Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Egy kicsit szeretném felfrissíteni a kertben a játékokat és tervbe vettem egy állványos hinta/mászóka/kötél "komplexumot. Mivel a fa "kisház" miatt a vas kizárt, fából lesznek az eszközök. A vastagság miatt az akác és egyáltalán a rönk kizárt, a dilemma, hogy fenyő vagy kiszáradt nyárfa, vagyis venni kell fenyő oszlopokat, vagy felfürészeljem a meglévő, száraz nyár pallót (10 cm vastag).
A szívem inkább a fenyő felé húz, de a nyárt meg nem kell megvenni.
Mi a véleményetek a nyár tartósságáról?
Üdv!

Pedig az akác lenne az ideális megoldás.
A nyár felejthető. Lévén gyorsan növő fafajta, nem alakul ki kellő keménység, illetve megvédeni is nem igazán lehet. A széles nyári gyűrűk gyorsan kiperegnek, és bár rusztikusnak rusztikus lesz a felület, mely szemnek szép, de hosszútávon én nem építenék belőle. Terhelés szempontjából elmarad a fenyőfélék mögött. Elsősorban a papírgyártásban használták fel, celluóz alapanyagként. Helyben van egy rétegelt lemez üzem, ahol a lehántolt nyárfa rönköket - mint hulladék - eladják. Elég sokan ebből építik a hasonló elvű játszótereket. Egyben benne voltam magam is, de hiába a jó szó, a gazda nem én voltam. Aztán valahogy csak nekem lett igazam. Fedett kialakításban szinte verhetetlen, de ahhoz tatő kell föléje. Pénzügyileg viszont a legolcsóbb.

A bükk sem igazán a kültér nagy kedvence, lévén befülledésre hajlamos, könnyen és aránylag gyorsan képes gombásodni. És elég drága is.

A fenyőből inkább a gyantásabb, vörösfenyő vagy még éppen a borovi anyagok lennének alkalmasabbak kültérre, a lerakatokban gyakorlatilag inkább luc van, elsősorban épületfának.

A kiszáradt fa vagy "dögfa" bármilyen típus is legyen, még akkor sem, ha ingyenadják sem, mert nincs tartása, szilárdsága. Mivel a kiszáradást elsősorban valamiféle gombabetegség okozza, a gomba a rost szerkezetet már a kiszáradás során átalakítja, így terhelésre jóval kevesebbet bír a rigófütyülte saját anyagától eltérően. A gomba spórája miatt fertőző az anyaga, ilyet még véletlenül sem.

Az akác pedig az egyik legkeményebb hazai fafajta. Időjárás állósága még festés nélkül is igen jó, nyugodtan meglehet nézni a régi falusi temetők kerítés oszlopait, ahol még megvannak. Hát ennyit bír.
Rönkkel dolgozni sem olyan bonyolult, talán egy kicsit körülményesebb, mint a fűrészelt, minden oldalán lapolt anyaggal, viszont a kialakítása folytán talán az egyik legtartósabb. Nincsennek éles sarkok és élek, ami a felületvédelem sarokköve, illetőleg így a legkisebb a határoló felület, kevesebb festéket és favédőszert igényel.

Röviden dióhéjban ennyi. Nem kívánok lebeszélni, pláne nem rábeszelni senkit, a továbbiak a többi pénztárca illetve eszköz függő.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég