Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv

Tetőtéri lakásomba szeretnék készíteni 2db tömörfa beltéri ajtót, egyiket a fürdőhöz, a másikat pedig egy tárolóhelységhez. A kérdésem az lenne, hogy a gk. falhoz / fémszerkezethez lehet-e hagyományos módszerrel, azaz purhabbal rögzíteni a tokot, vagy más megoldást kell-e alkalmazni. Egyelőre nem sok infót találtam erről.
Üdv.

Miért ne lehetne? Az ajtótok helyét CW profilból készítsd el, és annyi hely legyen a CW profil és az ajtókeret között, hogy a purhabot kényelmesen be lehessen nyomni. Ha nehéz az ajtó, akkor érdemes megerősíteni a fogadó hely vázszerkezetét és néhány rejtett csavarral pluszban rögzíteni.
Köszi ! Az ajtó helye már egy ideje készen van. Egy-egy 100-as CW és UW profil van egymásba forgatva és egymáshoz csavarozva, így elég erős. Sajnos nem gondolkoztam kellően előre, és "csak" 82 cm-re vettem az ajtónyílás méretét, ezért lenne jó minél kevesebb szélességet elvenni a beépítéssel. Arra gondoltam, hogy utólag vágok egy akkora nyílást a gk. profilba, amin be tudok csúsztatni 1-1 deszkát a profil belsejébe, ezekhez rögzíteném később az ajtókeretet. A deszkákat persze rögzítem a profilhoz, és az egyikkel áthidalom a kivágást, hogy megmaradjon a merevsége. Így könnyebb lenne a keret beállítás pl. szintezőcsavarral, a csavarfejeket meg besüllyeszteném és ledugóznám fadugóval, amikor minden kész.
Muszáj ennyire bonyolítani? Kiszintezed a keretet, ideiglenes ékekkel rögzíted, majd a nyílásba vágsz távtartókat, amik a helyén tartják a keretet és ott csavarozod gk profilba. Utána lehet purhabozni és kész. Beltéri ajtót nem kell atombiztosra tervezni... :roll:
Oké,oké, lehet, hogy kicsit eltúlzom :) Mire az ajtó készítésig jutok, kialakul a végleges megoldás - remélhetőleg :D
Illetve még az a kérdésem, hogy jobb-e hossztoldott anyagból készíteni az ajtó vázát, vagy jó minőségű szárított, gyalult deszka is megteszi ?
Bármelyiket használhatod. A hossztoldott anyag rétegelt, ragasztott, kevésbé vetemedik, de a száraz, minőségi fa is tökéletesen megfelel a célra.
Illetve az ajtókeret hosszirányban toldott anyagból készüljön, vagy egy jó minőségű száraz, gyalult deszka is működhet?
A tetőtéri lakásban való tömörfa beltéri ajtók telepítésekor általában bitlife nem javasolt a tok purhabbal történő rögzítése, különösen, ha a tokot gipszkarton falhoz vagy fémszerkezethez szeretné csatlakoztatni. A purhab nem biztosít elegendő stabilitást és tartósságot, és nem alkalmas a tömörfa ajtótartók biztonságos rögzítésére.
lilycollins írta: A tetőtéri lakásban való tömörfa beltéri ajtók telepítésekor általában bitlife nem javasolt a tok purhabbal történő rögzítése, különösen, ha a tokot gipszkarton falhoz vagy fémszerkezethez szeretné csatlakoztatni. A purhab nem biztosít elegendő stabilitást és tartósságot, és nem alkalmas a tömörfa ajtótartók biztonságos rögzítésére.


Szia, ez a link hasznos számomra! Köszönöm!
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 6 vendég