Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv,

egy belvárosi gangos társasházban lévő lakás felújításánál a meglévő padlóburkolatokat szeretnénk cserélni, az egyik helyiségben az eredeti csaphornyos parkettát greslapra, a másikban a szintén eredetinek tűnő kőburkolatot az előzőhöz hasonló burkolólapra. Részleges bontást nem végeztünk még, de a házban történt korábbi felújítások alapján arra számítunk, hogy a parketta alatt párnafákat találunk salaktöltéssel, a kő pedig valószínűleg misungban áll, salakfeltöltésű gerendázaton.

Két kőművessel beszéltem, egyikük a komplett aljzat cseréjét javasolta, azaz a födémsíkig elbontunk mindent, és egy komplett új aljzatot kivitelezünk kb. 20 cm szerkezetvastagsággal, aképp, hogy a salakkitöltés helyére könnyűbetont dolgozunk be, erre kerülne a lépéshanggátló réteg (kőzetgyapot lemez), majd az esztrich. Ez a verzió ugye irgalmatlan kosszal, porral, technológiai időkkel és nem utolsósorban jelentős költséggel járna. A másik javaslat szerint a régi salakfeltöltés alapvetően a helyén maradna, annyi kerülne csak kihordásra belőle, hogy a jelenlegi padlószintre érjünk vissza a most beépítendő rétegekkel (lépéshang gátló, esztrich, hidegburkolat).

Laikusként próbáltam utánajárni a kérdés hátterének, találkoztam közben olyan iránymutatással, hogy esztrichet szilárd, egyenletes felületű, teherhordó rétegre célszerű/szabad tenni és hát a homokos salak keverék ezt kevéssé látszik teljesíteni, pedig szívesen hagynám magam meggyőzni arról, hogy a könnyebbik út is járható lehet.

Ha valakinek van tapasztalata ilyen munkák kapcsán, megköszönném, ha meg tudná osztani velem ezt. Üdvözlettel
Szerintem járható az egyszerűbb megoldás is. A salakfeltöltés ennyi idő után annyira betömörödik, hogy stabil alapot képez. A szintezésnél - anyagkivételnél - arra kell vigyázni, hogy ne legyen felbolygatva a betömörödött salakréteg. Ezt a tömörödött réteget kell teljesen egyenesre és vízszintesre eldolgozni, esetleg újra tömöríteni, ha nagyon megbolydult a munkálatok során. Ez megfelelően stabil alapot képez a lépéshanggátló lemeznek, majd a felettes rétegeknek.

Kis segítség:
http://www.austrotherm.hu/upload/letoltesek/prospektusok/lepeshang_szigeteles_AT-L2.pdf
http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CFQQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fpress.n1.hu%2Fdoc%2F2000_2004%2Flepeshangszigeteles.doc&ei=f-2hUpO4LIGAyAP2jIGQCA&usg=AFQjCNH1EfNVqG3ppHBkDbMsaESEkIfixw&bvm=bv.57752919,d.bGQ
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 10 vendég