Szerző:
fransis69 » vas. dec. 23, 2012 7:15 pm
keseruk írta: Sziasztok!
Nyáron telepítettem egy mobil kandallót (Baumax-os, 7.5 kW teljesítményű), amit októbertől napi rendszerességgel használunk.
Pár napja vettem észre, a fal festése elkezdett felhólyagosodni kb. 40 cm szélességben, padlótól a plafonig. Egy kép is lóg azon a falszakaszon, a hátoldala nedves.
A kémény huzata nagy. Néha süvít is a levegő a szelepnél. Úgy gondoltam, hogy a huzatot csökkenteni kell, ezért kb. 1 hónapja egy pillangószelepet is beépítettem, továbbá igyekszem a lángot alacsonyan tartani, kevés fával tüzelni.
- Várjak-e amíg a kémény kiszárad, vagy nem baj, ha tüzelek a következő napokban is (az ünnepek miatt egész nap tudok tüzelni, jól fel tud melegedni a kémény).
- Mennyire szabad tüzelni egy mobilkandallóban? Néha előfordult, hogy a láng a samott fölé a kályha tetejébe is felért, és nem tudom, hogy ez károsíthatja-e a készüléket, vagy nyugodtan tüzelhetek ilyen intenzíven.
Előre is köszönöm a segítő válaszokat!
Kedves
keseruk1. a 7,5kW a gyenge hatásfokot is figyelembe véve úgy 4 kg szárazfa/óra körüli fogyás max.
2. ha valóban fi 200mm a kémény és min 10m a kürtő, a "huzat" szinte biztos rendben van.
3. a nedvesedés, valószínű az új pillangószeleped következménye, ha eddig nem volt páralecsapódás. A szelep igen tökéletes a szabályozásra, meg en. takarékoskodásra, a falba rosszul beágyazott csőkörnyéknek viszont nem annyira.
Mivel eddig nem volt, feltételezem, hogy a kéményed folyamatosan kapta kismértékben a benti levegő hőmérsékletét kifelé, kicsit az utcát fűtve. Most, hogy bekerült, elképzelhető, hogy a fűtési szünetben le tud hűlni annyira, hogy a csövet határoló szobafal belső is a környezetében kissé hűvösebb lett,
írod függőlegesen egy sáv végig. A kissé hűvösebb ebben az esetben 14-16°C falfelületet jelent. Kb. ennyi lehet a szobalevegőd harmatponti hőmérséklete is, így törvényszerűen kicsapódik.
Sokat nem tudsz ellene tenni egyszerűen. Ha az érintett szoba 23-25°C-on van/lesz, biztos nincs nyirkos sáv. Ha 20°C alatt, akkor az van/lesz, mint most, hogy a kép alatt is nyirkos...
Ez nem a kémény hibája, a kőművesé és inkább az, hogy vékony rajta a falazat illetve nincs/nem lett legalább 3-5cm-rel hőszigetelve a kéménybélés kívül a felfalazásakor. Ha a cső 1cm vtg, az nem eternit cső, kifejezetten remek kémény béléscső.
4. Sajnos a füstgázveszteséggel együtt kell élnünk, ha nem kondenzációs a "fűtőbazárunk"
Ugye 100°C alatt a füstgáz páratartalma ha akarom, ha nem kicsapódik, víz lesz belőle. Ez azt is mondja, hogy fent a kilépő ponton sem lehet 100°C alatt a távozó füstgáz, mert visszacsorog. Nem lehet úgy tüzelni "büntetlenül", hogy csak pislákoltatom a fatüzelésem, sajnos...
A kandallód ablakán látod a lángot. Néha bele-bele mehet a narancssárgába a láng színe, de inkább szalmasárgán, sötét sárgán kell játszadoznia...
Nincsenek receptek. Ahány kályha, ahány kémény, ahány fafajta és vizessége, hogy kint száraz hideg van, vagy éppen nyomott párás a levegő stb. stb. stb, az annyiféle tüzelés mikéntet is jelent. Erre rá kell érezni, ezt csak tapasztalással lehet finomítgatni.
Sikerült újat is mondanom?