Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni. Kertes házban lakom és fent az emeleten két ablakkeret között van egy 53,5cm X 230cm-es falfelület amire szeretnék rögzíteni egy 40X40-es zártszelvényből készült konzolt ami egy 50kg-os boxzsákot tartana. Gyakorlatilag a konzol hasonlít egy akasztófa szerkezetre. A falhoz lenne rögzítve egy 100cm hosszú zártszelvény laposvasakkal 12 db csavarral. Legalábbis ez az elképzelés. Az egyetlen gond az hogy a fal nem beton hanem valószínűleg üreges tégla fal vastagság (max. 34cm). Acél dübeleket nem merek berakni mert félek hogy meghúzásnál szétrepeszthetik a téglát. Milyen rögzítési technikát válasszak? Hogyan tudnám ezt a szerkezetet rögzíteni a falra? Milyen dübelt válasszak?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv.: Péter

0cd5_1_160.jpg
0cd5_1_160.jpg (3.87 KiB) Megtekintve 6938 alkalommal.
Köszönöm az ötleteket! :) Kémiai kötésű dübeleket fogok használni. Ezek szerint ez a fal ki fogja bírni ezt a terhelést? Remélem nem fog nekem kidőlni vagy a téglák nem fognak kilazulni, ez egy kb. 15 éves ház szóval nem túl öreg. Ez tulajdonképpen a ház egyik homlokfala ahova ezt a szerkezetet raknám.

üdv.: Peti
Nézd, mivel nem mereven kapcsolódik a zsák a falra és elég nagy felületen rögzül a tartószerkezet, szerintem kizárt, hogy egy főfalat kiüssél a boxzsákkal (hacsak nem vagy legalább egy T1000-es humanoid kinézetű robot). Egy főfalat kiütni még vésőgéppel is munka. :wink:
A fal és a rögzítőkonzol közé tegyél valami rugalmas (gumi) távtartót, így kevésbé vezeti át a falra az ütések erejét és a zsák puffanásainak hangját.
Köszönöm a segítséget, kicsit megnyugodtam :D .
Kaptam már olyan választ is hogy ez nem főfal hanem homlokfal ami nem bekötött, mivel két ablakkeret között van és keskeny (54cm) ráadásul a tetőtérben van tehát nem nyomja a födém, így nem túl tartós hogy ráaggassak 50 kg-ot. Erről mi a véleményed? Nem akarok hülyének tűnni :D csak az a baj kapok helyeslő és nem helyeslő válaszokat is emberektől. Te biztos szakember vagy így neked jobban hiszek.
A gondolkodás sosem probléma, miért tűnnél hülyének? Inkább előtte, mint utána. Viszont ezt az "apróságot" elfelejtetted közölni. :( Én is főfalra számítottam, amin rajta a födém súlya.
Ha mindenképp ezen a helyen akarod rögzíteni, akkor kell egy erősítést készíteni, ami elosztja a terhelést. Legjobb lenne két függöleges zártszelvény tartót rögzíteni a padló és plafon közé, és ez tartaná a boxzsák konzolját. Így a súly a padlót terhelné, a plafonnál az eldőlés ellen lenne rögzítve (viszonylag kicsi terhelés) a fali rögzítés meg a stabilitását adná. Így biztos nem sérül semmi, max. az esztétika a vasak miatt. :wink:

Esetleg a tetőről is be lehetne lógatni, de ahhoz meg kell találni a szarufákat és ahhoz rögzíteni egy kereszttartó konzolt. :roll:
Felteszem, a belső burkolás miatt nem láthatók a szarufák, így nem sok esélye van ennek a megoldásnak.
Nagyon köszönöm! :D Ez így stabilabbnak tűnik igen. A baj csak a mennyezettel van, ugyanis az gipszkartonból van :S Küldök egy képet hogy néz ki a dolog, bár ezt hamarabb is megtehettem volna tudom. Már gondoltam arra is hogy keresek egy gerendát csak az a gipszkarton lapok alatt van így nem tudom hogy találnám meg.

20140301_103426_resize.jpg
20140301_103426_resize.jpg (59.5 KiB) Megtekintve 6724 alkalommal.

20140301_103426_resize.jpg
20140301_103426_resize.jpg (59.5 KiB) Megtekintve 6724 alkalommal.

Csatolmányok

Nem könnyíted meg a dolgom... :roll:

Akkor legyen egy olyan teherviselő keret, ami a rendelkezésre álló teret a legjobban - a legnagyobb felületen - kihasználja és arra menjen a boxzsák tartója. Az ablakok felett kell lenni áthidaló gerendának, ha az még a régi beton áthidaló, akkor annak a végét kihasználva elég nagy tömegű és nagy felületen felfekvő tartót kapunk. A téglák olyan könnyen nem tudnak kifordulni, hiszen a környező téglák és a malter a helyén tartja, meg felette is folytatódik a fal, némi súly azért nehezedik rá. Attól nem kell félni, hogy kifordul a fal a helyéből. Maximum a zsák rángása okozta vibráció repesztheti meg a habarcsot, meg a vakolatot. Nem túl ideális hely a rögzítés szempontjából és szép sem lesz.
Értem. Akkor így azt hiszem feladom a falra szerelhető megoldást, nagyon köszönöm a segítséget! :)
Máshova rögzítem a zsákot.

Üdv.: Péter
10 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 6 vendég