Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem!

Az lenne a kérdésem, hogy valakinek van-e valami ötlete azzal kapcsolatosan hogyan tudnék egy nagy tömegű, magas tuját egyenesbe állítani amit megdöntött a szél?

Előre is köszönöm!

szmith
A mostani viharokban dőlt meg, vagy e egy hosszabb folyamat volt?
A hirtelen történt, akkor feltételezhető, hogy gyökérszakadás is volt, amit a növény minden bizonnyal meg fog szenvedni. Itt a kérdés, mekkora a kár, át tudja vészelni a tujád, vagy belepusztul. Idővel újra növeszti a gyökereit, ha addig is megfelelő mennyiségű vízhez és tápanyaghoz tud jutni a megmaradt gyökerein keresztül, akkor van remény a túlélésre.
Két módon lehet megint egyenesbe állítani, dőlésirányból megtámasztod, vagy ellenkező irányból kötéllel visszahúzod egyenesbe, kipányvázod. Arra vigyázz akár támasztod, akár pányvázod, a törzsét ne tudja felsérteni a támaszték, vagy a kötél. Itt használj valamilyen eszközt, ami szétosztja nagyobb felületen a támasztás vagy kötés erejét. Lehet faléc, falap, vastag kötél és alá több rétegben összehajtott jutazsák. A tuját mozgatva érzed mennyire mozog a földben és mennyire lehet erőszakolás nélkül visszaállítani. Érdemes több lépcsőben visszaállítani, ha egyből nem megy. Tehát apránként, kis lépésenként - ahogy a növény engedi - az egyenes felé visszakormányozni, hogy további gyökérkárosodás már ne legyen. Most elég vizes a föld, remélhetőleg így hamarabb visszaáll. Amennyiben sikerült egyenesbe hoznod, utána még hosszú ideig támasztani kell, amíg az új gyökerei meg nem erősödnek.
Használd azt a módszert, amit a kertészek szoktak nagy méretű fák telepítésekor, 3 faoszlopot levernek 120 fokban a növény köré és ezekhez kötik ki. Így semmilyen irányból sem tudja a szél kimozdítani, ha elég erősek a tartóoszlopok.
Üdv !
Nálunk a cseresznyefát nem is egyszer döntötte ki a vihar a nagyon felázott földben és ezidáig sikerrel visszaállítottam amit bőséges terméssel meg is hálált nem is egyszer. A lényeg hogy mielőbb még a felázott talajban, egy másik fa tövéhez kötve vagy egy nagyon stabil oszlophoz kötve lehet sikeresem megoldani. Én széles hevedert kötöttekm a fára és ahhoz a drótkötelet. Egy hevederrel (rakományrögzítő spanifer) végeztem a fa visszaállítását és amíg újat fogtam a spaniferrel addig a drótkötél tartotta a fát. Természetesen 3 irányba rögzítettem és csak 1-2 év elteltével bontottam le a drótköteleket. Most a szilvafát nyomta ki a szél de mivel az nem túl nagy fa ( 2-3 méter) csak egy irányba kötöttem meg. Célszerű a lombozatot kurtítani hogy kevésbé fogja a szél de tuja esetében ez nem egyszerű.
Üdv!

Csak megismételném, amit az előző hozzászólók leírtak, azt én is csak megerősíteni tudom.
Nagyobb tuják esetén viszont figyelni kell arra, hogy ha az eredeti sudár valahol elágazik, egy adott méret után, mivel a fa hajlamos a hasadásra, nagyobb szélben a tuja nem hajlik, hanem az elágazásnál egyszerűen kettéhasad. Ekkor viszont már menthetetlen.
Viszont a fája gyönyörű, faragásra, dísznek való megmunkálásra, elsősorban a fa erezete miatt, elsőrendű!

Így minden rosszban van valami jó! :D

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
jmedvegy írta: Üdv!

Viszont a fája gyönyörű, faragásra, dísznek való megmunkálásra, elsősorban a fa erezete miatt, elsőrendű!

Így minden rosszban van valami jó! :D

További szép napot!

János, ha a neved nem jelenne meg, akkor is rád ismernék! :lol: :lol:
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég