Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
26 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Nem emelte ki a vizet, kiemeltem a kútból. Átnéztem, minden tömítést kicseréltem. A motor működik, de nem szívja fel a vizet.:-(
Van ötlet?
Helló.Betongyűrűs kútunk van,elég rossz helyen-a szomszéd kertjében fele,a többi része nálunk.Kérdésem,hogy lehetne-e valahol a föld alatt 1-1,5 m-re lefödni,és más tipusú kútat kialakitani.Szebb is lenne,biztonságosabb,na meg hely szempontjából is takarékosabb.Ahoz,hogy ne a hagyományos kerekes kút legyen,mit kellene tenni?(hajtókar,cső,egyéb...).Bárkinek ötletvan,szivesen veszem.Viszlát! :)
Heló fecske 33

A betongyűrűs kút hivatalos neve "ÁSOTT KÚT". Nem vagy irigylésre méltó helyzetben. Ha a telekkönyvben is úgy van lerajzolva mint ahogy leírtad, akkor csak a szomszéd bele egyezésével lehet változtatni az állapoton. (JOGI ÁLLAPOT)

Megoldás javaslat:
1. Tisztázni a jogi állapotot.
2. Levenni a legfelső betongyűrűt, és helyébe, egy nagyteherbírású (min. 10 cm vastag vasbeton) fedlapot tenni. Ha a víz minősége jó, és a háztartásba is ezt használjátok, akkor érdemes az oldalfúráson gondolkodni.
3. Ha a telekkönyvben nincs bejegyezve, és a szomszéd nem akar mást, akkor lehet az 2-es pontot csinálni.

Továbbra is várom problémáidat
üdv Bellami
Heló noraemil

Kérdés, merülő szivattyú, vagy nem merülő szivattyú?
Szimeringes, vagy töm szelencés?
Kínai, vagy magyar?

üdv Bellami
Üdv!

Egy 10m mély kútba kell nekem szivattyú, ami 2Wc-t,2mosógépet,2 csapot látna el vízzel!
Segítséget kérek, hogy milyen típust válasszak?

Köszönöm!
Kicsit bővebben kifejtenéd azt a kutat ?
Volt pár hasonló kérdés itt http://www.ezermester.hu/forum/viewtopic.php?f=6&t=82 ha visszaolvasol megtudod milyen infók kellenének még.
Üdv !
Ez egy Ásott kút kb 12 gyűrű van benn ami ugye 12m a víz 2 gyűrű magas általában.Az a lényeg, hogy egy olyan szivattyú kell nekem ami legalább 3 bar nyomással dolgozik!Eddig egy AL-KO csőszivattyú volt benn, de azok elég drágák és talán lenne olcsóbb megoldás!

Üdv!
Üdv !
Tehát ha jól értelmezem a dolgot akkor van egy kiépített rendszered amihez szivattyút szeretnél. ALKO csőbúvárt próbáltál csak drágállod.
A kutadhoz a mélysége miatt csak búvár típust javaslok. Az ALKO csőbúvárról sosem volt nagy véleményem és én is drágának tartom. Szerintem legalább 2x anyiért adják a barkácsáruházak mint amennyiért veszik. Hát jobb paraméterekkel rendelkező (nem alko)búvár bizony 70 80 ezer. Viszont az Elpumps BP10 búvárja 50 körül van a Metróban sőt pár hete akciósan 43 körül vettem. Elég komoly mennyiséget tud szállítani még 4 bar-on is. http://www.elpumps.hu/BP-10.php (Azért 4 bar mert a 10 méter emelés az 1 bar + a kívánt 3 bar) Ha az első napot kibírja akkor a többit is de szárazon véletlenül se kapcsold be.
Ha komolyabb pénzt tudsz adni egy szivattyúért akkor inkább egy Pedrollo 2/10 et vegyél http://www.szivattyubolt.hu/266-pedrollo-szivattyuk/76-pedrollo-4blockm-2/10-csokut-szivattyu.html
Persze az igazi egy úszókapcsolós ásottkút szivattyú lenne de az még drágább. A pedrollo linkjén találsz olyant is.
Hali. Az lenne a kérdésem hogy van egy régi 40es fúrott kútam ami kézi pumpás, szeretném rákötni a szivattyút de úgy hogy lábszelepes lenne. Milyen lábszelepet vegyek?
Üdv
Ezek a vékonycsöves kutak a maguk kézi pumpájával még csak csak lehet megoldás vízellátásra, de ha szivattyút raknak rá ( lényegesen nagyobb vízelvétellel terheljük) akkor problémás kutakká válnak. Elvileg egy golyós szelepnek kellene lennie a talaj szintje alatt 1 méteren belül ami ha jól működik akkor külön szelep nem szükséges, de nem is baj ha van. Lábszelepet nem tudsz rakni mert az a szívócső aljára szerelhető szűrőkosaras szelep, hanem visszacsapó szelepet tudsz beépíteni. Ezt a műanyag csöves kúttal nem egyszerű összehozni de nem is lehetetlen. Itt találsz sok hasznos dolgot a vékonycsöves kutakhoz
http://www.hidroszer.hu/pvc-kezi-pumpa-es-kiegeszitok.html
köszi a segitséget lalibátyó. még egy kérdés átlehetne alakitani lábszelepesre ha igen kb mennyibe kerülne?
Az átalakitást úgy értem hogy nagyobbra fúrni pl: 50-esre?
Szerintem egyszerűbb másik kutat fúrni mint ebből kifúrni a pvc csövet. Főleg azzal a technikával ahogy ezek a kutak készülnek. 50 es csőbe nem fér bele a lábszelepes szívócső. Nem kell félni attól hogy direktbe szívja a szivattyú ezt a kutat egy próba erejéig, ha homokolni fog nem szabad szivattyút üzemeltetni róla.
egy új kutat kb mennyiért lehet furni
40-200 ezreket hallottam az ilyen vékonyakra. Akik ilyeneket csinálnak olcsón azoknak elég sok panasz probléma szokott lenni a munkájukra. A siker ennél azon múlik milyen a talaj és ha tisztességes fúróst találsz akkor szerencséd is lehet persze. Ezt alföldi technikának hívják, oda is való elsősorban mert ott alkalmas a terület rá. Az olcsósága miatt azonban boldog boldogtalan csinálja szinte mindenütt és rengeteg problémás kút készült. Sokszor több méter mély aknákat kell készíteni a kút árának sokszorosáért a szivattyúnak hogy valamicske vizet adjon de az is homokos többnyire. Persze vannak sikeres és jól működőek is. A normálisan elkészített kút ami nem lefolyócsőből készül méterenként 10-30 ezer.
26 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég