Szerző:
lbartek » kedd feb. 05, 2019 6:54 pm
Olyan jó kis hétvégi ház lett, hogy 2016. április óta a hétköznapokat is itt töltjük. Azt sajnálom egy kicsit, hogy a gerard lemezteto alá nem tudtam beeroszakolni a 10 centi legrest, ahogyan javallottad (sem az építészt, sem az acsot nem tudtam rábeszélni, győzött az “így szoktuk”). A nagyobb legres és a nagyobb kemenyhatas jól jonne nyáron, de panaszra nincs okunk, eddig összesen 4 vagy 5 alkalommal hutottunk fent, 2018-ban egyszer sem.
De a tető szerkezete és szigetelése osszessegeben jól vizsgázott, a tartoszerkezet lábai (összesen 6 +2) szinte kívánatosan osztják a lenti falfeluleteket, rengeteg tároló helyet is nyertünk általuk, ami egy ilyen kicsi hazikoban jól jön. A lemezről egy gondolat: esőben nem hangos, nem kopog, a gránit őrlemény miatt nagyon hangulatosan morog. Kifejezetten kedvelem.
A labak mereterol egy jo tanács annak, aki hasonló cipőben jár: a statikus nem engedett egy centit sem (hiába kételkedett az építész, és hummogtek az ácsok) a lábak 15*15-osok, a taplszelemenek 15*20- as gerendak, a szaruzat és a kozbenso fodem gerendai 7*15-osok (a ház 5*6 méter, a tető 45 fokos, a tetosik 1 méteres parapetfalon ül, vagyis az egész építmény kicsike). Rettenetesen masszivnak tűnhet hat ez a sok nagy fa, talán az is, de szélcsatornában van a ház, és konnyu hejazat, emiatt novelte a statikus ily modon a tomeget és a biztonsagot. Amikor betamaszt a nyugati szél, valahogy jobban érzem magam a vaskos faszerkezetben.
A fűtés zseniális, tavasszal intézunk hozza H tarifát, és akkor meg baratsagosabb lesz.
A tavasz projektje lesz: belülről meg kell bontanunk a lamberiat a tarejszelemen (a mesterek sapka fának hívták, csuda vicces) alatt, mert egy eger bejutott valahogy a szerkezetbe, es bizony megsinylette a kozetgyapot szigeteles egy kis teruleten.
Ha jól emlékszem valamelyik írásodra Plaszlo, hasonló nyestes komplikaciod neked is akadt. A ho megmutatta, hol szökik a benti meleg. Az egeret eleinte uztem, aztán kiraktam egy egerfogot (sikerrel).
Egyelőre csak nezegetjuk, hogyan is fogjunk hozza, hogy a legkisebb rombolassal megoldhato legyen. És azt a rest is meg kene találnunk, hol mászott be. Talán a bontás által okosabbak leszünk.
Ha újra kezdenem (a férj nevében nem szólhatok), apróbb valtoztatasokkal is így csinálnám.