Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

A házunkon sajnos még gipsz stukkó van körbe az ablakoknál, és nem műanyag. Sajnos beázik, vagy nem tudom mi van vele, mert sorban dobja le a festéket, és a tetején van, ahol akár centis részek is vannak.

Hogyan lehet ezt javítani? Amire gondoltam, hogy a réseket simán behúzom gipszel illetve ahol hiba van, javítom, majd az egészet befestem festékkel?

Ez így OK, vagy van ennek speciális módja, ahogy javítani szokás?


Köszönöm!
Üdv!
Gipsz sem örök életű, idővel a sok párától, esőtől, naptól, környezeti szennyeződéstől szétporlad, talán ezért nem tudod javítani megfelelően. Hiába javítod ki új, erős gipsszel, ha az alatta lévő rész ledobja. Ilyenkor több megoldás is adódik - arra alapozva, hogy nehezen javítható mert porlad -, talán érdemes lenne az egészet leverni és újjal pótolni. Ez lehet újra gipsz, vagy akár a "műanyag" változat. Így az ízlésednek és a kornak megfelelő díszítést rakhatsz/rakathatsz fel.
Üdv!
Még néhány kiegészítés:
Ki lehet szépen javítani a gipszstukkót, ha csak egy része amortizálódott le. Előtte viszont sablont kell készíteni az ép felületről, hogy a kijavított is ugyanolyan legyen. A sablont először papírból kell kivágni, és ha ez szépen illeszkedik az ép részekhez, át kell másolni egy fém, vagy erősebb műanyag lemezre. Érdemes óvatosan kivágni az íveket és utána reszelővel finoman passzítani, mert minden egyes hiba látszani fog az új részen. A sablonnak mindenképp legyen vezető része, ami a falhoz illeszkedik és így állandóan megfelelő távolságban tartja a sablont, nem lesz huplis az új rész. A sablont magát oldalirányban is meg kell vezetni, ha ezt a fal széle nem biztosítja, egy egyenes lécet ideiglenesen felszögelve a falra.
Kész a sablon, jöhet a javítás. A porladó, potyogó részeket le kell verni addig, amíg stabil ép részek nem látszanak, vagy a beteg részt egy az egyben eltávolítani. A lassabban kötő gipszből szépen el kell kezdeni felépíteni a felületet, közben a sablont néha át kell húzni rajta, hogy a kiálló részeket eltávolítsa. Az új stukkó középső részét hagyni kell kötni, hogy a sablon le ne tépje az egészet, ha túl sok a képlékeny anyag. Amikor a javított rész kezdi elérni a végleges formáját, egyre vékonyabb réteget kell felvinni és utána a sablonnal igazítani (a sablont áthúzni rajta, így a felesleges réteget letolja). Ha jó a sablon, akkor az eredetivel egyezőnek kell lennie az új résznek, száradás után finoman át lehet csiszolni, a hibákat javítani.
A hibás rész nagyon magasan van, vagy rossz elérhetőségű helyen, a javító darabot előre is el lehet készíteni egy erre alkalmas sima felületen, és a kivágott rész helyére beilleszteni az új, méretre vágott darabot. A hézagokat gipsszel szépen el lehet tüntetni.
Ugyanígy el lehet készíteni a "földön" is a teljes gipszstukkó keretet, méretre vágva összeállítani, és ha minden stimmel darabonként felragasztani a végleges helyére.
Sziasztok!
Ha elöregedett a gipsz stukkó, az a legegyszerűbb, ha kicserélitek polisztirolból készültre. Olcsó, könnyű felszerelni, és tartós is. Tudok segíteni ha kell, mert ilyet gyártunk. Üdv, Máté
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég