Helló.Betongyűrűs kútunk van,elég rossz helyen-a szomszéd kertjében fele,a többi része nálunk.Kérdésem,hogy lehetne-e valahol a föld alatt 1-1,5 m-re lefödni,és más tipusú kútat kialakitani.Szebb is lenne,biztonságosabb,na meg hely szempontjából is takarékosabb.Ahoz,hogy ne a hagyományos kerekes kút legyen,mit kellene tenni?(hajtókar,cső,egyéb...).Bárkinek ötletvan,szivesen veszem.Viszlát!
A betongyűrűs kút hivatalos neve "ÁSOTT KÚT". Nem vagy irigylésre méltó helyzetben. Ha a telekkönyvben is úgy van lerajzolva mint ahogy leírtad, akkor csak a szomszéd bele egyezésével lehet változtatni az állapoton. (JOGI ÁLLAPOT)
Megoldás javaslat: 1. Tisztázni a jogi állapotot. 2. Levenni a legfelső betongyűrűt, és helyébe, egy nagyteherbírású (min. 10 cm vastag vasbeton) fedlapot tenni. Ha a víz minősége jó, és a háztartásba is ezt használjátok, akkor érdemes az oldalfúráson gondolkodni. 3. Ha a telekkönyvben nincs bejegyezve, és a szomszéd nem akar mást, akkor lehet az 2-es pontot csinálni.
Ez egy Ásott kút kb 12 gyűrű van benn ami ugye 12m a víz 2 gyűrű magas általában.Az a lényeg, hogy egy olyan szivattyú kell nekem ami legalább 3 bar nyomással dolgozik!Eddig egy AL-KO csőszivattyú volt benn, de azok elég drágák és talán lenne olcsóbb megoldás!
Üdv ! Tehát ha jól értelmezem a dolgot akkor van egy kiépített rendszered amihez szivattyút szeretnél. ALKO csőbúvárt próbáltál csak drágállod. A kutadhoz a mélysége miatt csak búvár típust javaslok. Az ALKO csőbúvárról sosem volt nagy véleményem és én is drágának tartom. Szerintem legalább 2x anyiért adják a barkácsáruházak mint amennyiért veszik. Hát jobb paraméterekkel rendelkező (nem alko)búvár bizony 70 80 ezer. Viszont az Elpumps BP10 búvárja 50 körül van a Metróban sőt pár hete akciósan 43 körül vettem. Elég komoly mennyiséget tud szállítani még 4 bar-on is. http://www.elpumps.hu/BP-10.php (Azért 4 bar mert a 10 méter emelés az 1 bar + a kívánt 3 bar) Ha az első napot kibírja akkor a többit is de szárazon véletlenül se kapcsold be. Ha komolyabb pénzt tudsz adni egy szivattyúért akkor inkább egy Pedrollo 2/10 et vegyél http://www.szivattyubolt.hu/266-pedrollo-szivattyuk/76-pedrollo-4blockm-2/10-csokut-szivattyu.html Persze az igazi egy úszókapcsolós ásottkút szivattyú lenne de az még drágább. A pedrollo linkjén találsz olyant is.
Hali. Az lenne a kérdésem hogy van egy régi 40es fúrott kútam ami kézi pumpás, szeretném rákötni a szivattyút de úgy hogy lábszelepes lenne. Milyen lábszelepet vegyek?
Üdv Ezek a vékonycsöves kutak a maguk kézi pumpájával még csak csak lehet megoldás vízellátásra, de ha szivattyút raknak rá ( lényegesen nagyobb vízelvétellel terheljük) akkor problémás kutakká válnak. Elvileg egy golyós szelepnek kellene lennie a talaj szintje alatt 1 méteren belül ami ha jól működik akkor külön szelep nem szükséges, de nem is baj ha van. Lábszelepet nem tudsz rakni mert az a szívócső aljára szerelhető szűrőkosaras szelep, hanem visszacsapó szelepet tudsz beépíteni. Ezt a műanyag csöves kúttal nem egyszerű összehozni de nem is lehetetlen. Itt találsz sok hasznos dolgot a vékonycsöves kutakhoz http://www.hidroszer.hu/pvc-kezi-pumpa-es-kiegeszitok.html
Szerintem egyszerűbb másik kutat fúrni mint ebből kifúrni a pvc csövet. Főleg azzal a technikával ahogy ezek a kutak készülnek. 50 es csőbe nem fér bele a lábszelepes szívócső. Nem kell félni attól hogy direktbe szívja a szivattyú ezt a kutat egy próba erejéig, ha homokolni fog nem szabad szivattyút üzemeltetni róla.
40-200 ezreket hallottam az ilyen vékonyakra. Akik ilyeneket csinálnak olcsón azoknak elég sok panasz probléma szokott lenni a munkájukra. A siker ennél azon múlik milyen a talaj és ha tisztességes fúróst találsz akkor szerencséd is lehet persze. Ezt alföldi technikának hívják, oda is való elsősorban mert ott alkalmas a terület rá. Az olcsósága miatt azonban boldog boldogtalan csinálja szinte mindenütt és rengeteg problémás kút készült. Sokszor több méter mély aknákat kell készíteni a kút árának sokszorosáért a szivattyúnak hogy valamicske vizet adjon de az is homokos többnyire. Persze vannak sikeres és jól működőek is. A normálisan elkészített kút ami nem lefolyócsőből készül méterenként 10-30 ezer.