Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv mindenkinek!

Szerintetek mi a legjobb megoldás arra, hogy egy autók által használt földúton ne alakuljanak ki pocsolyák.
(OK, mindenki mondhatná, hogy a mart aszfalt, de nem tudok hozzájutni)
Kinek mi jött be? Aprókavics, sóder, murva? Az egész földút felületére keresek valamit, nem csak a pocsolyák betömködésére.

Köszönöm a válaszokat!

Atya
Pocsolyákat csak úgy lehet véglegesen megszüntetni, ha az út felületét olyanra formálod, amin nem áll meg a víz, le tud folyni róla. Gyakorlatilag földúton ezt hosszú távon és véglegesen megszüntetni kivitelezhetetlen, kivéve ha állandóan javítgatod. A pocsolyák kialakulása az eső mennyiségén és gyakoriságán kívül a talaj szerkezetétől is függ. Homokos talaj hamar be tudja szívni a vizet, így a pocsolyák kialakulása csak ideiglenesnek mondható, míg agyagos talajnál ez hosszú távú lehet. Földút szerkezetét nálunk zúzott bazaltkővel szokták javítani (homokos talaj). Egyszerűen leborítják, tolólapos traktorral szétterítik, az autók meg "bedolgozzák". Ezzel viszonylag hosszú távon stabilizálni lehet a gyenge talajszerkezetet is, megfelelő lejtéssel, vagy bogárháttal a pocsolyák előfordulását is csökkenteni lehet, vagy akár megszüntetni.
De lehet csak a pocsolyákat zúzott kővel feltölteni, de akkor a gyengébb részen fog újra kialakulni. Sóder nem jó, ezt a kerekek hamar ki tudják tolni, mert elgördülnek egymáson.
Jobb ötletem nincs, ha nem akarok poénkodni a betonúttal. :D
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég