Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Aljzatbetonnal kapcsolatban van egy olyan problémám, hogy a teteje felpattogzott, kb 25 éve készült a beton az épület alsó részében, jelenleg műhelyként funkcionál. A probléma már 20 éve kérdéses, de szeretném a műhelyt kicsit rendbe tenni. Nagy foltokban a felső 10-15mm-en tört fel (porladt szét) a beton, anyaga kohósalak+cement. Az lenne a kérdésem, hogy mit lehetne ezzel kezdeni? Nem szeretném fölverni az egészet, csak a meglévő foltokra kellene valami viszonylag kopásálló javítóanyagot juttatni, de mit?
Másik kérdésem, hogy régen nagyon jó minőségű beton padlókat készítettek, a jellemzően szobai aljzatbetonok teteje teljesen sima kemény felületű, kopásálló, kékes színű volt. Erre került rá a padlószőnyeg vagy egyéb burkolatok, esetenként régi házakban semmi sem került rá, mert ezt fel lehetett mosni, nem volt érdes porózus felületű. (Rengeteg házban jártam már, felújítás ügyben, így sok padlózatot láttam.) Hogyan csinálták ezt régen ilyen jó minőségűre, mert ha a sóderbeton tetejét simán elsimítom, az nem lesz ilyen?
Üdv!
Sajna porladó betonra nem tudsz semmit tartósan rögzíteni, mert nincs mihez kötnie a felső, új rétegnek. Alatta tovább porlad a beton és előbb-utóbb feltöredezik, elválik az új réteg is.
Két dolgot tehetsz, egy vastagabb betonréteget terítesz a régi fölé legalább 5 cm-es vastagságban, vagy felvered az egészet és elkészíted az aljzatot rendesen.

A másik kérdésedre valószínűnek tartom, hogy megfelelő cementarány és minőség a válasz.
Tulajdonképpen ami "elporladt" az már fellazult és ki lett seperve. Vannak foltok ahol az eredeti elsimított kemény felület van, és azokon a részeken az enyhébb kalapácsütés sem árt neki, csak a többi részen kellene rendbe tenni a felületet, nagyjából a fele lehet ilyen állapotú. Az egészet felverni nincs kedvem, meg energiám, mert nem kis munka lenne, azért kemény még az a beton. Ráhúzni meg nem lehet 5cm-t mert a szint már adott.
Gondolkodtam a cement homok finom sóder keverékében, erős cementes aránnyal, vagy talán csemperagasztó ezek segíthetnek a dolgon? Ha pár évet kibír az végülis nem olyan rossz, egyenlőre nem megoldható a teljes műhely kipakolása az aljzat teljes cseréjére, ráadásul a munkaasztal és a berendezési tárgyak alatt egész jó állapotú a padlózat.

Másik kérdésemre: ez a cement arány dolog nem nagyon tudom, hogy ad ilyen sima felületet. Több dolgot is betonoztunk mostanában nem csak a saját hanem egy hozzátartozóm házánál, elég erős cementes betont készítettünk több helyre, de sosem sikerült ilyen szép sima felületűre elsimítani, mint az előző kérdésemben leírtam. (Tapasztalt kőművesek válasza érdekelne, régen ezt hogy valósították meg.)
Csemperagasztó nem hiszem, hogy túl kopásálló lenne, nem erre való. Mivel nem túl mélyek a hibák, önterülő aljzatkiegyenlítővel is megpróbálhatod, pl. A Baumit Nivello Quattro 20 mm-es szintkülönbségig használható. A felületét némi plusz cementtel lehetne megerősíteni.
Ha jól tudom a sima kemény felületet még a beton megkötése előtt a tetejére szórt cementtel oldották meg és azt simították el, amikor a beton már kezdett meghúzni, így a kavicsok már nem tudtak a felszínre jönni a simítás közben.
Köszönöm szépen a válaszokat! Amint úgy alakul a pénzügyi lehetőség, ki fogom próbálni ezt az aljzatkiegyenlitőt, remélem be fog válni.
Valami olyasmit mondott ma egy ismerős, hogy cement és homok keverékét simították be a beton felületébe, erősen cementesen keverve, de pontosabb arányt Ő sem tudott.
Köszönöm szépen a segítséged! Legközelebb már tudni fogom, hogy lehet jó minőségű padlózatot készíteni, a felpattogzott betonra pedig majd kipróbálok pár megoldást. Ha valamelyik nem válna be az sem gond, műhely padlón nem számít a hiba, ki lehet javítani könnyedén, nem nagy tanulópénz ha itt hibázok.
Tisztelt kőmüvesek!Nem tudom mennyire nézik a topicot, de lenne egy olyan kérdésem, hogy lakáson belül 30nm2 terület lett lebetonozva. Ebből kb 25 nm2 egybefüggő beton. A lényeg hogy a falak mentén nem lett dilettálva valamint a falaknál az aljzatbeton széle lejt. Vagy megsüllyedt vagy a közepe jött fel nem tudom. Aljzatkiegyenlítővel orvosolható a probléma a széleken a legrosszabb részen is 3cm a szintkülönbség (ez egy elég kis részen van) átlagosan olyan 1,5 cm a szintkülönbseg van ahol kevesebb van ahol több de azon a kis részen kívül sehol nam haladja meg a 2 cmt. A kérdés az lenne, hogy a dilettáció hiánya miatt lehet esetleg problémám a későbbiekben valamint így érdemese az aljzatkiegyenlítőnél dilettálni avagy sem? Esetleg ha egyéb javaslatuk van azt is meghalgatom.

A válaszokat előre is köszönöm!
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 47 vendég