Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Jó napot kívánok!

Egész nyáron bújtam a netet, miképpen kell egy öntözőrendszert kiépíteni. Ahogy elnéztem sok jó gyártó sok jó termékéből választhatunk, de az öntözőrendszer anyagköltségének több mint felét a mágnesszelepek és a vezérlések teszik ki. Munkadíjról ne beszéljük, éppen azért vagyunk Ezermesterek, hogy magunk csináljuk. Mivel a sok pénzen túl a megspórolt pénz még jobban szeretem, arra az elhatározásra jutottam, hogy ki kellene próbálni egy öntözőrendszert profi technika nélkül.
Röviden ismertetem miről is van szó.
Az öntözőrendszer kialakított körein, csövein és szórófejein nem igazán lehet sprórolni, legfeljebb olcsóbbat vesz az ember, aztán szív vele. A szivattyú kérédését sem taglalnám, mert van akinek van kútja, van aki a vezetékes vízhálózatra köti.
Viszont jön a vezérlés kérdése.
Itt is sok jó gyártó sok jó termékéből válaszhatunk, a mágnesszelepek 7-10 e Ft. áron kaphatóak, a vezérlőeszközök, transzformátorok olyan 20-50 e Ft. közötti összeget tesznek ki. Ez egy 3 körös öntözörendszer esetében üszke 50 e. Ft. Namármost én ezt az 50 e Ft.-ot szeretném megspórolni úgy hogy a mágnesszelep és a vezérlés helyett pár ezer forintos manuális öntözőórákat tennék a szelepaknákba.
Pl egy ilyet:
http://www.extol.hu/mechanikus_locsolas ... 72693.html

(Direkt nem Gardenát linkeltem, mert ott a legegyszerűbb is 10 e felett van, holott az ezermester.hu szivesen hirdeti termékeit)

Tudom nem lehet olyan precízen beállítani vele az időzítést, de nem különösebben izgat, ha a külön körök locsolása között eltelik 10-15 perc, és még esőérzékelő sincs benne. A csatlakozás kérdését is csak meg lehet oldani valahogy különböző szűkítő, tágító idomokkal.
Szerintetek egy ilyen rendszer kivitelezhető? Megfelelően lehet vele az egyes köröket időzíteni? Egyáltalán érdemes ilyet föld alá telepíteni, szelepaknába?

Köszönöm a megtisztelő válaszolat.
Atya
Üdv Atya.
Jópofa dolgot talált, de ezzel csak annyit tud "vezérelni", hogy a vízkörök meddig locsoljanak. A bemenő oldalát 3/4 collos csapra kell kötni, a kimenőt gyorscsatlakozókkal az öntözőhöz. Tehát annyi az egész "vezérlés", hogy odabattyog az időzítőhöz, beállítja a megfelelő időre és a beállított idő letelte után az időzítő lezárja a vizet. Itt szabályozásról nehéz beszélni, de arra jó, hogy ne kelljen az órát állandóan figyelni.
Szivattyús kúthoz csak akkor használható, ha a szivattyúnak van nyomáskapcsolója, tehát a szelep (vagy szelepek) elzárják a vizet, a nyomáskapcsoló lekapcsolja a szivattyút, hogy ne dolgozzon feleslegesen.
Szia Atya!

Találkoztunk már hasonló megoldással egy kertben, és működött a dolog, szerintem érdemes belevágni!

Üdv,
KISKERTEK - kerttervezés - kertépítés - kertfenntartás
http://www.kiskertek.com
Üdv!

Érdeklődni szeretnék, hogy történt-e előrelépés ebben a témakörben? Egy többkörös manuális rendszerben, ahol csapokkal indul az öntözés, megoldható-e egy ilyen időzítővel a kikapcsolás? Milyen nyomást bírhat el, és mennyire csökkentheti le az átfolyást? Alkalmazható tartály nélküli rendszernél, ahol csak áramláskapcsoló van, az indítja a szivattyút? Van valakinek ilyennel tapasztalata? Előre is köszönöm a segítséget!

http://www.disznovenywebaruhaz.hu/orbit ... szerelheto
Amit linkeltél annak csak vezetékes víz esetén van értelme hiszem csupán 1 kört képes vezérelni. Ha több köröd van több kütyü kell és hát annyira nem occo :)
Áramláskapcsoló + szivattyúhoz pedig teljesen felesleges hiszen egy időkapcsoló fillérekbe kerül hozzá képest.
Lalibátyó!

Konkrétan milyen időkapcsolóra gondolsz, ami egy ilyen rendszerhez jó lenne?
Például 1 ilyenre ha az olcsóság a cél :
http://www.vilagitascenter.hu/mechanikus_idokapcsolo_3806?utm_source=arukereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link
Bele dugod a szivattyúdat aztán amire programozod akkor indítja és állítja le a szivattyút és öntöz ott ahová telepítetted az öntöződet. Nyilván csak 1 "kört" tud vezérelni.
Köszönöm a segítséged, majd ebben a topicban jelentkezem felülbírálatra, ha összeállítottam a rendszert! :oops:
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég