Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv

Tetőtéri lakásomba szeretnék készíteni 2db tömörfa beltéri ajtót, egyiket a fürdőhöz, a másikat pedig egy tárolóhelységhez. A kérdésem az lenne, hogy a gk. falhoz / fémszerkezethez lehet-e hagyományos módszerrel, azaz purhabbal rögzíteni a tokot, vagy más megoldást kell-e alkalmazni. Egyelőre nem sok infót találtam erről.
Üdv.

Miért ne lehetne? Az ajtótok helyét CW profilból készítsd el, és annyi hely legyen a CW profil és az ajtókeret között, hogy a purhabot kényelmesen be lehessen nyomni. Ha nehéz az ajtó, akkor érdemes megerősíteni a fogadó hely vázszerkezetét és néhány rejtett csavarral pluszban rögzíteni.
Köszi ! Az ajtó helye már egy ideje készen van. Egy-egy 100-as CW és UW profil van egymásba forgatva és egymáshoz csavarozva, így elég erős. Sajnos nem gondolkoztam kellően előre, és "csak" 82 cm-re vettem az ajtónyílás méretét, ezért lenne jó minél kevesebb szélességet elvenni a beépítéssel. Arra gondoltam, hogy utólag vágok egy akkora nyílást a gk. profilba, amin be tudok csúsztatni 1-1 deszkát a profil belsejébe, ezekhez rögzíteném később az ajtókeretet. A deszkákat persze rögzítem a profilhoz, és az egyikkel áthidalom a kivágást, hogy megmaradjon a merevsége. Így könnyebb lenne a keret beállítás pl. szintezőcsavarral, a csavarfejeket meg besüllyeszteném és ledugóznám fadugóval, amikor minden kész.
Muszáj ennyire bonyolítani? Kiszintezed a keretet, ideiglenes ékekkel rögzíted, majd a nyílásba vágsz távtartókat, amik a helyén tartják a keretet és ott csavarozod gk profilba. Utána lehet purhabozni és kész. Beltéri ajtót nem kell atombiztosra tervezni... :roll:
Oké,oké, lehet, hogy kicsit eltúlzom :) Mire az ajtó készítésig jutok, kialakul a végleges megoldás - remélhetőleg :D
Illetve még az a kérdésem, hogy jobb-e hossztoldott anyagból készíteni az ajtó vázát, vagy jó minőségű szárított, gyalult deszka is megteszi ?
Bármelyiket használhatod. A hossztoldott anyag rétegelt, ragasztott, kevésbé vetemedik, de a száraz, minőségi fa is tökéletesen megfelel a célra.
Illetve az ajtókeret hosszirányban toldott anyagból készüljön, vagy egy jó minőségű száraz, gyalult deszka is működhet?
A tetőtéri lakásban való tömörfa beltéri ajtók telepítésekor általában bitlife nem javasolt a tok purhabbal történő rögzítése, különösen, ha a tokot gipszkarton falhoz vagy fémszerkezethez szeretné csatlakoztatni. A purhab nem biztosít elegendő stabilitást és tartósságot, és nem alkalmas a tömörfa ajtótartók biztonságos rögzítésére.
Securing door frames to drywall or metal structures can be done using various methods, and the choice depends on several factors. While traditional methods like using expanding foam can work, it is important to consider the specific requirements of your attic apartment.

One common approach is to use wooden shims and screws to secure the door frame to the surrounding structure. This method allows for adjustments and ensures a stable installation. Additionally, using a level during installation is crucial to ensure that the door is properly aligned and functions correctly.

If the drywall or metal structure in your attic apartment is not sturdy enough to support the weight of the door frame, additional reinforcement may be necessary. This could involve adding support studs or brackets to provide extra stability.

To make an informed decision, it is recommended to consult with a professional contractor or carpenter who can assess the specific characteristics of your attic apartment and provide tailored advice. They can evaluate the structural integrity of the walls, determine the best method of installation, and ensure compliance with building codes and regulations.

Remember, proper installation is essential for the functionality and longevity of your doors, so it's worth investing time and effort into finding the most suitable solution for your specific situation.

Security fence supplier
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 6 vendég