Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
sziasztok,
segítséget szeretnék kérni. :)
Beépített konyhabútor mögött futó hideg-, meleg víz ill. szennyvíz elvezető csőnél a vizes szaki purhabbal töltötte ki a panel betonban a lukat. A problémám, hogy a purhab vizes(ennek két oka lehet: hőhíd, vagy a konyhában beépített hűtőből nem tud kellően elpárologni a víz, a csövek biztos, hogy jók) és a purhab penészedik.
Megoldást keresek, ebben szeretnék segítséget kérni: a hideg, meleg csőnél leszedtem a penészes purhabot, a szennyvíz csőnél csak felül, oldalt még megpróbálom kipiszkálni (ha elér még a kezem odáig). Vettem páraelszívó készüléket, remélem, az elegendő megoldás lesz a későbbiekben a vizesedés megakadályozásban, ill. napok óta szárítom ezt a kis falszakaszt (vagyis kipakoltam a fal elől a konyhabútor fiókokat és most levegőn van (lásd fénykép). 3 nap alatt egyre szárazabb, mert már nem szivacsos, hanem porózus.
Szóval, a kérdésem: ha már száraz, nem penészes, akkor mivel tömjem vissza a lyukat? Szeretném befalazni, de úgy, hogy a csöveknek ne legyen baja. Purhabot kihagynám, mert mi van, ha a páraelszívó (amiben 2 nap alatt pár mm már áll) ellenére mégis vizesedik? Gipsszel? Az is jó vizes, még ha ki is szárad majd.….Mit javasoltok? Sajnos, nem értek hozzá, nem tudom, mit használjak. Remélem, meg tudom így házilag oldani ezt a problémám.
Előre is nagyon szépen köszönöm a javaslatokat, Kóczián Gabriella

Csatolmányok

Szia!

A csöveken nincsenek páralecsapódás miatti vízcseppek? Ha hőhidasságról lenne szó, akkor az egész fal penészedne azon a részen.
Nagyon párás a levegő mostanában, én inkább arra gyanakszom, hogy a hidegvizes csövön csapódik le a pára és folyik az áttöréshez.
szia Plaszlo, :)
A cső a másik oldalról, a fürdőből jön át. Most megnéztem a fürdőben és a konyhában is, nem vizesek a csövek. A fal nem penészes, kizárólag a purhabos lyuknál.
Szia!

Akkor a hőhidat kizárhatjuk. Most persze nem látod a csöveken a vízcseppeket, mert mint írtad szellőzteted a helyet. A purhab sem szokott ok nélkül penészedni....
Továbbra is arra gyanakszom, hogy a mostani magas páratartalom, plusz a szekrény mögötti szellőzetlen hely, valamint a hideg víz (időnként lefolyó) csövön csapódik ki a nedvesség, ami áztatja a purhabot.
Egy módon lehet kipróbálni, visszarakod a szekrényt a helyére és vársz pár napig (hétig?) és utána megsasolod a helyzetet. 8)

A tablettás páramentesítő készülék szép dísz, másra nemigen jó (tapasztalat). Te magad több párát bocsátasz ki egy nap alatt, mint amit a készülék 1 hét alatt kivon a levegőből. :( Esetleg a szekrény mögötti zárt térben még lehet haszna, az nagyjából arányban áll a teljesítményével, de akkor is időnként ki kell önteni a vizet belőle, hisz az is párolog.
szia,
ok, megfigyelem :) ha a lecsapódó pára áztatja a habot, akkor ki kell szedni és vmi olyan anyaggal befalazni, ami nem ázik, ugye? Na hát az szép feladat lesz....
köszönöm az eddigi segítséget is.
Gabi
Szia.

A párásodás okát kell megszüntetni: csövek hőszigetelésével, a bezárt rész szellőzésének kialakításával, mert ha továbbra is fennáll a jelenlegi állapot, később nem csak az átmeneti rész fog penészedni, hanem a konyhabútor hátoldala is. Ha megszünteted a kiváltó okot, akkor lehet újra purhabbal tömíteni, nem lesz baja.
Rendben, nagyon köszönöm a segítséget.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 10 vendég