Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Szeretném a hátsó teraszomból a feleségemnek a egy zárt fodrászműhely leválasztani,ami esetleg később szobaként is funkcionálna.
Egy 2.80x3.20 m-es rész akarnék leválasztani.jelenleg 1m magasan fel van falazva 17,5:(cm vastag téglával,és a fal tövében és attól 2,5m van zsalukőből (25x25)ugyanolyan magas oszlop(kívülről 3cm es szigetelés kívül-belül leszínezve)A teraszt 1 m magasság felett3 db 15x15-ös gerendán áll,ezek felett 10x10 gerenda az összekötő és ezen van a tető ferdén....Kellene a 2.80 szélességbe alap és arra hb30 ból fal(az aljzatbetont kivágom, és vasbeton alap50x50cm-es)a fal a teraszba és a ház falába bekötve lenne,Lenne benne egy szabvány ajtó és ablak...ez fel lenne falazva a ferde tetőszerkezetig és betonkoszorúval és betonacéllal megkoszorúzva!A saroknál lenne gond mert ott nem tudok hb 30as téglával fordulni mert a szélesség lelógna,mivel az csak 17.5cm ide kellene ötlet?!!. A 3.20m hosszba lenne egy 2.00x1.20ablak,ami a vízszintes fagerenda zárna felülről.Két oldalról a meglévő falra alá lenne a gerenda alá falazva, ez váltaná ki a fa gerendákat. ...Természetesen le lenne szigetelve 5vagy8cm rendszerrel.Szerintetek megoldható?
Ha kell képeket tudok felrakni,Köszi!

Csatolmányok

Segítene némi képanyag a könnyebb érthetőség kedvéért. :wink:
szia!Pár kép!Ha túl nagy csinálok kisebbet:)
Erre kell építési engedély, az engedélyhez meg terv. Szerintem ebbe az irányba kéne indulnod és a szakemberek a tervezés és engedélyeztetés során majd megmondják hogy lehet e és ha igen miképp hiszen ki fognak menni megnézni. Használatba vételi engedély nélkül amúgy sem kapsz fodrász üzletre működési engedélyt. Nagyon komoly építési bírságok vannak hatályban ha kiderülne a feketézés ezért szinte biztos hogy magadtól fogod lebontani ha probléma merülne fel.
Köszi a hozzászólást,de pont nem ez érdekelt:)!
Megfontolom és talán bele sem kezdek:)!
Üdv!

Többször nekiugrottam, de még mindig nem értem igazán mit akarsz, illetve konkrétan miből indulsz ki. Ha jól sejtem, a teraszt két oldalról az épület fala határolja, a hosszabbik külső oldalon egy hibrid, tégla-betonelem előfal, negyedik oldala szabad.
Lalibátyóval egyetértve, ha az elképzelésed szerint nekiállsz építeni falakat és tetőt, akkor egy jóakaró szomszédod máris feljelenthet az önkormányzatnál engedély nélküli építkezésért.
No de mi lenne, ha csak zárttá teszed a meglévő teraszt? Ezt lehet több lépcsőben végezni, talán annyira nem is feltűnő.
Vegyük csak példának (hangos gondolkodásnak) a lépéseket nagy vonalakban:
- tetőfelújítás. Készítesz egy szebb, a házhoz illő fedésű tetőt a terasz fölé, miközben egyben le is szigeteled. A faszerkezetet meg lehet hagyni alapnak, csak ki kell egészíteni a szigetelés befogadására.
- beüvegezed a teraszt, nagyméretű ablakokkal (fodrászműhelybe nem árt a megfelelő mennyiségű fény), az oszlopok és ablakeret közti "hiányt" könnyűszerkezetes technológiával készíted el, kívülről lambériázod, miközben belülről már szigetelheted és burkolhatod is akár gipszkartonnal.
- ajtó (hogy télen is kiülhessetek a teraszra). Az ajtó melletti részt szintén el lehet készíteni könnyűszerkezetes technológiával: faváz, közte szigetelés, kívülről lambéria, belülről akár gipszkarton.
Így szépen beépíthető a terasz - sokan csinálják így - és magyarázható is, menet közben jött meg az étvágy.
Lehet erőltetett gondolat, de ha nekiállsz falazni, koszorúzni, tetőt ácsolni, biztos lesz egy ellenséges "jóakaród". Ez is engedélyköteles, de egy létező teraszt kicsit továbbgondolni talán védhetőbb, mint majdnem újat építeni. :? :roll:
A szomszédokkal nincs gond!
A tető már adott és a fél fal is!A fa oszlopok helyére szeretnék alátámasztást készíteni közte ablakok.Végül is csak egy falat akarok emelni,de azt hb 30-ból,abba lenne egy ajtó.Kívülről pedig szigetelve,belülről pedig gipszkarton falra.így kerülne beépítésre a terasz.a meglévő tető alá belűlról álmennyezet 10 üveggyapottal szigetelve....ez a terv....
Igen, de ez már hozzáépítés, a másik meg csak terasz zárttá alakítása. Lehet lovagolni a szavakon... :roll:

De ha mindenképp építeni akarsz téglából, én a meglévőt egészíteném ki, folytatnám ugyanolyan építőanyagból és vastagságban és a végén szigetelném az egészet kicsit erősebben, de egyforma vastagságban. Így jobban homogenizálható a fal belső hőmérséklete, mert a fal és a szigetelőanyag is azonos vastagságú.

A tetőre kevéske lesz a 10 cm üveggyapot. :?
Szia!
Ha kevés lesz az üveggyapot akkor alulról a gipszkartonra ragasztok fel 5-8cm közötti hungarocell lapokat!?Szerinted elég lesz ?
Szia!

Lehetőleg ne keverd a különböző hőszigetelő anyagokat. Ha felülre nem fér el vastagabb szigetelés, akkor alulra építs tartókeretet a gerendák alá a szigetelésnek minimum 5, de ha lehet 10 cm vastagságban. Erre már fel lehet rögzíteni a gipszkartont borítást is.

A rétegrendről ne feledkezz el (alulról felfelé):
- gipszkarton
- párazáró(!) fólia
- gerendák alatti szigetelés
- gerendák közötti szigetelés
- páraáteresztő fólia
- légrés
- héjalás.
Szia!Érdekelne a héjalás pontosabban,és a páraáteresztő fólia?
Párazárónak a gipszkarton alá milyen jó?Bármilyen fólia?Nem mindenhol lesz légrés(első 60cm)-en de gondolom nem baj.gondoltam a gipszkartonnak keretet, a felé akartam kigörgetni 10cm üvegszövet paplant,az felett lenne légrés,és a tetőszerkezet.akkor a gerendák közét is szigeteljem ki és azt zárjam le milyen fóliával??aztán jön a légrés az üvegszövet,a párazáró,és a gipszkarton?!Jó a sorrend? :)
Üdv!

A héjalás a tető külső burkolatát takarja, mint cserép, pala, hullámlemez, cserepeslemez, stb.
Tető és födémszigeteléshez kétféle fóliát használunk általában. Belülről a párazárót, ami nem engedi a párát a szigetelőanyagba és a szigetelés fölé a páraáteresztőt, ami a szigetelésbe mégis bekerülő nedvességet engedi eltávozni, nem zárja el az útját.
Jobb lenne kifejezetten erre való fóliát alkalmaznod, ami megfelelő erősségű és tartósságú, másrészt van hozzá saját ragasztója, amivel az illesztéseket össze lehet zárni.

Konkrétan hogyan gondolod kivitelezni a plafont?

Az esetedben lehet födémszigetelést készíteni az álmennyezet felett és tetőszigetelést, a ferde gerendák között és alatt (vagy felett). Kérdés mennyi helyed van rá?
Az első 60 80cm 20cm utána fokozatosan emelkedik 70cm ig..Keresem a legolcsóbb és leghatékonyabb szigetelést..:)
Üdv!

Én a tetőszigetelést választanám. Tehát a gerendák között amit lehet, majd egy réteget alá (vagy fölé), hogy a gerendák hőhidasságát csökkentse. Az álmennyezetet meg ezalatt már kedvedre alakítod gipszkartonból, lambériából.
Nézzük a sorrendet alulról:
- párazáró fólia
- gerendák alatti szigetelés - lécezés közé rakva és erre rögzíthető alulra a párazáró fólia.
- gerendák közti szigetelés
- gerendák felett páraáteresztő fólia. Ez lehet hőtükrös is, bár idővel elkoszolódik és csökken a hővisszaverő képessége.
- gerendák felett ellenlécezés, ami légrést képez a hőszigetelés és a héjalás között Ez legalább 5 cm-es legyen és biztosítani kell a légrés kiszellőzését. Alul egy rés hagyásával, felül meg szellőző cserepekkel. Nagyon fontos, minél jobban szellőzik - áramlik a levegő -, nyáron annál kevésbé melegszik a tető alatti szoba.
- tetőlécezés, erre kerül a tetőcserép.
Köszi!Értem_)
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 66 vendég