Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Azt szeretném megtudni ha valaki tudja,hogy mitől olyan kemény a térkő és mi az összetétele mert nekem van rázóasztalom és pár m2 formám.Magamnak szeretném megcsinálni az udvarra a térkövet csak sajnos nem tudom hogyan.
köszi
segítsetek :cry:
hello!
a térkőnél nem csak a rázás fontos (bár elengedhetetlen) hanem az anyag összetétele is. Ez nem csak a cementre vonatkozik. A kezdés alapvetően a sóder. Fontos, hogy a keverésnél külön adagold a majdnem egyforma méretű kavicsot és a homokot. A cementhez viszont olyan adalékokat kell tenned amit nem biztos, hogy be tudsz szerezni. Azért saját magadnak érdemes megpróbálni, két-három kisérletet megér, ha egyébként járatos vagy a betonkeverésben.
Kedves druszám, ha jól emlékszem a sóder szemcsenagysága 0,5 mm-es,mindenesetre ez a kavicsokban az utolsó előtti méret.Én 2:1 sóder cement arányban kevertem,a vizet ugy adagoltam,hogy a földnedvestől picivel legyen higabb!Lehet takarékoskodni, ugy hogy ezt az anyagot csak kb 3cm vastagságban tesszük a formába.Ez lessz a kopó felület,a többit 3:1 keverésarányuval töltjük meg, majd hejezzük a rázóasztalra.(itt lehet a szemcsenagyság is durvább)Ha szineset is készitünk a koptató rétegbe oxidfestéket keverünk izlés szerint(fakul).Külömböző adalekanyagokkal gyorsithatjuk a kötést, fagyállóvá tehetjük!(tüzép, festék, vegyi üzlet)
hali uj tagvagyok udvozlok mindenkit,,,. erdeklodni szeretnek enis terkovet szeretnek csinalni magamnak most keszul az razoasztal,, es mar van formam,,, kiserletezni meg szeretek egyszer csakjolesz nem????
de agaszt egy kerdes nemragad e a sablonba a terko nemkele semivel bekeni a sablont h kijojon ako,,, ere keresek valaszt koszonom elore is es nembanom ha kioktatnak
Hali
Formaleválasztóval kend be,és jó lesz.De egyébként úgy is marad egy kicsi beton rajta,azt meg sósavval el tudod tüntetni.
üdv Zoli
Tisztelt urak a kisérletezéshez én hozzá tennék egy kis /jo pontos megfigyelést/
a nagyok hogyan csinálják, tanulni nem szégyen néha még hasznos is lehet.

Ugy csináljuk mint a nagyok csak kicsibe sok sikert hozzá
Hali!Kíváncsi lennék egy térkőrázó gépre!Valaki dobna nekem egy pár fotót?Köszönöm
Nem teljesen környezetbarát megoldás, de én mindig fáradtolajjal kenem be a formákat. Száradás után szinte "kiesik" belőle.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég