Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
25 hozzászólás Oldal: 1 / 2
A következőkben kérek tanácsot:

A kertembe építek egy lábakon álló fa teraszt.
Méretei 6 m x 6 m, magassága gyengén lejtős terep végett átlag 1 m.
Ebben lesz egy 3,6 m átmérőjű merevfalú medence. (a talaj szintjén az alja, a terasz szintjén a teteje)
Ennek adok egy 5 cm sóderágy, 10 cm beton/spernórács alapot.
Kérdéseim:
A terasz milyen méretű lábakon álljon? (10x10, 15x15)
A lábakat elég-e betontuskó + az az 'U' alakú (nem tudom a nevét) - ba rakni vagy
szükséges 80 cm mélyen leásva, bebetonozva?
A párnafák(? keresztartók) milyen méretűek legyenek?
köszi
A terasz hány lábon fog állni? A lábakat nem egészséges dolog betonba ágyazni, mert ahhoz nagyon alaposan kell szigetelni, hogy a befolyó nedvesség ellen hosszú időn keresztül védve legyen. Inkább betontuskót és fém U kengyelt javasolok.
A keresztgerendák méretéhez több adat kellene. Hány darab lesz, milyen távolságra egymástól, a medence pereme hogyan lesz körülvéve.
Minél sűrűbben vannak a keresztgerendák, annál vékonyabb is elég.
Milyen deszkázata lesz a terasznak, milyen vastag? Közöttük lesz rés, vagy hajópadló módján lesz egymáshoz illesztve?
Ha a víz szabad lefolyása miatt a deszkák között marad rés, akkor vagy erősebb deszkát, pallót vagy teraszburkoló anyagot kell alkalmazni, esetleg sűrűbb tartószerkezetet.
Üdv!

Ahogy kiveszem, gyakorlatilag a medencét kívánod mintegy "besüllyeszteni" egy uszkve 1 m magas dobogóba, és esetlegesen körbeburkolni egy fa deszkázattal, vagy valami hasonló megoldással.
Szükséges lenne eldönteni, hogy lesz kialakítva a feljárás is, lévén 1 m nem olyan egyszerűen felléphető magasság. ha csak egy hozzátámasztott létra, az kissé illúzió romboló, de ha egy épület másik teraszáról, akkor nem is szóltam.
Ha sikerülne elkészíteni az elképzelésről egy "móricka rajz"-ot, az sokat segítene a probléma megoldásában.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszi

Tehát a teraszba - ahogy jmedvegy írta - lenne "besüllyesztve" a medence.
Ez merevfalú (beton alapon).
A teraszra az épület teraszáról lenne lejárás, egy kis híddal szintkülönbség kb 60 cm.

Plaszlo kérdéseihez:
A terasz hány lábon fog állni? - a fő tartóláb 9 db

A lábakat nem egészséges dolog betonba ágyazni, mert ahhoz nagyon alaposan kell szigetelni, hogy a befolyó nedvesség ellen hosszú időn keresztül védve legyen. Inkább betontuskót és fém U kengyelt javasolok. - kb milyen méretű betontuskót javasolsz?

A keresztgerendák méretéhez több adat kellene. Hány darab lesz, milyen távolságra egymástól, - 60-70 centinként gondoltam egy 5x15 állítottat

a medence pereme hogyan lesz körülvéve. - ez még kérdés

Milyen deszkázata lesz a terasznak, milyen vastag? - colos deszka

Közöttük lesz rés, vagy hajópadló módján lesz egymáshoz illesztve? -réssel

Megköszönök minden segítséget, észrevételt
A sok kérdésem inkább Jmedvegy dolgának megkönnyítését célozták, ő gyakorlottabb a faépítészetben. Viszont a téma érdekes, kicsit belekotyogok, elképzelve miként oldanám meg.
Betontuskók helyett én inkább kiásnék 50 cm körüli átmérőjű gödröket és azt önteném ki betonnal. A talaj minőségétől függően változhat a mélysége, laza talajba érdemes mélyebben, kötöttben kevesebb is elég, irányozzuk meg 60 cm körüli mélységet. Az alap elkészítésénél azt vedd figyelembe, hogy elég nagy építmény lesz a medence által elfoglalt részt leszámítva is, gondolom lesz élet is rajta, gyerekek ugrálnak, felnőttek napoznak, jönnek-mennek, legyen masszív és stabil. A stabilitás az alapnál kezdődik, ha ez nem tud elmozdulni, elvileg a többi sem fog helyes méretezés esetén. Ebbe a betonba beágyazva az erős U alakú tartókat, biztos alapot kapsz.
A 9 lábat hogyan helyeznéd el? A sarkok között lenne a közepén is, hogy ne kelljen 6 métert áthidalni?
A főtartó lábakra a terasz méretei miatt a 15x15 gerendákat gondolom, már csak az arányok miatt is.
A medence peremét gőzzel hajlított 5x15-ös gerendával lehetne a legtökéletesebben körülvenni, de maradjunk a realitásoknál :D . Szögletes idomokból a minél több szögű, körhöz illeszkedő mértani alakzat lenne megfelelő de ezt sem egyszerű megépíteni. A terasz külső oldalaival párhuzamosan egy belső négyzet keretre gondoltam, ami medence széleihez illeszkedik (3,6 m). A sarkoknál 45 fokban áthidalókat lehetne berakni, ehhez már szépen lehetne illeszteni a colos deszkákat. A medencét körülvevő belső keretnek sem ártana 4 vékonyabb (segéd)láb, a medence betonjába bele tudod rakni a tartókat.
Szerintem Jmedvegy gyönyörű rajzokkal fog ellátni és jó tanácsokkal, én csak játszottam a gondolattal. 8)
Üdv!

Kezdeném azzal, hogy ez a 9 tartó nekem sem számszakilag, sem geometriailag nem jön ki, de biztosan van ilyen megoldás is.
Akkor néhány gyakorlati dolog.
Elvileg ezek az U profilok majd minden fakereskedésben, fatelepen kaphatók, kivétel ahol nem, de lényegében a lábak méretőhez igazodva lehet megvenni. Horganyzott, vagy újabban kromátozott a külső felület, elvileg falvastagságra 3-4 mm anyagból készülnek, állítható vagy fix kivitelben. És megítélésem szerint elég borsos áron, de ez az én véleményem. Egy kis ügyeskedéssel és hegesztéssel magad is készthetsz akármennyit, ugyanis ennek a fő feleadata, hogy az adott oszlopot megtartsa, de függőlegesen, viszont nem képes oldalirányban megtartani, erre szolgálnak az oszlopokat egymáshoz kötő átlós irányú támaszok, amik mindig véhgpontokból indulnak. A profil méretét mindig a választott anyaghoz kell választani, tehát 10*10 oszlophoz 100 mm széles profilt célszerű választani. Megítélésem szerint itt a 10*10 oszlopok elegendőek, hiszen gyakorlatilag majd mindenki a vízben és nem a teraszon fog tartózkodni :D, de több embert egyszerre biztosan elbír 8 oszlop. Ha nem, akkor visszaadom a moderátori megbízásomat :D .

A kör alakot ácsoláskor általában, mint ahogy azt PLaci is jelezte, igyekszünk közelíteni. Ilyen szempontból ideális a nyolcszög. Figyelembevéve, hogy a hajópadlók általában csapolással kerülnek forgalomba, ezért 30-40 cm kinyúlást, egymáshoz csapolva, könnyedén át lehet hidalni velük, tehát a kör alakhoz szükségtelen gőzölt, hajlított anyagot beszerezni. (Mindamellett megjegyzem, nem lehetetlenség, én nem is olyan régen csináltam száraz hajlítást, és köszöni, kitűnően sikerült. Speciel ez egy hintalóhoz kellett. :) ) De ha más colos deszka, alsó hevederezéssel ezek is egymáshoz köthetők, teherbírásuk összegezhető. Ehhez akár egy keskenyebb deszka is elegendő.

Viszont a megépítésnél mindenképpen jó lenne néhány szerszámra szert tenni, pl. borotvaéles véső, Forstner fúrók több méretben, kézi körfűrész, fúrógép, kalapácsok, a teljesség igénye nélkül, mert ellentétében az asztalossággal, ácsolásnál inkább csak beeresztéssel kell dolgozni, azaz 1-2 cm mély fészkeket és csapokat készítünk, hogy ne gyengítsük a teherviselő elemeket. Ehhez kapcsolódóan raktam fel pár képet, amibe benne van a kezem is. :D , s habár nem szorosan kapcsolódik ehhez a témához, ezért elnézést, pusztán példa kíván lenne, hogy is gondoltam konkrétan.

Rajzok egyébként inkább majd holnap, jelenleg a rendes évi faanyagfeldolgozásommal vagyok elfoglalva, szabok varrok, ecsetelek.
Addig is lehet tovább ötletelni. :P

További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Hali

Imigyen gondoltam a főtartókat:

# -----4m -------#-- 2m -- #

4m


#------ 4m .......# --------- #
2m
# -------------------#--------- #

A medence a 4 x 4 részbe kerülne, úgy hogy a terasz széléig két oldalán csak 40 - 40 cm járófelület lenne.

Az U kengyelek rendben vannak, kérdés, hogy mekkora legyen a betontuskó?

A 10 x 10 -es tartókkal kapcsolatban: elképzelhető h sok felnőtt, gyerek lesz a teraszon, de szerintem is elég.
Szerszámaim jórészt vannak, a fészek-csap készítés tűnik számomra végtelen időigényűnek.

A borítás colos deszka lenne, viszont az alsó hevederezés nem teljesen tiszta számomra.

Köszönök minden eddigit!

Üdv
Üdv!

Előre kell bocsátanom, hogy nem bújom a netet egész nap, leginkább ilyenkor, éppen megfogalmazódott bennem, mi lenne ha valamely szélre kerülne a medence, közben a bűvös 9 sem hagyott nyugodni. Gyakorlatilag most olvasva már teljesen érthető az eredeti elképzelés... Mindamellett meg kell követnem saját magam, mivel a 8 oszlop sem elegendő önmagában.

Mindenesetre közzéteszem a "medencét középre" elképzelést, legalább is én így csinálnám, aztán szakavatott emberek kijavítják, hogy nem így és nem úgy. Az oszlopok 10*10, a felső rész tartóelemei 5*15 méretű anaygokból van összeállítva. Az oszlopokat sarokpontokon összekötő merevítő elemek egyszerű 12-15 cm széles, colos deszkák. Szebb lenne ez is az előző anyagból, de funkcióját tekintve ennyi elegendő, illetőleg az esetleges körbeburkolás esetén a lambéria egy lépcsőként kerülhetne fel, ami esztétikailag sem egy elvetendő részlet, bár a rajzon ez nincs megrajzolva, mint ahogy a járulékos staflik sem.

Az vázolt elképzelés esetén gyakorlatilag a külső rész annyiban változna, hogy a tartólábakat a vázolt módon kellene elhelyezni, viszont az egymáshoz történő merevítés megmaradna. Így a külső rész merevítésével gyakorlatilag a belső tartórész is stabillá tehető, amit a rászegelt, vagy csavarozott padozat csak tovább erősít. Elvileg a pergoláknál alkalmazott merevítés is elkézpelhető, de kellő stabilitás csak a sarokpontokból kiinduló, és azokat összekötő merevítő elemekkel érhető el. De legjobb példa rá akár egy portáldaru gémje, ahol a merevítések egymásból indulnak ki. Hát nem is kis terhet emel egy ilyen.
Több ember is tartózkodhat rajta, mivel a teher eloszlik a teherviselő elemeken.
Az alapozás kapcsán mivel csak időszakosan lesz terhelve, illetve nem egy hatalmas teher, 60-80 cm elfogadható szintnek hangzik, de ügyelni kell, hogy mindegyik cölöpalap azonos mélységű legyen. Hogy van-e értelme, vagy lehet eltérő is, nem tudom, én apámtól anno így tanultam, így is alkalmazom.
Az U profiloknál esetleg célszerű kiszaladni a helyi vastelepre, venni 100*100-as zártszelvényt, 80 mm hosszban feldaraboltatni, ahol én vásárolok vasanyagot, ez ingyen van, otthon a szelvény U profil módjára kivágni, alját kifúrni, lecsiszolni, sorjázni, lekezelni, alapozni, festeni, és töredék összegből megvan a kívánt tartó.
A profil tartójaként 16 vagy 12-es menetes szár megfelelő nagyságú darabját szoktam használni, az adott feladatnak megfelelően + 2 anya 1 alátét összeállítással. A szár valamilyen szögvasra van felheggesztve, ez általában 40*40 szögvas, amire oldalvást a gödör méretének megfelelően még további szögvas, háló, rossz csavar darabokat célszerű rögzíteni, de ez értelemszerű. Alul 1 anya és alátét, felül csak anya. Így az egyes tartók még a faanyag felrakása előtt kényelmesen szintbe hozhatók, van egy korrekt alapszint a kialakításhoz. Előfordulhat, hogy éppen betonozáskor az egyik, vagy másik berakott vas a hígabb betonban kissé megsüllyedt, van állítási, szabályozási lehetőség.

Hevederezés. Ez egy eljárás (ld. lenti kép) amikor több azonos irányú anyagot egymáshoz pl. szegelünk. Pl építkezés zsalutáblái, érteleszerűen deszkából. :D

Beeresztések. Hát talán a legnehezebb, de nem olyan ördöngősség. Célszerű a csapot először elkészíteni, mert egy jó fészekhez nem biztos, hogy kezdőként sikerül jó csapot kialakítani. Vagy éppen fordítva. Mindhatni, egy nagy likból nehéz kisebbet készíteni. :D Célszerű esetleg valahogy gyakorolni. nehéz erre konkrét tanácsot adni, mit hogyan érdemes, mert "mindenki másképp csinálja".
Itt igazán, nem is beeresztének kellene történnie, hanem beékelésnek, hogy az egyes elmek hosszirányban minnél kevésbé tudjanak elmozdulni. Ezt biztosítani a már előzőleg említett külső merevítő deszka rész.

Összességében nem kis feladat és nem is egy egyszerű hétvégi kikapcsolódás, bár elvileg több ember összerakhatja 2-3 nap alatt, viszont a végső deszkateríték felrakása és méretrevágása jelentős időt vesz mindenképp igénybe.
Célszerű lenne már most utána nézni, hol lehet megfelelő védelmet biztosító anyaggal előzetesen kezelni a faanyagokat, mivel a medencéből nem szárazon jönnek ki az emberek, viszont a hézegos lerakás esetén sem választható meg önkényesen a távolság, balesetveszély miatt, illetőleg az önálló deszkák idővel hajlamosak még kis távolságon is az esetleges deformálódásra, illetve az egész építmény teljes anyagának vízzel szembeni ellenálló képességgel rendelkeznie kell.

Elnézést a hosszú hozászólásért, a kisregány a következőben esedékes :twisted: :twisted:
Pihenésképp a képek.

További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Zseniálisak a rajzok! :D
Köszönöm, hogy ennyi időt rá szánsz a projektre.
Ami - első körben - még számomra kérdés:
- az oszlopok és a stafnik (5x15) illetve stafnik - stafnik egymáshoz rögzítésének megoldása
- az oszlopok és merevítő colos deszkák egymáshoz rögzítésének megoldása
Aztán persze még sok minden ...
Köszi
Ha megvalósul a project, akkor készíts róla képeket, ha tudsz!
Érdekes volna egymás mellé tenni a "tervet" és a "megvalósítást".
Biztosan sokakat érdekelne itt. :)
a 0. állapot (a meglévő terasz + a készítendő helye)

még csak a vicc kedvéért
de ha elkezdem, riportálom képekkel

Csatolmányok

A meglévő terasz jó "puskázási" lehetőség anyagválasztás, méretezés és illesztési-rögzítési megoldásokra. Én ez alapján - ennek folytatásaként - építeném a medenceteraszt is, úgy egységes az összkép.
Magas a jelenlegi terasz a kert szintjéhez (kb 150 cm, sőt a kert még lejt is), ezért gondoltam egy híd-lépcső átmenetre a leendő teraszra.
Stílusra, anyagválasztásra, rögzítési megoldásokra gondoltam, lehet nem voltam egyértelmű.
25 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron