Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
91 hozzászólás Oldal: 6 / 7
Üdv, Baranya megyében keresek megbízható vályogtégla építő mestert, új ház építéséhez. Köszönettel, Szula Péter
18 évvel ezelőtt vásároltunk egy parasztházat, aminek fala nagyon szép, mintával ellátott vályogtéglából épült (ezt egy ablak beépítésekor láttuk). A ház falvastagsága 60 cm, külső magassága 3 méter, a belső magassága 290 cm, a mennyezet vakolt, a ház oldalán valamivel több mint fél méter magasságban tornác futott. A vásárlás után kb. egy évvel, hozzáépítettünk egy előszobát és egy szobát, ami már téglából épült. A bejárathoz a tornác kiszélesítésével (a hozzáépített rész szélességéig) építettünk egy teraszt.

Ezzel a terasszal van nagy problémánk, mert itt a vályogfal nagyon vizesedik. Már befúrással és szigetelőanyag beinjektálással szigeteltettük, de sajnos a fal még mindig nedves. Úgy látjuk, hogy nem az aljzattól, hanem kicsit magasabban a legszembetűnőbb, pedig a teraszra nem esik be az eső a ház faláig. Valószínűleg már az elején elrontottuk, mert Terranova külső vakolat van a falon. Úgy látjuk, hogy valószínűleg nem az aljzatból, hanem a levegőből szívja fel a nedvességet, ami miatt sötét foltok vannak a falon, ami a fal másik oldalán, belül a szobában is néhol látszik. Már több szakembert hívtunk, mindenki mást mond. Van, aki a terasz szigetelését javasolja, bár a járólap a falnál teljesen száraz, és a szegély se jött le. Az injektálós azt mondja, hogy verjük le a vakolatot, mert a falban lévő só szívja fel a levegőből a nedvességet, de nem merjük leverni (mert hogy nézne ki), amíg nem tudunk valami biztos megoldást az ok megszüntetésére. Tanácsára Domestossal is kentem a falat, lehet, hogy ez sem tett neki jót, mert néhol megszívta.

A képeket a legkritikusabb időpontban, reggel készítettem, mert ahogy kell fel a nap, úgy lesz egyre világosabb a nedvességfolt, nyáron is, sőt télen fűtéskor, és nagy hidegben szinte teljesen kivilágosodik esőzéstől függetlenül, de ha beborul (nem is kell eső), megint erősebben látszik. Én teljesen laikusan arra gyanakszom, hogy a teraszon megszorul a pára, és ez csap ki a falon. Ezt az is indokolja, hogy egy-két óra napsütés után szinte teljesen kivilágosodik. Szerintem ha az aljzatból szívná a vizet, nem száradna meg ilyen gyorsan a vakolat.

A belső képek (a kislányom szobája) az is botrányos. Ezt úgy kell nézni, hogy pont 2 éve végezték az injektálást, kb. jó félméter magasságban újra lett lélegző vakolattal vakolva, amit a vályogfalhoz ajánlottak. Utána lélegző festékkel festettük. Az eltelt 2 év alatt lett ilyen „szép”, és az íróasztala mögött, ott is folytatódik a csúnya fal. Egy kis részen le is vertük a vakolatot, ahol látszik, hogy nem lent, hanem feljebb sötétebb a vakolat. Egyébként a fal 10-20 centiméterre még terméskő, utána kezdődik a vályog, ez a beinjektáláskor derült ki.

Mellékelek néhány képet a házról: a zöld fal a külső, terasz felőli oldal, a világossárga fal pedig a kislányom szobája. A régi fal folytatásánál, ott ahol a hozzáépítéskor bezártuk érdekes módon nem nedves. Van némi salétromos kicsapódás a bejárati ajtó után, az előszobában, ami a legközelebb esik a teraszhoz, de például a folytatásnál, ahova a szoba került semmi probléma nincs. Ezért is gondolom, hogy esetleg a terasz miatt van ilyen vizesedés ezen a falon.
Várom a szakértők tanácsát, és szívesen veszek olyat is, aki a kivitelezési munkát is meg tudná csinálni.

Csatolmányok

Üdv!
Annyira nem zárt a terasz, hogy ilyen problémát generáljon, ez nem párásodás miatti felázás.
- A hozzáépítés és a terasz előtti állapotában nem nedvesedett a fal?
- Terranovának melyik vakolatát használtátok?
Szèp napot mindenkinek!

Jò pár hozzászòlással ezelött láttam hogy valaki leìrta hogy lehet gipszkartont felrakni vályogra de csak megfelelően.
Nos nálunk párnafákra lett felrakva ami által jò pár centis lègrès van a vályogfal ès a gipszkarton között. Viszont szellőztető nem lett beèpìtve a gipszkartonba. A kèrdèsem az lenne, egy helysègbe hány szellőztetőt èpìtsek be hogy megfelelően kiszellőzzön a gipszkarton mögött? Esetleg mekkora mèretű szellőztetőket rakjak be?
Tudna valaki megfelelőt linkelni, hogy ő mit használna. Az egyik helysèg 3 ève lett gipszkartonozva a másik 1 ève. Ha esetleg vèletlenűl a penèsz megjelent belűl akkor a szellőztetők beèpìtèsèvel a dohosság ès a penèsz megszűnik, megindul a kiszáradás? Lehetett volna ennyi eszem hogy akkor azonnal szellőzetetőket is berakok.
Válaszukat előre is köszönöm
Üdv!
Nehéz úgy tanácsot adni, hogy fogalmam sincs milyenek a falaid. Ha már megindult a penészesedés, akkor gáz van, mert az előtte ki kell irtani, különben a szellőzőkön keresztül a ház belterébe juttatja a spóráit. Kifelé nem szellőztetheted, mert akkor elviszi a beltér melegét.
A nedvesedés, vagy a fal nedvességtartalmától függően kell elhelyezni a szellőzőket minden oldalon. Ha jó a falad és nem vizesedik, akkor szerintem elég oldalanként egy alul, egy felül, de ha erősebben nedvesedik, akkor több kell. Arra ügyelj, hogy a teljes falfelületet átszellőztesse, tehát ne egymás felett legyen a két szellőző.

Szellőzőrácsot rengeteget találsz a neten, az egyszerűtől a mívesig bármit, ízlés és pénztárca kérdése. Kandallókhoz gyártanak nagyon szépeket, még dísze is lehet a falnak. Tudod, ha a hibát nem tudod elrejteni (jelen esetben a szellőzőket), akkor emeld ki! :)
Köszönöm a választ.

Akkoriban a fal kb 10-15 centi magasan levertük ahol jött ott jött, ès azokat pòtoltuk tèglával cserèppel. Ès ùgy vakoltuk be, felette viszont nem tudtuk volna leverni mèg ha akartuk volna akkor se mert olyan kemèny volt mint a beton a fal.

Egy másik kèrdès.
Most ùjra kièpìtem az eresz csatornákat ,ès a vizet jò messzire az utcai árokba elvezetem. Jelenleg hol lyukas hol hianyos az eresz, gondolom ez is sokat fog javìtani a falak nedvessèghelyzetèn pozitìv irányba. Utána viszont a lemezprèselèst ajánlanád? Vagy az ereszcsatorna korszerű kièpìtèse is elegendő? Meg több helyen emlìtettèk ezt a drèncsővezèst. De ezt nem tudom elkèpzelni milyen lehet.
Üdv!
A vályogfal egy külön világ. Nem jó ha nedves. de túl száraznak sem jó, mert van egy ideális állapota, amikor a legerősebb az anyag szerkezete, tartása. A vályogfal lényege, hogy az alap felől lehetőleg ne kapjon vizet, de ha mégis, tudjon szellőzni, el tudjon párologni a nedvesség. Nem merném javasolni a lemezpréselést, szerintem vályognál nem szerencsés. Inkább arra kellene menni, hogy a ház közelében minél kevesebb nedvesség legyen.
A jó ereszcsatorna nagyon fontos, mert elvezeti a tetőről jövő vizet a háztól, és az alaptól.
A drénezés egy csőrendszer, ami magába szívja a körülötte lévő vizet és elvezeti távolabbra a háztól. Gyakorlatilag a ház körül a földbe süllyesztett cső, amin lyukak, vagy vékony bevágások vannak. Ezt geotextiliával körbeveszik, ami átengedi a vizet, de nem engedi bele a földet. A felette lévő részt vagy visszatemetik földdel, vagy kavicságyat képeznek ki, ami gyorsan levezeti a vizet, így nem tud a felszínen a fal mellett tócsákban megállni a víz. A dréncsöben összegyűlt vizet elvezetik a háztól, ahol lehet vízelvezető árokba, vagy egy föld alatt kiképzett szikkasztóba (kavicságyba).

http://epuletkarok.hu/szakmai-rovat/szivargorendszerek-alkalmazasa/
http://ujhazcentrum.hu/blog/szigeteles-220/dren-szivagorendszerek
http://falusiporta.reblog.hu/mi-legyen-az-esovizzel
stb.
Tisztelt Plaszlo! Gipsz kartonozni szeretnénk régi száraz vályogfalat, hogy egy kb.:6*3 m-es falfelületre mennyi az a darabszámú szellőző amit be kell építeni és hol helyezkedjenek el?Én úgy gondoltam, hogy alulra és felülre is 3-3 db elég.Mi a véleménye?Válaszát előre is köszönöm!
Sziasztok hatalmas segítségre lenne szükségem, kérném a szakemberek segitsegèt! !!
Vettem 1 valyog falù házat!
Ès a fürdőszobát gipszkartonozni szeretném 5 cmtere a faltól.
Mi a javaslat Ès ajánlat erre?
Üdv!
A vázszerkezet fürdőszoba esetén fémből legyen. A gipszkarton üvegszál erősítésű zöld (vízállónak hívják, de csak módjával) gipszkarton és szellőzőkkel alul, felül. A gipszkarton alá, a vázszerkezetre párazáró fóliát rakjál. A vályognak szellőznie kell, ha nem akarsz problémát. Másrészt a fürdő megfelelő szellőzését is meg kell oldanod, hogy minél rövidebb ideig álljon párában.
Üdvözlet mindeninek!

Tanácsot szeretnék kérni.Vályogház belsőburkolata megoldató lenne osb- vagy gipszkarton lapok használatával?A fürdőben csempézést mekkora felületen használhatnánk? A ház külső burkolatát/esetleges hőszigetelését mivel oldhatnám meg?
Köszönet a válaszokért!
Üdv!
A vályog külön világ, sokkal körültekintőbben kell bármit is csinálni, mint egy normál téglaháznál. A vályognak szellőznie kell, mivel a legtöbb régi vályogháznál alap sem nagyon van, esetleg tégla, de a legritkább esetben raktak az alap és a fal közé vízszigetelést. Ezért a vályog folyamatosan nedvesedik az alap felől, ami miatt a víztartalmát egyensúlyban kell tartani, tehát szellőznie kell, hogy le tudja adnia felesleget. másik érdekessége, hogy nagyon kiszárítani sem lehet, mert akkor a tertása gyengül.
Belülről nem célszerű bármit is elé rakni, hanem maximum természetes agyagvakolattal felvakolni és páraáteresztő festékkel festeni.
Kívülről lehet hőszigetelni, de itt is páraáteresztő, természetes anyagot lehet használni, mint nádszövet.

Találtamnéhány linket, olvasd el, sok kérdésedre kapsz választ.

https://www.amiotthonunk.hu/epites-felujitas/epitesi-tanacsok/6598-valyogbol-jot-es-jol
http://valyog.uw.hu/b5.htm
https://valyogfal.hu/valyoghaz-felujitas/

Ez sokkal bonyolultabb dolog, mint amit egy válaszban meg lehetne adni, vagy kisregényt kell írni. :)
Plaszlo írta: Üdv!
A vályog külön világ, sokkal körültekintőbben kell bármit is csinálni, mint egy normál téglaháznál. A vályognak szellőznie kell, mivel a legtöbb régi vályogháznál alap sem nagyon van, esetleg tégla, de a legritkább esetben raktak az alap és a fal közé vízszigetelést. Ezért a vályog folyamatosan nedvesedik az alap felől, ami miatt a víztartalmát egyensúlyban kell tartani, tehát szellőznie kell, hogy le tudja adnia felesleget. A másik érdekessége, hogy nagyon kiszárítani sem lehet, mert akkor a tertása gyengül.
Belülről nem célszerű bármit is elé rakni, hanem maximum természetes agyagvakolattal felvakolni és páraáteresztő festékkel festeni.
Kívülről lehet hőszigetelni, de itt is páraáteresztő, természetes anyagot kell használni, mint nádszövet.

Találtamnéhány linket, olvasd el, sok kérdésedre kapsz választ.

https://www.amiotthonunk.hu/epites-felujitas/epitesi-tanacsok/6598-valyogbol-jot-es-jol
http://valyog.uw.hu/b5.htm
https://valyogfal.hu/valyoghaz-felujitas/

Ez sokkal bonyolultabb dolog, mint amit egy válaszban meg lehetne adni, vagy kisregényt kell írni. :)
Sziasztok!

Vályogház helyiségének belső falát szeretném felújítani. A helyiség fürdőszoba volt, teljesen lambériázva/csempézve.
A lambéria tartóváza, bojler rögzítése, konnektor szerelődobozok stb helyén maradtak lyukak. Az lenne a kérdésem,
hogy ezeket javíthatom mészhabarccsal, vagy a nagyobbakhoz (szerelődobozok) már valami mást kellene használnom?

A válaszokat előre is köszönöm:
Imre
91 hozzászólás Oldal: 6 / 7

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 8 vendég