Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt fórum!

60-as években épült csúsztatott zsalus társasházban élek. Csillárcserét terveztem, de a szokásos színkód helyett egy három felé oszló fehér kábel és egy szürke kábel ahová a csillárt köthetném. Ebből az előző bekötésnél csak a fehér kábel 2 vezetékét használták, amik rövidebbre is vágtak. Értelemszerű, hogy egyik a fázis, másik a nulla, de melyik a földelés? Fémtestű csillárt terveztünk ezért lenne fontos. Természetesen szakembert hívok, ha aktuális, de kíváncsi lennék a véleményükre.
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv!

Látatlanban nehéz a kérdésre válaszolni, márt csak azért is, mert a 60-as években nemigen épültek a házak földeléses hálózatokkal. Arról nem szólt, hogy milyen jellegűek a konnektorok, de teszem hozzá, az a tény, hogy a konnektor földeléses kialakítású, néha becsapós, mert gyakorta találkozom olyannal, maga a földelés nem is jut el a bekötési pontig. Ha volt is, leginkább célirányosan, a fürdőszoba és a konyha volt ahol ez megtörtént, a hűtők és mosógépek elterjedésével. Hogy most későbbi felújítások esetén történt-e ilyen jellegű átalakítás, erre a kérdésre sem tudok megválaszolni, ehhez látni kellene a hálózatot. De abból, hogy ide írt, és a PC-k, és itt most elsősorban az asztali gépekre gondolok, szintúgy földelt konnektorból üzemeltethetők, vélhetően ki van építve a lakásban.

A szobákban általában csillár kapcsoláshoz alakítunk ki vezetékrendszert. Ha ilyen kapcsoló van felszerelve a szobában, akkor szinte biztos az ilyen típusú bekötés. Kábelre hivatkozik, ami vélhetően MM falvezeték lehet. Ha jól értelmeztem, akkor a bekötési pontot valamilyen úton-módon két kábel jelenik meg, amiből a fehér, ami három eres, nulla és két lámpaszál lehet. Nos, célszerűen érdemes lenne a másik, szürke kábel végét egy kötődobozban megkeresni, és ha ott rendelkezésre áll földelő hálózat, akkor arra átkötni. Ha a szürke kábel, mint 4-ik szál, eleve földelő szál lenne, az lenne a legjobb hír. De ezt, ha Önt nem ért hozzá, valóban érdemes szakemberre bíznia. Lelkileg még arra is lehet készülni, hogy még a földelő hálózat is vezetékelésre kerülhet.

Végül egy eljárás, amivel hellyel-közzel megállapítható, hogy rendelkezésre áll földelő szál a csillárnál. Össze kell állítani egy lámpaáramkört, egy telepből és hozzávaló izzóból álló soros kapcsolást, két hosszú, tapintó vezetékkel. Áramtalanítva a lakást, lehúzva a főbiztosító, esetleg a biztonság kedvéért az elosztó körök biztosítói is lekapcsolni, rosszabb esetben, ha olvadó biztosítók, ha van ilyen, teljesen kitekerve, érdemes végigmérni a lakást. Kiindulásként egy biztos pontként a lakás központi földelő pontja lenne a legalkalmasabb, ez általában az elosztó táblában, annak is a fém keretén kerül kialakításra, vagy ahol a beérkező, zöld-sárga vezetékek egy pontban összefutnak, kialakítástól függően. Körbelámpázva a lakást, megállapítható, hogy az egyes konnektorok földelő érintkezői rá vannak-e erre a hálózatra kötve. Lehet, hogy kissé gyerekesen hangzik a módszer, de én már találkoztam olyan szituációval, hogy éppen ez hiányzott. Meg hát elvégre mégiscsak egy ezermester fórom ez, vagy mi a szösz. Így feltérképezhető a bekötési hely is. A nem teljesen tudományos mérés arra nem ad választ, hogy az egyes csatlakozások milyen állapotban vannak, pusztán a lehetőség adott-e, kapunk választ. DE MINDEZT CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ÁRAMTALANÍTOTT HÁLÓZATON TEGYÜK MEG! Ezek alapján végül egyértelműen eldönthető, szükség van-e külső szakemberre.

Remélem sikerült segítenem. Ha van még kérdés, akkor csak bátran fel kell tenni.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Nagyon köszönöm a részletes választ!
A konnektorok földeltek, úgyhogy remélhetően a csillárhoz is biztosítottak földelést. Két kapcsolós csillárkapcsoló van felszerelve, úgyhogy a két fázis nagyon valószínű.
További szép napot!
doc81 írta: ... úgyhogy a két fázis nagyon valószínű. ...

Üdv!

Két áramkör valószínű, a két fázis, az nagyon megrázó tud lenni... :)
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég