Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Mai nap véletlenül rá bukkantam a yutupon erre a dologra .Nos engem az érdekelne hogy meg érné e vele foglalkozni ?
Kinek mi a tapasztalata erről menyire kipróbált dolog ez egyáltalán ?
Csinálnak nádból is nem ?
Üdv!

Hogy járható út, az bizonyos. Itt egy kapcsolódó cikk ezzel kapcsolatban, de mindenképpen munkaigényes, és ha elegendő idő és hely áll rendelkezésre, akkor érdemes leginkább belefogni. Olvastam olyan megoldásról, hogy forgáccsal vagy fűrészporral keverik, a lényeg, hogy tüzelési idényre alaposan kiszáradjon. De talán a legcélszerűbb a saját tapasztalatszerzés.
Jó munkát!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv.

Járható, de csak bizonyos feltételek esetén gazdaságos, kifizetődő. Ugye a cikkben nyugdíjas ráérő bácsi mókolt ezekkel.
Egy időben engem is érdekelt a téma, elég sokat keresgettem, néztem videókat, olvastam cikkeket, de arra a következtetésre jutottam, hogy - mint a legtöbb környezetvédő megoldás - rövid távon nem gazdaságos.
Alapfeltétel a bőséges nyersanyagellátás, mint papír, vagy nyesedék, hulladék fa, bármi ami préselhető. Nagyobb mennyiség esetén présgépet kell készíteni, ami csak akkor gazdaságos, ha hosszú távon biztosított a nyersanyagellátás és a felhasználás. A gép is energiát fogyaszt - nem keveset - az energiamérleg végeredménye lehet negatív előjelű lesz.
A házi barkácsolós préselés olajhidraulikus, vagy mechanikus présgéppel nagyon időigényes, valószínűleg a préselés minősége sem megfelelő. Ez csak annak megoldás, aki időmilliomos és unatkozna enélkül.
Asztalos ismerősöm a hulladékfát inkább eltüzeli kandallóban, mint ilyennel szórakozna, erre nincs ideje és akkor is a kandallóban végezné rengeteg munkaráfordítás után.
Szóval én nem látom értelmét barkács módon, színvonalon, max tapasztalatszerzés céljából.
Manapság a nyomdai papírhulladékot nagyon alacsony áron vásárolják fel a hulladékfeldolgozók. Akinek van nyomda közeli ismerőse, és meg tudja oldani a szállítást, érdemes lehet ott is körülnézni. Én is olvasgattam a témában, de a legnehezebb része a pépesítés szerintem, hogy legyen mit megformázni és préselni. Vagy helyigényes áztatni, vagy áramigényes darálni a papírt.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 7 vendég