Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A lakásomban sorosan van kötve a fűtés.
A konyhában van a kazán. Onnan indul el, majd megy a nagyszobába, majd a kisszobába, onnan a fürdőszobába és visszatér a konyhába.
A termosztátom a nagyszobában van elhelyezve.
Hogyan tudnám beállítani a termosztátfejet, hogy ugyan az a hőfok legyen minden szobában? a termosztát 0-5ig van számozva, vagyis az 5 után is tudom még állítani(mintha lenne egy 6-os is rajta).

Eddig egyik helységben sem volt a radiátoron termosztátfej. A nagyszobában a termosztát be volt állítva 22 fokra.
a konyhában 23 fok volt. a kisszobában 21 fok. a fürdőben 19-20 fok között.
Ha a nagyszobában a termosztát 22 fokra van véve és a már meglévő termosztátfejet pl. 3és4 közé állítom, akkor elvileg a nagyszoba utáni szobákban emelkedni kell a hőmérsékletnek?
A másik kérdésem. Ha a termosztát 22 fokra van állítva és radiátor termosztátfeje 3és4 között. Akkor ebbe a radiátorba kevesebb vizet enged. de ilyenkor nem fog többször bekapcsolni a fütés?(kevesebb víz lesz benne, gyorsabban hűl, ézért többször kapcsol?)
nem lesz több a gázszámlám?
remélem tud valaki segíteni.
üdvözlettel,
Tomi
u.i.:Plaszlo Úrnak ment egy privat üzenet is ez ügyben, de gondoltam itt is felteszem ezt a kérdést, hátha tud más is segíteni.
Üdv!
Remélem, azért kétcsöves a rendszer, tehát minden radiátornak van bemenő és elmenő csöve, ami a gerincbe csatlakozik, mert akkor párhuzamos kötésű, csak látszólag soros. :wink:
A kazánt mi vezérli, szobatermosztát, vagy a kimenő vízhőfok van szabályozva? Milyen kazán?

Így nézne ki a soros rendszer, általában lakótelepeken használták, vagy használják:

futesi-rendszer.gif
futesi-rendszer.gif (7.19 KiB) Megtekintve 3430 alkalommal.
Üdv. Először is köszönöm, hogy válaszolt.
Ahogy írta, mindegyik radiátornak van bemenő és elmenő csöve.
A kazánt szobatermosztát vezérli. ez a termosztát a nagyszobában van elhelyezve. Ez van most 22 fokra állítva.
A kazán típusa Renova Star C 24 E BT
A kazánon a vízhőfok a 3-asra van véve. a víz így általában 55-65 fok között melegszik fel. Gondolom akkor ilyen fokú víz jár a rendszerben.
remélem így segítettem egy kicsit.
Üdv!
Termosztátfej nem lehet azon a fűtőtesten, amelyik egy légtérben van a szobatermosztáttal, mert megzavarja a működésében. Ha mégis felkerült rá, akkor teljesen ki kell nyitni, hogy ne tudjon szabályozni.
A többi szobában a termosztátfejjel be lehet állítani közel azonos hőmérsékletet (ki kell tapasztalni, milyen állásban éri el a kívánt hőfokot), vagy alacsonyabbat, mint ami a szobatermosztáton be lett állítva. Magasabb hőmérséklet csak abban az esetben lehetséges, ha a fűtőtest teljesítménye nagyobb a szoba hőigényénél.
A termosztátfej úgy működik, hogy ha eléri a beállított hőmérsékletet a szoba, akkor elzárja a radiátort, a meleg a többi - hidegebb szoba felé - áramlik, ahol még nem zárt el a termosztátfej.
Azért sem szabad a szobatermosztáttal azonos légtérben lévő radiátorra termosztátfejet szerelni, mert ha szép lassan az összes fej lezár és a szobatermosztáttal azonos légtérben lévő radiátoré is mielőtt a szobatermosztát lekapcsolna, akkor egyszerűen lezárják a vízkeringést a fűtési rendszerben, a szivattyú erőlködik, a kazánban a víz túlmelegedhet.
Elvileg el lehet érni megtakarítást a termosztátfejekkel, mivel feleslegesen nem fűti túl a szobákat. Minél nagyobb a különbség a külső és belső hőmérséklet között, annál nagyobb a falakon és nyílászárókon a hőveszteség. Ezt a felesleges hőveszteséget lehet elkerülni. Másrészt kényelmi funkció, nem kell tekergetni a radiátorszelepeket, ha túlfűtődne valamelyik szoba.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 7 vendég