő csövén keresztül szellőzik.
- mivel a víz a gravitáció hatására ürül, ezért a csővezetékben sehol ne legyen a rózsáig felállás, hogy a csőben téli hidegek idejére ne maradjon víz, és ne fagyjon szét a csővezeték.
- érdemes egy valmilyen pl. mechanikus jelzőt vagy egy jakab szelepet beépíteni, ami megakadályozza a a hordó túltöltését.
Hát első néhány gondolatra elégedj meg ennyivel, de mégegyszer tanácsolom nézz szét a környéketeken, szerintem sok megoldást fogsz látni, esetleg meg is kérdezheted a tulajdonost, ő hogy fogott hozzá.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves jmedvegy! Nagyon köszönöm a gyors, kimerítő választ! Tegnap este láttam egyet, néztem sokáig ;-)! Ma körbenézek hordó ügyben. Jövő héten beszámolok, remélem másnak is épülésére szolgálnak a gyakorlati élményeim! Szép hétvégét! Üdv. Tina
Kedves Justina!

Remélem sikeresen veszed az akadályokat, és ha néha beszámolsz, meddig haladtál, azt csak támogatni tudom.
Jó munkát és további víg napot! :D
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Jó reggelt! Megvettük a hordót - két kisebb csavaros kupakkal záródó nyilás van a fedelén, egyébként zárt - , illetve a kifolyó csövet. Jövő héten irány a telek, és felállítjuk a zuhanyt. Szeretném de-lux :wink: változatban üzemletetni: hideg-meleg vizesként (azt gondolom, hogy nagyon meleg víz jöhet időnként a tartályból, vagy nem?). Szerintem ez úgy működik, a csaptelepbe megy egy hidegvizes vezeték, illetve a hordóból a meleg - igaz? :roll: Vagy szerintetek felesleges ennyit variálni? Igazság szerint ez lesz A zuhanyzási lehetőség a telken, nem csak afféle kiegészítő funkciója lesz, szeretném, ha a lehető leghasznosabban működne. Kíváncsian várom véleményeteket! Üdv. Tina
Kedves Justina!

Először is jó munkát a felállításhoz!
Másodsorban ez a de-lux verzió kissé szvsz megbonyolítaná a dolgot, legnagyobb jóindulattal is, feleslegesen. De ha csak 3/4 részig töltöd fel a hordót, akkor még mindig rá lehet rátölteni hideget, és kellemesen langyos vizet előállítani. Egy meleg nyári napon, ha már van ilyen lehetőség, aligha van ideje felmelegedni. Én medencét állítottam fel a kertben, hasonló okok miatt, hát nem igen várják meg a gyerekek a délutánt, hogy langyos legyen a víz. Dehát ízlések és pofonok.
Ha mégis e mellett döntesz, de ne felejtsd el, hogy a hordóban a vízre pusztán a gravitáció gyakorol hatást, míg a hidegvízre, légyen az hálózati, vagy szivattyúzott, ott állandó nyomással számolhatsz, vagyis állandóan szabályozgatni kellene a csapokat, vagy esetleg megbírkózol a lassal "kihűlő" vízzel :) .
Tanácslom, maradj a hagyományos verzió mellett, legfeljebb ha nem válik be, akkor még átalakíthatod a de-lux ala Justina rendszerre. Viszont arra meg én leszek kíváncsi :D .
Sok sikert mégegyszer!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Bocsánat, a legfontosabb majdnem lemaradt!

Ha tudod, most vedd meg a szükséges idomokat, és "szárazon" rakjátok össze az elképzelést, nehogy a telken szembesüljetek a problémával, hogy bizony ez vagy az még kellene.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Szia jmedvegy!

Köszi az őszinte tanácsot, értem a finom ironiád :lol: ! Annyira jól elképzeltem már a működését :roll: . DE: igazad van, először menjen a fapados verzió, majd bővítjük, ha szükséges. Különben meg láttam már de-lux-os kerti zuhanyt, sőt használtam is :wink: , de a működési elvét nem ismerem, én találtam ki :wink: . Szóval, kedden indulunk, egy hét múlva írom a tapasztalataimat (áru beszerzés már folyamatban!)! Nagyon szép hétvégét kívánok! Üdv.Tina
Sziasztok! Elkészült a nagy mű! Remekül müködik, kipróbáltuk - több ízben is! A víz nem lett túl meleg, teljesen felesleges a keverőcsaptelep. Bátran bele vághat a kivitelezébe szinte bárki, persze nem árt egy barkÁcs! Köszi a segítséget - Üdv. Tina

Csatolmányok

Kedves JusTina!

Gratulálok a kivitelezéshez, lényegében a legegyszerűbb dolgok szoktak a legnagyobbak lenni. :)

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nekem is tetszik! Remek lett! :D

Valószínüleg májustól szeptemberig használhatod!
Ha készítesz egy szép, kerek leírást róla és még néhány képet, mint ez, akkor szívesen berakom az "olvasói rovatba"!
M
Tényleg nem rossz. :), a miénk is valami hasonló
Bár, látom, elég inaktív e fórum, mégis megpróbálkozok azzal, hogy írjak.
Terveznem kell egy kerti zuhanyt diplomamunkaként, és arra szeretnélek kérni benneteket, hogy töltsétek ki az alábbi anonim és rövid kérdőívet.
Köszömön előre is!
https://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dGoySWVRb3h1d20yRkw5T2hxR09JSWc6MQ
nem értek egyet, mert néha nagy melegbe igen felmegy 45-50 fokra. Műszakilag semmi fakszni, csak több vezeték és pár idom szükséges.
14 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég