Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
349 hozzászólás Oldal: 24 / 24
Üdvüzletem Mindenkinek
Központi fűtés átalakítása villany kazánosra témában szeretném a tanácsotokat kérni.
Adott egy téglalap alakú tanyaépület, amely a 90-s években fűtés korszerűsítésen esett át. Kiépítésre került egy gravitációs rendszerű keringető szivattyúval támogatott központi fűtés. Lébényi bálás kazán, Dunaferr acéllemez radiátorok, a kazánnál az induló csövek 2"-ak van egy hosszanti irányú "fő" csőhálózat és ebből ágaznak le a radiátorok felé csökkenő keresztmetszettel 11/2" és 3/4"-al csatlakoznak a radiátorokhoz. A fűtött alapterület 150 nm a belmagasság 3,25 m. Ez évben sikerült pályázatot nyernünk napelem kiépítésre ami az elmúlt héten meg is történt. Ezen felbuzdulva az az ötletem támadt hogy a jelenlegi fűtés hálózatot felhasználva veszek egy villany kazánt és beépítem a rendszerbe. A bálás kazánt megszüntetném mert egy részen már le lettek vágva az oda vezető csövek csak a villanyt szeretném használni. Hosszú távon tervezünk az épülettel de jelenleg nem lakunk ott még felújításra vár. Az a cél a villany kazánnal hogy egy állandó hőmérsékletet tartson az épületben és generáljon villamos áram fogyasztást. A későbbiekben padlófűtés kiépítését tervezzük puffer tartállyal és ahhoz is fel tudnánk használni másodlagos forrásként.
A kérdésem az lenne hová lenne célszerű felszerelni? Az épület hosszúkás elrendezésű ami azt jelenti hogy 20 méter x 7,5 méter. A régi kazán a végén volt így a legtávolabbi radiátor 20 méterre volt a kazántól. Gondolom a villany kazánokban lévő szivattyú nem tolerálná túlságosan ezt a távolságot. Számításaim szerint az acél radiátorokban és csövekben összesen kb. 500 liter víz van.
A kinézett villany kazán egy Bosch Tronic Heat 3500 24 kW.
Az első gondolatom az hogy a folyosó közepén helyezném el a villany kazánt ami megközelítőleg minden radiátortól ugyan akkora távolságra lenne. De azért merültek fel bennem kérdések:
- működik e úgy a meleg víz áramlás ha a felső és az alsó csövek közé „T” idommal helyezem el a kazánt?
- kell e plusz keringető szivattyú?
- kell e plusz tágulási tartály? (a kazánba lévő 7literes)
- hová érdemes autómata légtelenítőt beépíteni? (nem minden radiátoron van)
- az alapterületet és belmagasságot alapul véve számoltam a 24 kW-os kazánnal de tényleg kell e akkora? (gondolva a jövőre amikor a padlófűtésbe a 40 fokos víz is elég lesz és most is max 20 fokot akarok az épületbe de azt is csak időszakosan alapból elég a 15 fok is ha nem vagyunk ott)

Az egyszerűbb érthetőség miatt készítettem pár vázlatot. A segítő hozzászólásokat és tanácsokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel Zoli

Csatolmányok

T. Juhi113!

Javasolnám több változat áttekintését. A 24 kW-os kazán elektromos fűtése a legdrágább üzemköltségű változat. A PV napelemeket csak a háztartási elektromos igény alatti, v. közeli teljesítményre érdemes építeni. Külön beruházásként elsődleges volna a ház külső hőszigetelése, ablakcserékkel. Ennek csak beruházási költsége van, és kb. annyiba kerül, mint egy fűtés teljes kivitelezése. Levenné a fűtőberendezés teljesítményét kb. felére, kétharmadára. Ezután egyik változat lehet (hőszigetelés után) a központi kazán cseréje automatikus adagolású pl. pellet kazánra. Ez felügyelet nélkül automatikusan működik. Egy fűtött pellet tároló kellene hozzá.
Kérdés, van-e gáz beszerzési lehetőség (vezetékes). Ha igen, ez volna a másik változat (hőszigetelés után).
Az árak összehasonlításakor becsülhető, mennyibe kerülne az említett 24 kW napelem beruházása, felszerelése? A többletet nem szívesen veszik át. Ha csak a háztartásnak kell, elég kb. 2-3 kW.
Magyarországon a villanyáram a legdrágább energia, és a hőenergia (gáz) a legolcsóbb.

Remélem menni fog.
Sziasztok! Az egyik legjobb oldal amit az építkezés témájában találtam az az epitoabc.hu volt. Szerintem nézzétek meg, mert lehet, hogy segít a témában.
Köszönöm a segítéget.
349 hozzászólás Oldal: 24 / 24

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég