Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlöm!
Egy nagy 3 szintes ház fűtését egy központi kazán biztosítja, rádiófrekvenciás Computherm q8RF szobatermosztáttal, melynek egyik egysége a földszinten (nappaliban), másik az emeleti szobában található (a szuterén az emeletire van kötve). A szobákat fűtőtestek fűtik. (a hővezérlőt a vízszerelő kötötte össze a kazánnal).
A szobatermosztát egy ideig jól működött, majd elkezdett szabálytalanul fűteni a kazán, a beállításoktól teljesen eltérő módon. Pl. a nappaliban 20 fokra van beállítva, ő meg fűt 27-ig, mindha nem érzékelné a hőmérsékletet, az emeleti szobában meg jéghideg van, ott nem fűt, holott a beállítás szerint 21 foknak kellene lenni.
Először az elemek kimerülésére gyanakodtam, mert kijelezte (a termosztát), ki is cseréltem mindkét egységben, újra programoztam, de utána is össze-vissza vezérelt.
Ennek mi lehet az oka, nem találok a prospektusában semmilyen olyan beállítást, amit nem tettem volna meg, egyébként is eddig jól működött.
A termosztát meghibásodhat? De miért mindkettő egységben?
Vagy a hiba közvetítődik a rádiófrekvenciás mivolta miatt?
És mi lehet a megoldás?

Köszönöm előre is!!
Magda
Üdv!

Már a Q7RF-el is voltak ilyen gondok - többen panaszkodtak rá fórumokon -, hogy idővel elveszíti a kapcsolatot az adó és vevő rész. A Q8 abban különbözik, hogy több termosztát kapcsolódik a kazánvezérlő egységhez, de úgy tűnik az RF kapcsolat minősége nem javult. :(

Sajnos, biztos megoldás egy jóval drágább Siemens, vagy hasonló minőségű vezérlővel lenne.
Illetve a megoldás az lehet még, hogy a vevőegységet a kazán közeléből felhozni az emeletre, hogy ne kelljen 2födémen átmennie a jelnek. Ez a legolcsóbb megoldás, egy kis kábelezés, meg fúrás.
Az a baja általában ennek a kütyünek, hogy idővel gyengül a kapcsolat stabilitása. Az elején még működni szokott, de később egyre gyakrabban elveszti a kapcsolatot. A kérdezőnek is ez a problémája vele, a födémen átfurkálást meg nem szeretik bevállalni.
Sziasztok! Az elhelyezésével kapcsolatban is tudtok tippeket adni? Köszönöm!
Szia! Fűtőtest közelébe nem érdemes, illetve oda, ahol közvetlen napsütés érheti. Egyébként itt olvashatsz erről részletesebben: http://www.szerelvenybolt.hu/hogyan-val ... rmosztatot
Talán a legegyszerűbb, a jelismétlő dugalj lenne, nemrég üzemeltem be egy ilyet, ott, ahol rakoncátlan volt a jelerősség, és azóta hiba nélkül megy a fűtés.
http://www.computherm.hu/index.php?inc=product&ref=54
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég