Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
45 hozzászólás Oldal: 1 / 3
Sziasztok!

Röviden leírom a problémám:
    - Adott egy kis kert, kb 100m2. Ez egy "L" alakú kert (képet csatolom).
    - Egy fúrott kút (ezzel még vannak gondok, pl elmegy belőle a víz, valamint a szivattyúból is, de a szaki ezt megcsinálja). A szivattyú egy ELPUMPS JPV 900 tipusú készülék. http://www.elpumps.hu/JPV-900.php
    - Az igazi gond, hogy a kút, vagy a szivattyú még nem tudom mi az oka csak 18-20l vizet ad, ami finoman szólva is kevésnek mondható

Tehát a kérdés, hogy hogyan lehetne az öntöző rendszert a legköltségtakarékosabban megoldani? Szeretném elkerülni a több körös rendszer kialakítását, de ez sajnos nem biztos hogy sikerülni fog, mivel eléggé sok sarok van a kertben. Kicsit körülnéztem a lehetőségek között és találtam két szórófejet ami elég jónak tűnik:

ECO-04-1090 10 CM SZÓRÓFEJ MP100090 FÚVÓKÁVAL
ECO-04-2090 10 CM SZÓRÓFEJ MP200090 FÚVÓKÁVAL

Adatokat csatoltam.

Úgy számoltam, hogy 11 szórófej kellene 1090ből 3db 90fok 3db 180fok, valamint 2090ből 90fok 4db 180fok 2db. A kérdés csak az, hogy ha ezt egy körre kötöm akkor kb 18-20l lenne a percenként fogyasztás, ha nem tévedek nagyot. Ez viszont simán előfordulhat mivel nem tudom, hogy hogyan számolhatok itt a nyomással. Nem tudom, hogy a szivattyú mennyi nyomsást ad le és hogyan tudom lemérni? Vagy annyit ad le amennyi rá van írva? Másrészről ezeket így összekötve elég -e a víz amit a kút ad, elég -e a nyomás, hiszen ezektől függ, hogy a szórófejek megfelelő távolságban fognak -e öntözni és gondolom a nyomást a fejeken szabályozni meg nem fogom tudni. A lényeg, hogy nem szeretnék úgy járni, hogy kiépítek valamit és utána meg alakíthatom át, mert nem jó.

Viszont ha egy körrel menne az egész akkor megspórolom a vezérlőt, szelepeket és szerintem még valami más is kell ami kapcsolja a szivattyút. Ezek további meghibásodási pontok is, ami szintén jó ha kevesebb van belőle.

Lényeg, hogy sok még a kérdés és bízom benne hogy itt ismételten nagyon hasznos tanácsokat fogok kapni.

Előre is köszönöm!
dulo

Csatolmányok

Atya Ur Isten ! 100 nm.-es kerthez ennyi HU-HO ! SZOROFEJEK,RAJZOK ADATOK!!! Tessek egy egyszeru kezi szorofejet vasarolni,amennyiben jatszadozni-szorakozni akar,lehet allithatot is, kulombozo vizsugar tipusokra! A viz mennyisege,a spriccelesi tavolsag egyszeruen allithato. nahat, hogy mik vannak ! A kut: Pumpa indul, mennyi ideg jon a viz a szorofejen?
Amennyiben nem eleg a kut hozama,tessek a lalibatyo regebbi ajanlasat igenybe venni. lefurni a kutban, minimum 110-es muanyag csovet behelyezni, buvarpumpa es mehet a menet.Miert kell annyit gondolkozni a megoldasokon amikor kezenfekvo es rengeteg hasznos tanacs talalhato a forumon. Meg-hogy 100 nm.-es kert,nahat !
:lol: Alex. A 100nm.-es kerthez.
Tisztelt Alexandru!

Igazán köszönöm a jó tanácsokat, nagyon sokat segített. Nem tudom miért gondolja, hogy ha meg tudnám oldani a kézi öntözést miért nem úgy öntözök... de gondolom olyan feltételezései vannak amik -ezt megalapozottá teszik. Annak is igazán örülök, hogy a kis kertem ekkora felháborodásra ad okot. Sajnos nem tudtam nagyobbat venni és abból gazdálkodok ami van. Természetesen el tudom fogadni azt is ha elhajtanak a ....ba, csak a hangnem sértő ... egy kicsit, főleg mikor törekszik arra az ember, hogy ha már kérdez akkor megadjon minden információt amit lehet, hogy ha valaki esetleg segítő szándékkal áll hozzá akkor ne azzal kelljen neki az idejét tölteni, hogy állandó esetlegesen ismétlődő kérdéseket kelljen feltenni. Másrészről ha már el kezdek foglalkozni valamivel úgy gondolom nem árt ha körbejárom a dolgot, de úgy látom Ön ezt nem így gondolja és jobban tenném, ha egy 100nm -es kerttel inkább nem is tennék fel ilyen kérdéseket, mert biztosan csak szórakozásból csinálom...

Szóval igazán köszönöm a segítséget, sajnos nem sokra megyek vele, de biztosan találok olyan fórumot ahol segíteni akarnak az embernek, nem pedig elzavarni és lekedvteleníteni.
Üdv
Nagyon szépen előkészített kérdés köszönet érte. Igazából nem tanulmányoztam át teljesen minden felmerülő problémát de azért csak eljutunk a végére. Én nem számoltam utánna hogy hány szórófejjel tudod megoldani, elfogadom azt amit mondasz, mert a részletes előkészítésed alapján csak nincs nagy hiba benne. Induljunk el a szórófejek által beöntözött területekből. Feltételezem átfedésekkel számoltál mert ha fúj a szél akkor már "bukik a mutatvány". Kérdésem hogy mekkora nyomáson számoltad a szórófejeket ? A szórófejek adattábláján az adott nyomáshoz tartozik egy liter per perc vízszükséglet. Ha összeadod a szükséges szórófejek fogyasztását a tervezett nyomáson megkapod hogy hány liter/ perc víz kell a rendszernek és ezt mekkora nyomás mellett igényli a rendszer. Az összes szórófejet ugyanazon a nyomáson kell tervezni és mint látod minél nagyobb a nyomás annál nagyobb a beöntözött terület, tehát nagyobb nyomás mellett kevesebb szórófej kell. Persze az ésszerűség határain belül. Ha ez az adat meg van akkor kereshetjük hozzá a szivattyút, ami esetedben adott tehát annak a karakterisztika görbéjéhez kell tervezni.
gorbe_VB-25-900.gif
gorbe_VB-25-900.gif (5.35 KiB) Megtekintve 16754 alkalommal.

Mondtad hogy 20 liter/ perc a kút hozama, ez a szivattyú ezt a mennyiséget 3,2 bar ellenében képes szállítani, tehát a szórófejek számát és elosztását tartalék ráhagyásával 3 bar víznyomáshoz kellene számolnod.
Akkor légyszi számolgass osztogass és ha van eredmény írjál és megyünk tovább.
ojan problémám lene hogy ásotkutbol szivatyuznám a vizet de nem akarja sehogy felkapni a vizet! ruszki szivatyum van káma füles!! és érdekelne mijen megoldás lehetséges 1 colos kpr csö van a kutba és a végén szürös lábszelep!!
Üdv
Le kell légteleníteni a szivattyút, mert a Káma az nem önfelszívós, de ettől függetlenül elég jó szivattyú ha egy szerencsés darabot sikerül kifogni. Nem kellene nagy mélységről szívatni vele a vizet ( 6-7 méternél mélyebbről ) hanem a szivattyút közelebb engedni a vízhez. Ha mindezek ellenére sem akarna működni akkor szimeringet kellene cserélni a szivattyúban.
sziasztok! köszike lalibatyo már hála istenek a szivatyu sikerült meg javitanom uj szimeringet raktam bele és müködik! csak az a baj hogy az ásotkut már vagy 15 éve nemvolt használva és hamar kiszivta a vizet és valahogy ki kellene tisztitani a kut alját csak az a gond hogy ujra jön a viz de nehezen és ez miat nehéz kitakaritanom!!
Üdv
Látom bátorságból nincs hiány ha le mersz menni kutat tisztítani :) Ezt egyébként úgy szokták hogy tisztítás közben egy búvárral (ami bírja az iszapot és a koszos vizet ) szivattyúznak, így "csak" bokáig-térdig érő vízben kell mélyíteni a kutat mindaddíg még a szivattyú győzi. Persze vigyázni hogy a gyűrűknek nem aláásni mert keresztbe fordulhat és súlyos baleset is lehet, ezért csak segítséggel és jó felszerelés birtokában kellene csinálni.
üdv .lalibatyo!! hát igen merészség az kell de ha magad ura vagy akor muszáj! igen ezt az eljárást énis hallotam csak az a baj hogy az én buvár szivatyum csak 5 méterröl sziv meg sajnos a ruszki szivatyum megadta magát és kel bele uj csapágy adig nemtudok mitcsinálni! de köszike hogy segitesz igy is! :D
Tisztelt Fórumozók...adott egy 9 méteres kézi fúróval fúrt kút, 9 méteres....elpumps 1300 as házi vízművet használok, a kútban fekete kpe cső végén lábszeleppel........a nyomoágra tettem egy csapot hogy tudjam szabályozni a szórófej nyomását..a probléma következő:csak úgy szedi fel a vizet ha 2x 3 x felöntöm a tetején vízzel, persze a nyomoágon elvan zárva a csap légtelenítésként...ennek tudok valamit csinálni hogy ne kelljen mindig felönteni a rendszert?a másik problémám pedig az hogy nem mindig kapcsol be a szivattyú, ha kimegy a nyomás a tartályból....csak úgy kapcsol be ha megkoppintom a nyomáskapcsolót kívülről...ha teljesra nyitom a csapot akkor nyomja addig míg víz van de így nincs igénybe véve a tartály..visszavittem szervízbe, de azt mondták semmi baja..lehet elengedi a lábszelep a vizet...amíg nemtudok kihívni valami normális szerelőt , hogy megmondja mi is a bibi, addig szeretnék tőletek tanácsokat kérni..Köszönettel Zsolt
Üdv

Valóban a lábszeleppel vagy a szívócső tömítésével lesz probléma. Egyébként nyitott nyomóoldallal kellene légteleníteni, de ha rossz a lábszelep, vagy valami kosz alákerült és nem tud lezárni akkor csak kínlódás az egész.
Üdv!
KPE csöves szívóoldallal szokott lenni probléma, a KPE szerelvényei, tömítései nyomásra vannak tervezve. Egy fórumban olvastam, hogy ezt a levegősödést úgy oldották meg, hogy a KPE cső belső méretével megegyező réz fűtéscső darabot toltak a KPE csőbe, és az annyira merevvé tette a csövet, hogy a szorítótömítés már nem engedett szívóirányba. Persze ilyenkor a cső végét le kell vágni, hogy a szorítógyűrű a használatlan részre feküdjön fel.
A nyomáskapcsolora való koppintás is összefügg ezzekkel a kpe csöves tényezőkkel?mert ha odakoppintok a doboznak akkor beindul a szivattyú és tölti a tartályt...de így elég gár hogy mindig odakell rohanni ha leürül a tartály és koppintani...
Sziasztok!
A kertem öntözését szeretném kicsit modernizálni. Nagyon az alapoknál járok, eddig még nem foglalkoztam a témával. Lényeg, hogy az öntözéshez állandó 4bar nyomásra lenne szükségem. Egy fúrt kútba helyezett búvárral és ahhoz csatlakoztatott hidrofor tartállyal ezt meg tudom oldani :?: Vagy a tartály a benne lévő vízmennyiséghez képest, mindig más-más nyomáson adná le a vizet :?: (gondolom a tartálynak pont az a lényege, hogy a benne lévő gumimembrán segítségével állandó nyomást adjon) :roll:

Ami miatt megkeveredtem:
Egy ilyen öntözőfejet szeretnék: http://www.amexcenter.hu/downloads/AquaContour.pdf
Használati útmutatójában azt írták, hogy házi vízműhöz nem ajánlják, mert a tartály töltéskor kialakuló nyomásingadozás módosítja a vízsugár hosszát.
45 hozzászólás Oldal: 1 / 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég