Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Külső hőszigetelés készítésében kérném a véleményetek.Arra gondoltam hogy a Thermobetonhoz kevernék mészhelyettesítő adalékot és felvakolnám az oldalfalra.
Keményebb felületet kapnék mintha hungarocellel csinálnám, és talán jobb lenne a páraáteresztő képessége is.
Vágási veszteség sem lenne mert eléggé ablakos a fal amit szigetelni szeretnék.
Azért gondolkozom ilyesmiben mert a lakásban penész van télen, és nem szeretném jobban lezárni a falakat, viszont a hőhidas témát így kizárnám ha sikerülne.


Válaszokat köszönöm.
Üdv.
Üdv!

Már sokszor el lett mondva, a penészesedést nem a hőszigetelés okozza, maximum a rosszul kivitelezett hőszigetelés. A falon keresztüli páravándorlás mindössze 1-3%-os az összeshez képest, az esetek többségében nem emiatt penészednek a szobák.
Sokkal inkább a szellőzetlenség az okozója, amit a hőhidasság tovább ront. A korszerű ablakok illeszkedési felületeinél nincs hézag, megszűnt a természetes szellőzés. A szobák páratartalma megnő és már olyan helyeken is kicsapódik a nedvesség és kezdődik a penészesedés, ahol ablakcsere előtt semmi probléma nem volt.
Első lépésben a párásodás okát kell megtalálni (szellőzetlenség, felázó, nedvesedő falak, aljzat) és ezeket elsősorban megszüntetni. Ha egyértelműen megállapítható, hogy nagyfokú, erőteljes hőhidasság a nedvesedés oka, akkor jöhet a hideg szerkezetek hőszigetelése, a homlokzatszigetelés. De ez is csak akkor hatásos, ha a hideg szerkezetek - mint koszorú - körbe lesznek szigetelve, mert hiába szigeteled körbe az épületet, ha a koszorú felülről továbbra is szabadon van, télen hűlhet akadálytalanul.
Üdv!

A házba tavaly októberben költöztünk és nem lakták kb 5 évig így nem tudtam régi tulajnál utánajárni a nedvesség esetleges okának, kizárólag amit tapasztaltam és tudok róla leírnám.
Elég lapos helyen van a ház és a talajvíz mindig magas,legalábbis folyamatos.A pincébe véstünk egy lyukat a betonba hogy a szivattyú beleférjen és egy automata vizsintszabályozó működteti hogy ne árassza el a víz.Amikor bekoszolódott az érintkező akkor kb térdig érő vízt áll benne.Amikor megvettük akkor derékig állt a víz.De ez csak a ház alatti rész 1/3 része.A pince alja a talajszint alatt van 1,5m-el.
Úgy néztem úgy van megcsinálva az alap, hogy betonalap a talajszint alatt kb 30cm-el lejjebb van erre kátrány van öntve onnan rakott terméskő lábazat a talaj fölé kb 50cm.Ez is leöntve kátránnyal majd a fal.2féle fallal készült.Az egyik része 50cm széles öszvissz és salakból van a másik 30cm és kisméretű tégla.Az ajzatbeton egyrétegű,semmilyen szigetelés nincs rajta,alatta és a teteje a terméskő lábazat tetejével egy szinten van.A fal nagyobb ablak nélküli része le van szigetelve 5cm nikecellel.
Egyszintes ház betonfödémmel amire tettünk tavaly 15cm üveggyapot szigetelést párazáró nélkül.
2helyiség laminált padló 3mm-es kasírozott szigetelővel,2helység hidegburkolat.A 240x150-esek dupla ablakok-ba szivacsos szigetelő van.
Azt tapasztaltuk amikor beindítottuk a fűtést az alsó sarkakban végig penészedett még a közfalak aljánál is.A határoló szigetelt fal lábazatához felraktam 5cm nikecellt és mérséklődött a penészesedés.A szőnyeg viszont nedves volt és a szerény alatt és az ágy alatt megjelent a penész.A laminált teteje is nedves volt.A bejárati ajtó faajtó és süvít a szél mellette de ebben is annyi víz volt hogy kívül felhólyagzott miatta a festék.
A hidegburkolathoz is laminált szegélyt raktam de ez is penészes lett.Később megjelent a felső határoló fal koszorú mentén a penész majd február környékén a szigetelt fal koszorújánál is.Amikor beindult a fűtés akkor felment eleinte 80-90%-ra is a páratartalom.Rendszeresen szellőztettünk utána kb 60-70%páratartalom volt a legmagasabb.
Szellőztetés után kb 2 óra mulva 39-ról visszament 60-70 körülire.Ezt érdekes tartotta elég sokáig.
Minden szoba össze van nyitva nem zárjuk és a szellőztetünk ezért gondoltam a szigetelés talán jó volna.Gondoltam arra is hogy a padló hőszigeteléssel lehet probléma és a laminálton azért csapódik ki a pára, de ha nem muszáj akkor nem verném fel a betont mert emelni nem tudom a szintet az ajtók miatt és ugyanaz lenne a szintje mint most,a lábazat teteje.Ha ez lenne a megoldás milyen technológiát javasolna?
Remélem nagyjából ki lehet szűrni a problémát de még pár levélváltással szerintem biztosan.
Üdv!

A leírtakból nekem nem a padló hőszigetelése, hanem a vízszigetelése hiányzik. Az az érzésem, a pince/talaj felől áramló nedvesség, pára okozza a gondot, vizesek a falak alulról és az aljzat kipárolgása olyan mértékben emeli a beltér páratartalmát, hogy már a felsőbb rétegekben, sarkokban is ki tud csapódni.
Ezt normális módon csak a pince, a falak és az aljzat vízszigetelésével oldható meg, mert akkor eleve alacsonyabb lesz a beltér páratartalma és szárazak lesznek a falak is.

Dolgoztam az építőiparban és a magas talajvizes helyeken az alábbiak szerint építették meg a pincét:

- sávalap
- beton aljzatlemez
- bitumenes vastaglemez szigetelés
- erre egy sor sima téglából megépítették a határoló felületeket
- ezt belülről vékonyan vakolták, hogy egyenes legyen a felülete és lekenték Bitugéllel, majd bitumenes nehézlemezzel leszigetelték az aljától a tetejéig. A falak szigetelését átlapolással összekötötték a meglévő aljzatszigeteléssel. Ahol szükség volt rá, kapott még egy réteg szigetelést az aljzat is (megsérült, széttaposták a munkák között, stb).
- teherbíró vasbeton aljzat építése a falak között legalább 10 cm vastagságban
- teherbíró falak - tulajdonképpen az alap - megépítése (tégla, betonelemek, vasbeton, a terv szerint)
- födém
- falak alapszigetelése a födémen bitumenes nehézlemezzel

Ezen felül ahol szükség volt rá, draincsövezés körbe és talajvíz elvezetéséhez. Nagyjából ilyennek kell lennie egy száraz pince építésének. Azóta változhatott a technológia a korszerűbb anyagok miatt, de a lényeg a teljes vízszigetelésen van.
Ehhez képest hol áll a pincéd?
Egyetértek Plaszloval, általános tévhit, hogy a szigetelés okozza a penészesedét. Szigetelés előtt nem csak a penészesedés okát kell megkeresni, de egy energetikai auditot is érdemes csinálni, hogy lássuk, hol szökik a meleg, és olyan beruházásba fogni, ami tényleg megtérül. Ennek költsége kb 40-60 ezer forint. És valóban, a koszorút sem szabad kihagyni és a nyílászáró befordulásokra is figyelni kell, hogy a hőhidak kialakulását elkerüljük. Ha megfelelő az anyagválasztás és a kivitelezés, a szigetelés nem okozhat penészesedést. De nagyon sok ponton el lehet rontani, ezért csak szakemberre érdemes bízni.
Nekem is ez volt, folyamatosan figyelték, hol szökhet ki a meleg, keresték, van-e "hőhíd". Volt... Az ablak kb. 10 centivel beljebb volt, mint a homlokzat, és oda első körben a kivitelező nem tett szigetelést. Szerencsére a második cég megcsinálta rendesen, de azért ritka nagy bosszúság volt ráfizetni még az első körre, még ha kevesebbet is. Tanulság: igyekezz olyat választani, aki szájhagyomány szerint is jó munkát végez, nem csak a telefonban beszél veled nagy profiként.
Sajnos az átlagember csak azt látja, hogy nagy táblákat ragasztanak fel a házra, majd levakolják és kész a szigetelés. Azt viszont már nem tudják hogyan kell illeszteni, rögzíteni helyesen, hogyan kell a nyílászárók körül szigetelni, hogyan kell a koszorút beburkolni, hogy ne legyen hőhidas, stb.
Sokkal összetettebb dolog a hőszigetelés, mint nagy táblák egymás mellé ragasztása a homlokzaton...a fizikára meg senki sem kíváncsi. :roll:
Plaszlo írta: Sajnos az átlagember csak azt látja, hogy nagy táblákat ragasztanak fel a házra, majd levakolják és kész a szigetelés. Azt viszont már nem tudják hogyan kell illeszteni, rögzíteni helyesen, hogyan kell a nyílászárók körül szigetelni, hogyan kell a koszorút beburkolni, hogy ne legyen hőhidas, stb.
Sokkal összetettebb dolog a hőszigetelés, mint nagy táblák egymás mellé ragasztása a homlokzaton...a fizikára meg senki sem kíváncsi. :roll:


Ezt speciel én meg is értem, nem érthet mindenki hozzá, nem is kell értenie, de az, hogy néha a szakember sem érti... Én sem voltam sok mindennel tisztában, így hogy megcsinálták, már jobban átlátom, úgy meg hogy az első cég elrontotta, még inkább. De bevallom szívesebben láttam volna át kevésbé...
És a szigetelés csak egy dolog, amit el lehet rontani házépítés és felújítás kapcsán! Reméljük a hazai kivitelezői hozzáállás fog változni (bár én szkeptikus vagyok, majd ha lesz miért hazajönni a szakembereknek Németországból talán...)Találtam egy érdekes promót, ahol pont a szakszerű kivitelezést díjazza a gyártó. Szerintem jó kezdeményezés arra, hogy felhívja a figyelmet, hogyan érdemes hőszigetelni. Talán ez ösztönzi arra azokat, akik úgyis belevágnak a szigetelésbe, hogy ne a szomszédra hallgassanak. Pénz beszél, így legalább okosakat mond! :D
www.nalamszigetelnek.hu
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég