Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
22 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni tőletek. Láttam vannak itt zsenik, akik mindenhez értenek. Szóval tolókaput szeretnék építeni és minden segítséget, ötletet szivesen várok tőletek. Nagyon sok leírást találtam a termékek ismertetéséről, de a pár soros leírásokból nem derül ki, hogy valójában hogy is kell egy tolkaput megépíteni. Leírások? Tervek?

Köszi!
Tisztelt érdeklődő, a tolókapuval kapscolatban tudok egy-két részletre tanácsot, adni.
Épűletlakatosként ezzel is goglalkozom havonta ketőtt épitek,más lakatos munkával
egybekőtve.

felmérési szempontok : mekkora a kapunyillás, milyen magas a kerités, kihasználhato hely
talajviszonyok a kapu mivel lesz boritva ill: fedve elektromos mozgatás lesz e ráépitve

műszaki paraméterek: kiemelésgátlok gőrgők vezetősin katanozár kapukeret,fogado
oszlop balanc oszlopok végállások


Méret adatokat nem irok mert a lehetőségek tárháza a pénztárcával egyenes
arányban műkődik, ha megkeresel 30 848 83 82 normál értékhatárok kőzőtt
megépitem számodra
Üdv !
Kétszárnyú kertikapu lecserélését tervezem tolókapura. Összesen 9 méter széles kerítés rendszerről lenne szó, amiből a tolókapu mindössze 350 cm. A kerítés külső borítása szélezetlen akácfából a megfelelő méret szerinti zártszelvényből készített kapukeretre lenne rögzítve. A fejtőrést maga a tolókapu rögzítésének,vezetésének megoldása okozza, ugyanis: egyrészt van egy 25cm-re benyúló beton lábazatom amit valahogy átkéne hidalnom a vezetőgörgök működéséhez, mivel a külső borításon, vagyis a kerítés hézagain nem ugrálhat a vezetőgörgő, a belső oldalon pedig a rögzítőcsavarok miatt nem mükődne megfelelően. Ez viszont már valahogy soknak tűnik. (lábazat szél23cm, hézag4cm, faanyag 2,5cm, zártszelvény 2cm, görgők 9cm)
megpróbálom egy firkával szemléltetni, hátha kapok ötleteket. Esetleg jobban teszem ha elfelejtem az egészet?
a vállakozói ajánlatokat majd a késöbbiek során kérem
köszönöm

Csatolmányok

Én behoznám annyira a kapu szerkezetét, hogy a kapu már el tudjon menni a kerítés lábazata mellett (mögött). Tehát a berajzolt részt mint kerítést építeném meg - ugyanúgy a szélezetlen akác borítással - és a piros-zöld vonal mentén létesíteném az új tartóoszlopot, amit a meglévővel stabilan, hegesztve összekötnék. Tehát egy beugrót kellene készíteni a kapunak.
Holnap készítek képeket egy ilyen kapuról, azzal jobban tudnám szemléltetni. Ennek az alapzata nem ennyire széles, mert eleve erre készült, de a tolókapu így is beljebb van a kerítés síkjától.
Azt hiszem hasonlóra gondolunk. A régi kerítésből csak a tartóoszlopok maradnának, a belső rácsot teljes egészében kivágnám, majd a régi oszlopokra két sorban vízszintesen rögzítenék vagy zártszelvényt vagy sima Bramac tetőlécet. Erre fogatnám fel a keritésdeszkákat. Ez rendben. A kapu ugye teljes egészében új lenne. A lábazatnál mindenképpen egy beugrós megoldás következik a túl széles benyúlása miatt, ellenben feleslegesnek találom, hogy az oszlophoz még egy oszlopot építsek, mivel a tulajdonképpeni gond a támasztó és vezetőgörgök elhelyezése. Normál esetben ugye ezek a görgök a kapu külső és belső oldalán tartják és vezetik magát a kaput. Nállam ezeknek a görgöknek a müködését kéne valami áthidaló megoldással átjuttatni a majdani kapu belső oldalára. Ez az áthidalás viszont, amiből 3 db kell, a kerítés felső szélén nyúlna túl, ami nem nagyon tetszik, mint megoldás.
A szélezetlen akác kerítéselemek elég nehezek, ezeket vasnak, vagy gerendának kell tartania, a tetőléc összeroppan a súlya alatt. Tehát itt mindenképp vas tartót javasolok.
Itt a képe egy hasonló kapu azon részének, amin elmélkedünk. Láthatod, az elképzelésed jó, de nézd meg ennek mennyivel keskenyebb az alapja, ezért a tartószerkezet is rövidebb, stabilabb. A másik dolog, ezen sima kerítésléc van rajta, így sokkal könnyebb az egész szerkezet, mint a tiéd lesz. Az egyik utcabéli szomszédom csináltatta meg olyanra a kerítését mint amit te tervezel, a kiindulási alap is hasonló volt, de sok vasat építettek be hozzá utólag.
A második oszlopot a beugró szélessége miatt javasoltam, akkor a kapu tetejét tartó, terveid szerint erősen kinyúló szerkezet is rövidebb és erősebb lenne. Ebből a szerkezetből itt csak egy darab van, de kellő szilárdsággal és stabilitással tartja az ajtót. Az ajtó nyitása közben sincs vele probléma, a kapu nem imbolyog, maga a kapuszerkezet is elég erős, és a görgők sem engednek túl sok szabadságot az imbolygáshoz. Zárt kapunál az ütköző oszlop villája tartja a kaput a helyén stabilan (meg persze a zárszerkezet, de enélkül is stabilan áll). Persze a kivitelezés a te dolgod, én biztosan megerősíteném még egy-egy oszloppal a kapuszerkezetet.

Tolóajtó.jpg
Tolóajtó.jpg (433.76 KiB) Megtekintve 21441 alkalommal.
ez igazán tökéletes és nívós is. köszönöm. pontosan ilyenen agyalok, leszámítva maga a faborítást. én az egész ház és környékének felújítása során a parasztház vonalát próbálom megőrizni. tulajdonképpen ezért sem szeretném teszem azt, hogy egy zártszelvény keret látványa az összképbe jöjjön. a kerítésed mint azt már írtam, nagyon esztétikus, de én azt a monotonitást, azt a precizitás látványát szeretném a szélezetlen akác borítással kiváltani. amúgy, most, hogy látom a "túllógását" a vezetőgörgő tartónak, nem is tűnik olyan magasnak mint még a rajzasztalon. a képen a kerítés mögé nem látni be, de csak gondolom, hogy a vízszintesen futó görgőtartó szögvasnak ott vége van és nem folytatodik egy belső függöleges zártszelvény oszloppal is.
már csak egyet. cca. 360cm hosszú kaput tervezek 20x40 anyagból. ez elégnek kell hogy legyen, vagy inkább a 40x40 a biztosabb?
tegnap jártam egy fatelepen és onnan puskáztam a feltett képen látható kaput. na jó hogy robosztus de mégis milyen egyszerű.
üdv

Csatolmányok

András, van egy gonoszkodó kérdésem: autentikus parasztháznál hol láttál tolókaput :?: :roll: Nekem még nem sikerült. Tehát a tolókapu legalább olyan idegen, mint a zártszelvény látványa.
Készítettem még képeket, szerintem ezek már magukért beszélnek: 8)
IMG_5295.JPG
IMG_5295.JPG (333.9 KiB) Megtekintve 21385 alkalommal.

IMG_5296.JPG
IMG_5296.JPG (355.95 KiB) Megtekintve 21296 alkalommal.

IMG_5297.JPG
IMG_5297.JPG (342.28 KiB) Megtekintve 21273 alkalommal.


Láthatod, itt is duplán vannak az oszlopok. A szélezetlen akác borítás deszka vagy palló vastagságú lenne? Ha a most divatos és jóval tartósabb palló vastagságú elemeket rakod fel, akkor a 40x40-es zártszelvényt javaslom, a kapunak nem árt ha erős és merev.
A kérdés nem gonoszkodó, de azért azt elmondom, hogy a paraszt jellegű házba beépítettem a mai technikát is. Van nagyon jó vízminőségű kerekes kutam is és vödör meg minden hozzá, ha éppen erősiteni szeretném a karom, de azért bevallom, hogy a locsolás már gombnyomásra hozza fel a szükséges vizet, na és természetesen egyéb kényelmet szolgáló vívmányok is. (Nem is éljük meg azt a kort mint az eleink)
Tehát. Képzeld csak el Te kerítésed szélezetlen akácból ( 2,5cm deszka ) kirakva. Szerintem amennyiben a környezetének nem idegen, akkor nagyon jól nézne ki. Amúgy szemből nézve nem igen mondhatni meg, hogy az egy tolókapu. Ha mégis? Hát elnézést de kényelmesedünk.
A kerítésedről feltett képeket köszönöm és engedelmeddel, a borítást ugye leszámítva, teljes egészében lemásolom. Amennyiben elkészült megmutatom itt a fórumon.
Egyébként én is hasonló kerítést szeretnék csak úgy, hogy az oszlopok is úgy legyenek felépítve kővel mint a többi rész és az oszlopok között a szélezetlen deszkák. Ez még a jövő zenéje, de az elképzelés már megvan. 8)
Nyugodtan használd fel a képeken látottakat, nem egyedi darab, de legalább működik rendesen. Ha jól megnézed a második képet, ott a bal oldalon látszik egy ilyen kerítés (nem a rózsaszín házhoz tartozik, csak átlóg a képen). Ott is sima vasrácsos kerítése volt előtte, és arra rakták a szélezetlen akác deszka borítást, + tolókaput. Jól sikerült, nem lett semmi baja vele, pedig nagyon vizes fát hoztak az építők. A deszkákat 4 db csavar rögzíti, kettő a felső, kettő az alsó vastartón, hogy ne tudjon megcsavarodni a fa.
Kedves jmedvegy!
Első sorban tőled szeretnék tanácsot kérni a készülő-épülő kerítés illetve tolókapummal kapcsolatosan.
Szélezetlen akácfából készül a kerítés és a kapu borítása is.
A kerítés 450cm széles és 120cm magas elemekből, két vízszintesen rögzített, 20x40-es zártszelvényre,
a kapu 360cm széles 155cm magas elemekből és 40x40-es zártszelvény keretre lenne csavarozva. Az akácfa elemek átlagban 20cm szélesek és 2,6cm vastagságúak. Nekem elég súlyosnak tetszenek.
Ezért a leglényegesebb kérdéseim lennének:
már leszabottan, lekezelve, máglyába rakva hagyjam még száradni? elképzelhető, hogy könnyebb lesz?
az elemeket két-két csavarral rögzítsem, vagy elég lenne egy felül és egy alul, középen is? (önmetsző, süllyesztett fejű)
az akác az idők teltével nem "kunkorodik" úgy mint a fenyő deszka?
ez a sok rögzítéshez szükséges furat nem gyengítené el magát a tartó anyagát? annyi lyuk lesz rajta mint egy sajton?
a 120 cm magasságú elemek rögzítéséhez használt zártszelvények, milyen távolságra kerüljenek egymástól, mondjuk felülről lefelé mérve. Van erre valami "szabvány" az akác esetében?
Hát.
Fáradozásod előre is köszönöm
Bár nem nekem szólt a kérdés, de röviden válaszolok én is, mivel szomszédunk ilyet készíttetett, így vannak tapasztalataim első kézből.

- A szélezetlen akác minden bizonnyal friss vágás, cuppog a nedvességtől, ezért érdemes az elején szellősen rakva előszárítani, lehetőleg árnyékos helyen, ne legyen túl hirtelen a száradás. Ha egyből felszereltetnéd, a már erős napsütés elég gyorsan szárítaná ki, amitől megcsavarodhat a faanyag.
Amennyiben elveszti a víztartalmának jó részét, könnyebb lesz a fa, hiszen a benne lévő nedvesség súlyával kevesebb lesz.
- Elemenként a 2x2 csavart ajánlom, bár sok lyukat kell fúrni, de a fa csavarodását így meg lehet akadályozni, ha elég erős a tartószerkezet. Viszont nem önmetsző csavarokat, hanem átmenő kapupánt csavarokat javaslok ilyen vastag fa esetében. Ezek sokkal erősebbek és nem engedi elcsavarodni a fát és a fényes fejük sem zavaróak szerintem (a paraszti jelleget a tolókapú és zártszelvény már úgyis agyonvágta, de hát kényelmesedünk, ahogy írtad). Az én kerítésemnél már kezdenek eltörni az önmetsző csavarok, hiába rozsdamentes azért idővel korrodál, idővel le fogom cserélni mindet kapupántcsavarra.
- A csavarokat a felső és az alsó szélétől egyenlő távolságra rakjátok, hogy arányos legyen, a végétől 15-20 cm-re.

A sok óvatosságra egy ellenpélda:
A szomszédom összesen két napig szárította a fát úgy, hogy közben még lekenték alapozóval és utána felrakták, mert jöttek a szerelők nem vártak a fa száradására. Borítékolni mertem volna, hogy úgy szétcsavarodik a fa, hogy a gyenge kerítést is (sima vaskerítés függőleges elemeit vágták ki) letépi, vagy legalább elhajtja. Minden borúlátásom ellenére nem történt semmi, a 2x2 csavar gyönyörűen megfogta a fát és nem tekeredett semerre. Már több mint két éve a helyén van és hibátlan az állapota.
köszönöm köszönöm. menetközben még zavarnék.
üdv
Tisztelt Ezermesterek!
Ha nem is gyorsan de azért elkészültem a kerítés- kapu cseréjével.
Köszönet a menet közbeni sok hasznos tanácsért és segítségért.
Plászlótól elnézést kérek mert tanácsa ellenére végül is a önmetsző csavarrögzítés mellett döntöttem.
A barkácsolásom eredményét "büszkén" mutatom be a csatolt felvételen.

Üdvözlet mindenkinek

tolókapu.jpg
tolókapu.jpg (192.1 KiB) Megtekintve 20943 alkalommal.
Miért kéne elnézést kérni, és csak javasoltam, a döntés a tiéd. A szerkezetről is készítesz képet?
Jól néz ki. :D
22 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 60 vendég