Ezermester Fórum

Kerti munkák, virágok, növények, öntözés, kútfúrás, kertépítés, medence
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Egy kis segítséget kérek :) Szeretnék a kerti csaphoz egy kerti csapszekrényt telepíteni, és nem tudom, hogy a kerti csap föld alatti elzáróját miként tudom felhozni a csapszekrénybe :) Megnéztem a csapszekrényeket, és mindegyik amit láttam, egy föld feletti szekrény, alja nincsen. A jenlegi föld alatti elzárócsap kinyitása és elzárása egy T alakú hosszú szárú kulccsal történt, de sajnos valaki - nem egyedül használjuk a kertet - megszakította a menetet. Ezért szeretném fölhozni az elzárási lehetőséget, mert a T kulccsal könnyen megszakítják ismét a lenti csap menetét, mert túl nagy az erőkar a teherkarhoz, s és áshatok le újra :( Ezért kérnék segítséget, mert nem tudom milyen csapot vegyek a lenti helyére, másmilyen kell-e, ha földfelszíni elzárást szeretnék, vagy ugyanolyat, csak még más is kell hozzá. A másik gondom, hogy nem tudom azt sem, hol nézhetnék utána, hogy a csaptól a csapszekrényig lévő szakaszon egy csőben kell lennie az elzárónak, és kell-e hogy legyen alja is a csapszekrénynek? Ha valaki tudna ebben segíteni, nagyon jó lenne :) Az is elég lenne, ha küldene egy linket, miként kell telepíteni a csapszekrényt, mikből áll az egész, milyen eszközökből, idomokból, alkotó elemekből, és mindez két főelzáró csaphoz elkészítve mekkora csapszekrényre van szükség.
Tudom, hogy igen bonyolultan írtam, de tényleg nem tudom, hogy hogyan tudnám ezt összehozni. Köszönöm szépen előre is, akinek van türelme elolvasni :) és esetleg segíteni is tud :)
Üdv
Ha nem fagytalanító csapot kell használnod ( ha elzárod akkor kiengedi a vizet a csap utáni csőszakaszból) akkor jobb minőségű golyóscsapot javaslok beépíteni ( rövid karos Mofém). Az elzáró kart rajta kell hagyni annak a közepén van egy homorú rész abba tudod az elzáró kart dugni és működtetni.
mofém.jpg
mofém.jpg (96.55 KiB) Megtekintve 11243 alkalommal.

Ezt nem olyan egyszerű megszakítani mint egy szelepet ráadásul nem tekergetni kell hanem csak 90 fokkal elfordítani. Persze ha többen használjátok akkor a hülyeség ellen nehéz bombabiztos megoldást találni, főleg nem olcsón. Ha fagytalanítás is kritérium akkor jobb egy fagycsap mint két golyóscsappal T idommal bíbelődni.
fagycsap.jpg
fagycsap.jpg (26.73 KiB) Megtekintve 11265 alkalommal.

Csapszekrénynek csatornacsövet szokás használni és úgy kellene ráültetni a vezetékre és bevágni allul a cső helyét hogy ne tudjon alulról feltelni földdel. Az alját akár kulékaviccsal be is lehet tölteni a cső alja alá 10-20 centivel hogy ha csapadék, víz, szennyeződés bejutna akkor ne egyből a csapot temesse el. Ezen okok miatt nem szokás teljesen zártra csinálni. Működtetésnek a T szár nál sokkal jobbat nem találtak ki, de nem kell csak egész rövid fogantyút hagyni, vagy magát a T szárat is olyan rövidre kell csinálni hogy csak a csőbe nyúlva lehessen működtetni így nem lesz egyszerű megerőltetni sem. A csapszekrény fedését pedig attól függöen hogy közlekednek e felette vagy sem ezer féle kereskedelemben kapható elemmel fedhetjük, de pár száz forintért kapható csatornacső kupak vagy dugó ( attól függ mi van fent tok vagy csővég) lezárhatjuk.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég