Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Helo!
Ha valaki ismeri a "gardematic" öntözőrendszert, kérem ossza meg velem a tapasztalatait. A kertészek, akik a kertemet csinálják, ezt ajánlották. Azt mondták, nem érdemes drágább rendszert választani, mert ez is nagyon jó. Azért én félek az olcsó, de jó dolgoktól. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv: Papi
halihó!
az automata öntöző rendszerek közös sajátossága, hogy a költséges időszakos karbantartások nélkül igen érdekes dolgokat művelnek.Tehát mindegy, hogy melyik rendszert választod, ha nem lesz karbantartás akkor beadja a kulcsot.
Az automatákkal egyébként is sok a gond bármennyibe is kerülnek, tehát csak akkor telepítsd, ha a kivitelező vállalja a KÉT ÉV garanciát. EU-s fogyvédelmi törvény értelmében minden műszaki berendezésre két év működési garancia van, ha közben meghibásodik rendeltetésszerű használatban akkor kérheted a cserét, még ha javítható akkor is!!!!!!!!!
Na amikor ezt az orra alá teszed a kivitelezőnek akkor fog hirtelen más öntözési rendszert ajánlani (a többségük)
Hát ezekre figyelj oda az automata rendszereknél.
Helló Mindenkinek

Az automata öntöző rendszereknél, az első kérdés, hogy tulajdonképen mit akarsz csinálni?
Dísz szökőkutat, vagy az öntözni kívánó növényeket akarod vízzel ellátni. (vagy csak csicsásabbat mint a szomszéd)?
Mekkora területet?
Honnan?
Közvetlenül a mélyfuratú kútból, vagy gyűrűs kútból ? (mélyfuratúkút kb. 80-100 m).
Egyáltalán van e annyi vized?
Tudom sok a kérdés. De ha ezekre válaszolsz, akkor biztosabb rendszer megépítésre lelhetsz.
Más rendszer kell a "káposztaföld", a gyep, a konyhakert locsolásához. Ezek ugyan olyan dolgok, mint ha autót vennél. Nem veszel Kamiont kéttagú családnak "közért"ben való vásárláshoz. (igaz, megbízhatóbb, jó nagy, a szomszédok irigyelnek stb.)
Minél egyszerűbb, annál jobb. (lásd Trabant). A növénynek nem kell percenként 100 L víz. Neki csak VÍZ kell a kánikula és víz szegény időszakban. (a számoláshoz viszont számok kellenek).

Ha ezekre a kérdésekre Önmagadnak válaszolsz, hamarabb jutsz célhoz.

üdv Bellami
Heló!

Vettem 50 m 1/2 colos locsoló csövet,melyet 2 sövénysor közt fekteték.Ha a slagot kijukasztom 20cm-ekre egymástól,akkor a szivattyúhoz közelebb eső jukakból több víz szivárog,valószínűleg.Ha az első jukak kissebbek,mint a hátsók akkor majdnem egyenletes öntözést fogok létrehozni?Vagy gondoltam,ha a slag mindkét végéröl locsolok akkor is elérhető az egyenletes szivárgás?Vagy ha két slagot fektetek egymás mellé,és ott csatlakozok a sziváró csöre ahol már nincs nyomás,igy kiegyenlíthető a nyomás a slagban?Valami nagyon egyszerü megoldást szeretnék találni,nagyon kicsi költséggel!
Üdv!
Szerintem jobban jártál volna, ha KPE csövet vásárolsz. Kemény műanyag,lehet különböző méretű lyukakat fúrni, amik olyan átmérőjűek maradnak a későbbiekben is, nem nyomja össze ha ráfekszik egy macska vagy kutya. De ezzel inkább a csepegtető öntözést lehet jól megvalósítani, mint normál öntözést.
Viszont nem igazán értem, mit kérdezel. A "szivárgó" és az "öntözök róla" és ez egyszerre, nekem valahogy nem jön össze. Kifejtenéd az elképzelésedet kicsit részletesebben?
Helló!

Érdeklőni szerettem volna,hogy gyakorlatban melyik elvet kövessem,vagy csináljam másképp.
Üdv!
Azt nem írtad, hogy mit szeretnél öntözni, sövénysor, fű, zöldséges kert, stb. Úgy egyszerűbb tanácsot adni, ha támpontot adsz nekünk. A legegyszerűbb csepegtető öntözés: csövet végighúzni az öntözendő növények tövénél, kis lyuk a csövön és a csapot kicsit nyitva hagyni. Tapasztalati úton lehet beállítani, sokan használták régen, talán ma is. Ma már erre is van profi rendszer, állítható fúvókákkal, stb. A két rendszert - csepegtető és szórófejes öntözést csak akkor tudod egy körről és szivattyúról üzemeltetni, ha a csepegtető öntözéshez szabályozós csepegtető fejeket használsz. Ellenkező esetben (csőre fúrt lyukak) nagyobb nyomásnál a kis lyukakon is olyan erős a vízsugár, hogy kimossa a földet a növény körül. A két rendszert azért sem tanácsos együtt használni, mert más a lényege. A csepegtető öntözésnek a hosszabb idő alatti kis intenzitású, kis területre koncentrált víz kijuttatása a lényeg, amit a föld egyből be tud szívni, a párolgással minimális a veszteség. A szórófejes öntözésnél meg intenzíven, viszonylag rövid idő alatt juttatjuk ki a vizet a nagyméretű öntözendő felületre.
Hello Gábor
Egyforma mennyiség fog a lyukakon kijönni ha egyforma nagyok a lyukak (slag esetén nem lesz könnyű megoldani) és vízszintes a perforált cső. ( Pascal törvényei közt a tudományos magyarázat) A gyári csepegtetős csöveknél sincs semmi megkülönböztetés hogy "eleje vége" Ugyan slag esetében vigyázni kell ne lapuljon össze és ne "törjön" meg. Spriccelés ellen valami teljesen szintetikus textíliát tekerj a lyukhoz vagy talán még jobb egy vastagabb csődarabot a lyuk fölé húzni a tömlőn.
Üdv !
Üdv!

Ha már csepegtető öntözés...
A gyakorlatban - kipróbált verzió - ha a csövön kialakított lyukakba egy egyszerű kender vagy lenszálat fűzünk be (gyakorlatilag egy darag "madzag" megteszi), a lezárás miatt mindenhol egyforma lesz a nyomás, egyenletes a csepegés.
Tanácslom hogy fúrás helyett egy felhevített dróttal "átszúrni" a merevcső, vagy éppen slag oldalát.
A fentiek elsősorban csepegtető öntözés megvalósítása esetén ajánlom megfontolásra. Viszont a kialakítása miatt elsősorban telepített növények öntözésére a legalkalmasabb.
Viszont a leghatározottabban legtakarékosabb megoldás.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nem tudtam róla - de miért pont ez ne lenne -, szóval van erre rendszeresített cső is. Itt egy idézet egy építész mérnök internetes blogjából, a ZeBlog-ból:
Beállítottam a csepegtető locsolócsöveket is. Ez remek találmány, 50 méter csövön 30 centinként kis lukak vannak, amiken át egy fékező mechanizmus labirintusán át folyik ki a víz, az egész cső hosszán végig egyforma sebességgel. Fél-egy óra alatt szépen átáztatja a sövények tövét, és nem kell egy csövet vonszolni végig a kerten.

Kép
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég