Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Sziasztok!

A következőképpen jártam és remélem valakinek lesz valami ötlete a megoldásra. Vettem egy lepukkant kis panel lakást és mivel elég gyatra volt az elektromos rendszer, először kicseréltettem a teljes villanyvezeték hálózatot, konnektorokat és kapcsolókat. Ezután festőt hívtam aki nagyon szépen kifestette a lakást. A gondok néhány nap múlva kezdődtek... Ahol bevésett vezetékek voltak a lakásban, vezetékelés és festés után fekete csíkok kezdtek megjelenni. Olyan mintha meg lenne égve a festés. Szóltam a villanyszerelőknek, ők azt mondták hogy a vezeték nem melegedhet és nem okozhat ilyen problémát, biztos nem alapozta le rendesen a festő a falat. A festő viszont azt mondja a vezeték melegedése okozza a problémát. Lehet hogy amivel a villanyszerelők visszajavították a falat azt nem bírja a festék és megégett? Vagy mi lehet?

Köszönöm a segítségeket!
Üdv!

Egy kicsit a szakma védelmében.
Ismerni kellene pontosan a helyzetet, milyen típusú és keresztmetszetű vezetékkel történt az átvezetékelés, hány kört alakítottak ki, a csíkozódás vékony vonalszerű, vagy inkább egy többé-kevésbé sávszerűen kialakult, kivétel nélkül mindenhol jelentkezik stb.
Ha a hagyományos MM falvezetékkel történt, az 1.5 mm2 keresztmetszetű, átlagos lakás esetében az általában elegendőnek kell lennie. De ha feltételezzük, hogy a vezetékek melegednek, akkor a vezeték összekötések, mivel ott az átmeneti ellenállás is nagyobb, minimum forró, de mindenképpen melegebb. Az ilyen helyeken a kötőelemek hosszabb-rövidebb idő múlva megolvadnak, a vezeték végek is megfeketednek. Néhány ilyen kötődobozt átnéznék, ha nem glettelte le őket a festő. Másrészről a józan paraszti lángeszet elővéve, ahhoz, hogy a festék megfeketedjen, vagy inkább elsötétedjen, elég jelentős hőhatásnak kellene fellépnie, a fal aránylag lassan melegszik fel, nagy hőtehetetlenséggel rendelkezik.
Végül pedig a maga a terhelés kérdése. Nagy hőhöz nagy teljesítmény felvétel is járul, azaz a lakásban is jelentős fogyasztóknak kellene működniük, folyamatosan. Néhány extrém példát leszámítva ilyenek a mosógép, szárítógép, elektromos sütő, porszívó, olajradiátor. Részint ha a világítást vesszük, egy hagyományos 100W izzó max 0,5A áramot vett fel, a mostani 10-15W-os energia takarékos "izzók" ennek töredékét. A lakások fő biztosítója általában 32A-es, vagyis ennek a fogyasztásnak hosszú időn keresztül, huzamosan kell jelentkeznie, ami a áramszámlán is mutatkozna.
Összességében én nem látom reális esélyét - általánosságban tekintve - az elektromos melegedésnek. Viszont saját tapasztalatból tudom, hogy érdemes ilyen esetekben egyezkedni a festővel, mivel az alkalmazott anyagok, s mert nincs tökéletes kiszáradás, a szerelő után már jön is a festő, még nedvesek, vegyileg "összeveszhetnek", ami okozhat ilyen jellegű csíkozódást.
A javításra sincs a jelen helyzetben ötletem. Lehet, hogy elegendő csupán a sávok újrafestése, mivel a vegyi reakció némiképp lezajlott, és a friss festés által bevitt nedvesség már nem okoz különösebb problémát. Érdemes lenne ezt kipróbálni egy kevésbé feltűnő helyen. Ha viszont nem jön be, és továbbra is átüt a falon, akkor bizony a következő felújításkor vélhetően érdemes lesz ezeken a sávokon eltávolítani a glett és ragasztó anyagot, és megfelelő alapozóval javító anyaggal újravakolni ezen részeket.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm szépen a választ!

Hát én sajnos nem értek a villanyszereléshez, így nem tudom megmondani hogy milyen keresztmetszetű vezeték fut a falban és azt sem hogy hány kört alakítottak ki. A fekete vonalak vékonyak és a vezetékek vonalát követik. A három fázis szabályosan látszik egymás mellett, mármint fekete csíkok formájában. Azt én sem gondolom hogy melegednének, hiszen elég drága rézkábel lett bevezetve és nem használunk akkora fogyasztót sem. Valamint nekem is a számla összege jutott még az eszembe, hogy ha nagyon melegedne akkor biztos nem volna ilyen kevés a villanyszámla. Csak kicsit bosszantó hogy kifizettem egy rakás pénzt és csúnya a fal, de senki nem szeretné kijavítani :) Igen sajnos az lehet hogy nem száradt ki rendesen a fal mert a villanyszerelők kicsit megcsúsztak a munkával a festő meg már nem tudta átszervezni későbbre a munkát. Vagy még akkor tényleg az lehet hogy amivel a villanyászok visszavakolták a vezetéket nem fér össze azzal a festékkel vagy alapozóval amivel a festő dolgozott. Csak tényleg azért fura, mert nem akkora sávban feketedett le a fal amekkora sávban visszavakolták a vezetékeket, hanem csak a vezetékek helye üt át a falon. Esetleg az nem lehet hogy nem elég mélyre lettek visszavakolva a vezetékek? Átfesteni a fekete részeket próbáltam, sajnos nem jött be. Azután javasolta valaki hogy mélyalapozóval próbáljak meg rákenni a feketeségre, de sajnos csak rosszabb lett. Hát akkor marad a "B" terv. Fekete festékkel futó virág mintákat festünk belőle :) Lehet hogy így még szebb lesz a lakás:) Azért köszönöm a választ, kíváncsi voltam független szakértők véleményére is!

Köszönöm még egyszer és további szép napot! :)
Üdv!

Ez tényleg nagyon furcsa, először túlmelegedésre gondoltam, de aztán elvetettem, mert az máshogy jelentkezne, ahogy Jmedvegy is írta. Ilyennel még nem találkoztam, tudnál feltenni néhány képet a jelenségről?
Valahol ki kellene bontani egy kis részt - ahol nem annyira feltűnő -, hátha magyarázatot lehet találni a csíkosodásra. Esetleg kicsit megvakarni a csík felületét, hogy milyen mélyen színeződött el, vagy merről terjedt a fekete csík. Ezt egy kis gipsszel pillanatokon belül el lehet tüntetni.
A rézdrótot nem szokták közvetlenül a falban levakolni mint az MM falvezetéket (csőben vezetik), még erre gondolnék, hogy a műanyag szigetelés lépett reakcióba a vakolattal, vagy gipsszel. Még sosem próbáltam, csak találgatok... :roll:

A csíkok elfedését esetleg meg lehetne próbálni folttakaró festékkel:
http://www.piktorfestek.hu/hera-folttakaro-falfestek--C000836.html/hun/
Üdv!

Még annyi kiegészítést, hogy a három vezeték nem három fázis. ebből üzemszerűen kettőn - fázis nulla - folyik valamekkora áram, a védővezetőn nem, leszámítva a test zárlatot, de akkor is csak igen rövid ideig, amit a megszakító szabályoz.
Az MM fal műanyag vezetéke vegyileg semleges, az ilyen problémát nem okozhat. de ha lehet feltehetne pár képet erről a jelenségről, már csak a rend kedvéért is. Akár ide a megosztóra is, tanulságos lehet másoknak is. Azt lehet tudni, ha másként nem, a kidobott zsákok alapján, milyen anyagokat használtak a villanyszerelők és a festők? Esetleg még a gyártókhoz lehet még tanácsért fordulni. Egy próbát megérne, illetve mások is tanulhatnak belőle. De ez a virágmotívum nem rossz ötlet.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv.
Szeretnék tanácsot kérni villanyszerelési problémámra.Van egy Gornje MK 100 S-L típusú minikonyha,aminek a tűzhelye ki lett kötve.A fali ajzatba csatlakozó vezeték 3 eres (egy fázis,egy test ill életvédelmi földelés).A tűzhely vezetéke három színnel meg nem különböztetett és egy más színű (valószínűleg az életvédelmi föld) vezetékből áll.Hogy tudom próbalámpával megállapítani melyik vezetékre kössem a testett ill. helyik két vezetéket kell összesíteni,és azt a "O"-re vagy a fázisra kell kötni?
Segiségeteket előre is köszönöm.
Üdv!

Ha ilyen szinten kezeljük a problémát, hogy " három színnel meg nem különböztetett és egy más színű (valószínűleg az életvédelmi föld)", akkor célszerűbb lenne egy szakembert fogadni. Bár magát a megfogalmazást sem igazán értem: a sütője ki lett kötve, a többi azért tovább működött, lévén taralmaz egy hűtőt is, ha jól veszem ki a paraméterekből. Mielőtt itt adnánk tanácsot, hogy melyiket, hova, és ha áramütés lesz a vége, ki fizeti a révészt? Ezt lenne célszerű a mérleg egyik serpenyőjébe tenni. És az életünket a másikba.

Általánosságban elmondható, hogy az érintésvédelem védővezetéke MINDIG a készülék fém részére, házával van fémes összeköttetésben, tehát egy egyszerű alapműszerrel ez könnyen kiválasztható, szín szerint zöld-sárga csíkokkal jelölt. Elviekben a nulla és fázis szálak felcserélhetők, a gép működésében nem okoznak zavart. Szabványos értelemben a fázishoz, vagy az azt kapcsolt vezető fekete, míg a nulla kék színű. A bekötés általában fel van tüntetve a készülék kezelési utasításában, annak megfelelően eljárni. A többeres, bekötő tömlő vezetékeknél a gyártótól függően megengedett, megjelenhet a barna, vagy éppen szürke, de az a feketének, fázisnak megfelelően szoktuk kezelni. Már bocsánat a nyakatekert megfogalmazáshoz, én ilyet még nem kötöttem be, így ezzel kapcsolatban nincsenek konkrét tapasztalataim, vaktában meg nem lövöldözöm.

Majd mindenhol ilyen esetben megjegyzem, de most is idebiggyesztem: kissé átalakult a világunk, különösen az elektromos fogyasztók terén, hogy egy átlagos, "kitudomcserélniazizzót" felkészültséggel bármilyen elektromos problémát képesek legyünk otthon, egy szál csavarhúzóval megoldani. Bár sokféle védelemmel ellátott lehet az otthonunk, az ilyen fogyasztók bekötését, cseréjét bízzuk felkészült szakemberre! Ha itt valamit elrontunk, vagy elkötünk, akkor meglehet, hogy a védelem - legtöbbször csak egy automata - állva marad, de beszálló jegyet váltottunk egy orosz rulettes játékhoz.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm,hogy foglalkoztál a problémámmal.Az a helyzet,hogy nem vagyok teljesen tájékozatlan villanyszerelés vonatkozásában,csináltam már teljes elektromos hálózatot családi házban ahol húsz éve minden működik és "mindenki él!".Villany tűzhelyet is kötöttem ár be,de ezzel a problémával még nem találkoztam.
Egyébként a hűtő már nincs benne és sütője meg nem is volt.Ez most olyan mint egy sima kétlapos villanyfőző.Bekötöttem az életvédelmi földet,az egyik szálat a o-ra a másikat a fázisra,a harmadikat szabadon hagytam.Így az egyik lap működni kezdett,ha a másikat bekapcsoltam a szabad szálon megjelent a fázis.Most nem vagyok ott ahol a készülék van,de próbálom értelmezni a dolgot. Valószinüleg az egyik szálról /amire most a fázist kötöttem/mindkét lap "O" kap és a másik kettőn a kapcsolón keresztül kapja a fázist.Ezt majd ki tudom próbálni ha fordítva dugom be a konnektorba a "O" nak kell megjelenni a szabad szálon.Amúgy az életvédelmi földelés ok,azt próbalámpával leellenőriztem.Ha Te is úgy gondolod,hogy logikus a helyzet akkor úgy fogom megpróbálni,hogy egyesítem a szabadon lévőt és a most "O" ra kötött szálat és a fázisra kötöm a harmadik kapja a "O" t.
Természetesen ha egyetértenél is engem terhel a felelősség!!!!
Üdvözlettel
Tamás
Üdv!

Nem letorkolni kívántam, csupán megjegyezni, hogy :
1 nem látok mindenkinek bele innen a fejébe, pláne ha az idézett megfogalmazással jelentkezik, ami laikusként kezelve is enyhén szólva pongyola.
2. Nem biztos, hogy jól gondolkodsz, de bejöhet. Ha egyszerű, mezei fáziskeresőd van, azt a vezetéket vizsgálva, mely mellett élő fázis megy el, de nincs bekötve, vak, fals fázist jelezhet. A legjobb ilyenkor egy egyszerű multiméter, és egyszerű ellenállás méréssel megállapítható a bekötés. Dugófordítással elvileg működhet, de az is lehet, hogy egyáltalán nem. Három ismeretlen szálam van, elvileg kellene még egy kísérlet a biztos következtetéshez.

Két főzőlapnak elvileg két kapcsolója van, a vezetékek száma alapján két különálló betáp ponttal. Lenti helyzetedben, ha a második kapcsolóját kikapcsolom, feltételezve, hogy a nullán tápláltam be, akkor a fel nem használton nem szabad megjelennie a fázisnak, vagy a fényerőnek a kereső lámpának a kikapcsolást követően csökkennie kell. Kísérletezni ugyan lehet, de biztosabb egy műszer+mérés hálózatról leválasztva.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv.

Még egyszer köszi,hogy beszélhettünk a problémáról.Nincsen semmilyen műszerem csak egy foglalatban egy égő amit próbalámpának használok.Ma megpróbáltam a dugaszcserét és bejött,hogy a "O" jelent meg a szabad szálon.Ezután bekötöttem a tegnap írt módon és mind a két lap szuperál.A fázis és a főzőlap között a próbalámpám teljes erősséggel ég,így az életvédelmi föld is ok.
Bocs,hogy először pongyolán fogalmaztam,bár tényleg sok villanyszerelő munkát végeztem már de nem ez a szakmám.Öreg nyugdíjas vagyok aki a mérnöki végzettség és /egyéb területen lévő/szakmai gyakorlatom ellenére néha bizonytalan vagyok már magamban.

Ismételten köszi

Tamás
Üdv!

Nem tesz semmit. Örültem, hogy segíthettem.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves Szakemberek!
Laikusan szeretnék segítséget kérni. A fürdőszobában a kapcsoló felmondta a szolgálatot, majd természetesen hívok szakembert de addig is megnyugtató választ szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy most elutazok 2 hétre és így kell itt hagynom a lakást, hogy a kapcsoló nem jó. Megprobáltam leragasztani a kapcsolót hogy a kapcsolója leoltott állapotba legyen, de ez sem segít rajta, folyamatosan világít a lámpa. Kitekertem a körtét, de attól félek esetleg így fogyasztja az áramot, hogy ugyan a körte kicsavarva, nem világít de a kapcsolója abban a helyzetben van mikor fel van oltva. Estleg lehet zárlat, vagy bármi, és fogyasztja az áramot? Elnézést a nem hozzáértésemhez, de csak egy nő vagyok:-)
Üdv!

Megpróbálok laikusan segíteni.
Ha nem bízik abban, hogy a lakás belső hálózata, itt most különösen a fürdőszobára kihegyezve, nem biztonságos, érdemes hosszabb távra az egészet áramtalanítani. Ha van fagyasztó, vagy elengedhetetlenül fontos, más fogyasztó pl. akvárium levegőztető stb. akkor azokat a köröket értelemszerűen nem. Ezt a házi elosztó szekrényben lehet megoldani. Általában a mérőóra alatt van a lakás vagy ház főbiztosítója, és az egyes elmenő körök biztosítékai, vagy hálózat védő olvadó biztosítói ebben a szekrényben, vagy ehhez közel, de aránylag jól megközelíthető helyen kell lennie. Jobb esetben ez feliratozva illik lennie, melyik mely részét védi a hálózatnak, és a megfelelő leoldásával, vagy kitekerésével ez megnyugtató módon áramtalanítható. Ha mégsem, akkor érdemes egy zseblámpával és ha kell segítséggel felszerelkezve, az egyes megszakítókat lekapcsolva kideríthető, mely védi az adott izzót. Viszont lekapcsolást követően, ne felejtsük el ellenőrizni, ld. az előbbieket, hogy a hűtő még mindig működik, vagy jár-e a fagyasztó, visszatértünk után ne egy rémálomba csöppenjünk.
De mivel azt írta, hogy csak a kapcsoló elromlása után vált problémássá az adott izzó és kör, ld. folytonosan világít, feltételezem, hogy előzetesen a vezetékrendszerrel nem volt gond, így egyszerűen az izzó kitekeréssel szerintem áthidalható a probléma. Ha teljesen meg kíván nyugodni, akkor ajánlom az előzőt, de triviális esetben akár az egész lakás is áramtalanítható, ha nincs a fentebb már említett fontos fogyasztó bekapcsolva. Talán mindenek felett ez a legmegnyugtatóbb megoldás.
De találkoztam már olyannal is, hogy a gázkazán konnektoráról egy hosszabbító közbeiktatásával oldották meg a lakás egyéb részeinek áramtalanítását, amit én a magam részéről egyáltalán nem javaslok, de ezt majd a következő órán vesszük. :)

Remélem tudtam segíteni.

További szép napot és kellemes nyaralást!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves Nikoletta!

Csak abba gondolj bele, hogy a kapcsolóhoz menő kábel a kapcsolóig folyamatosan feszültség (áram) alatt van és még sincs semmi baja. Ha nincs valami egyéb problémája a kapcsolótól a lámpáig menő vezetéknek, elég lesz a villanykörte kicsavarása is megoldásnak. Az áramkör ilyenkor is megszakad, áram nem halad rajta keresztül.
Köszönöm szépen a válaszukat. :)
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég