Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2
2 éve beköltöztünk az 1974-ben épült házunkba. Az eladó váltig állitotta, nem vizesednek a falak. Azóta igazából az első probléma a penészesedés, az északi oldalon, bizonyos pontokon, alul és felül is egy két helyen a sarkokban. Egyelőre még a régi, fa nyilászárók vannak bent, most cseréljük újakra,és a szigetelést is az idén szeretnénk megejteni. Viszont! Van egy két dolog ami aggazst minket és nem szeretnénk kidobni pénzt az ablakon amig nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Miből lehet tudni hogy nem e szivja fel a vizet az alapzat? Merthogy nincs salétromosodás , nem pörög le a festék, kivül... Viszont belül egy két falon ( ahol terméskő van a falon, még az előző tulaj rakta fel, útólag talán azért is hogy elrejtse a hibákat) a terméskőn salétrom jelent meg a padló felett. Ezt le kellene verni ahhoz hogy megtudjuk mi van mögötte?
Valamint a külső falon, keleti oldalon télen a fel mentén a padlón viz jelenik meg,mintha izzadna, a fal és padló találkozásánál.
Szóval a kérdésem az lenne hogy belül mi történhet a falakkal, mi lehet rá a megoldás?
És hogy külsőleg ki tudná biztosra megmondani hogy nem vizesednek a falak, nehogy a szigetelés felrakása után derüljön ki?
Milyen szakembert kell ezekhez kihivni azért hogy ne csak a pénzt lássa benne? Aki független szakértőként mondja meg hogy mi is a helyzet a falainkal?
És ezekre a 40cm vastag vegyes-tégla falakra milyen vastagságú szigetelést érdemes feltenni?
Nagyon szépen köszönöm előre is a segitséget.
Üdv!

Ha az alap felől vizesedik a fal, akkor viszonylag nagyobb felületen nedves és nedvesség terjed szép lassan felfelé. Egy darabig nincs salétromosodás, az csak később jelentkezik. Általában a fal mindkét oldalán látható a nyoma.
A leírtakból inkább hőhadasságra tippelnék (koszorú, betonalap), de látatlanban ilyet nem lehet kijelenteni. Csak szólók, kicserélitek az ablakokat korszerű, jól záródóra, a nedvesség és penész még jobban fog terjedni. A régi nyílászáróknál elég nagy rések szoktak lenni, amin keresztül folyamatosan szellőzik a ház, így akadályozva a páratartalom emelkedését és a penészesedés megjelenését.

Hőkamerás vizsgálattal kaphatsz egyértelmű választ a kérdésedre, sőt még tanácsokat is szoktak adni a hőhidak megszüntetésére.
Jól teszed, hogy addig nem akarsz hőszigetelni, amíg nem bizonyosodsz meg a penészesedés okáról, mert azzal még nagyobb problémákat okoznál magadnak.
Köszönöm.
Kit kellene kihivni ilyenkor? Milyen szakembert? aki nem rögtön azt látja mennyi pénzt kereshet rajtunk hanem laikusan megmondja mi van és mi lenne a legoptimálisabb megoldás?

Köszönöm
Üdv!

Első körben egy hőkamerás vizsgálatot végző céget, aki a nevét adja az eredményhez (műszaki, szakértői jegyzőkönyv). Ez a vizsgálat felderítheti az épület rejtett hibáit, hőhidait.

Itt egy cég, csak a Google találat alapján választottam, legyél képben, mit takar egy ilyen vizsgálat:

http://www.ingatlandiagnosztika.hu/hoterkepes-vizsgalat-epulet-termografia-hokameras-vizsgalat.php

Ha ez elkészült, már tovább lehet lépni, nem kell feleslegesen olyan szakembert kihívni, akinek köze sincs a problémához. Én várnék egy telet a külső hőszigeteléssel, mert télen jelentkeznek a hőhidakkal kapcsolatos problémák a legintenzívebben. Ekkor minden nyűge, hibája jelentkezni fog az épületnek, nem marad meglepi a hőszigetelés utáni időkre.
köszönöm. Van egy ismerősünk, épitész, kihivjuk, megnézi első körben, meghallgatjuk a tanácsát , ha minden igaz neki van ilyen kamerája.
Vagy akkor az most nem is hoz hiteles adatot csak télen?

Köszönöm
Ha már most penészesedik a fal, akkor ott van valami. Egyébként fűtési időszakban látszanak jól a hőhidak. 8)
igen, ez lesz a 3. telünk és a penész pont ugyanott jött ki mindig, egy két sarokban alul meg felül. Ezért szerettünk volna idén szigetelni de megijedtünk hogy nehogy a vizesedés is megindult. Ha viszont ez télen derül ki akkor már késő nem? vagy megint ugy penésszel meg vizesen kell végigcsinálnunk a telet? Vagy várjuk meg igy mit mutat majd az uj ablakokkal? jövőre gyereket szeretnénk, már tiszta, új környezetbe szeretnénk hozni. az ilyen drágább páramentesitők érnek valamit?
Hát ha ezek minden télen ugyanott jönnek elő és nyáron eltűnnek, akkor ezek minden bizonnyal hőhidak. Ezek alapján nem a fal nedvesedéséről van szó nagy valószínűséggel. Azért érdemes lenne hőkamerás diagnosztikával megbizonyosodni róla, mert akkor tanácsot is adnak mire kell ügyelni a hőszigetelés közben.
Viszont az új ablakokkal rontani fogtok a helyzeten, ezért érdemes lenne rögtön beépíttetni higroszabályozású szellőztetőket is.
A hőkamerás felmérés ki tud mutatni olyan nedvesedéseket is, amik esetleg az alap felől "támadnak". Szerintem ezt érdemes lenne elvégeztetni, nehogy utána jöjjön a feketeleves.

http://www.aereco.hu/szellozesi-megoldasok/eletritmusunkhoz-igazodo-szellozes-ventilate/higroszabalyozott-legbevezeto-termikus-viselkedese-thermics

Amint megfelelő lesz a ház irányított szellőzése (csak akkor szellőztet az Areco, ha szükséges) és elkészül - a hőhidakat is figyelembe vevő - hőszigetelés, nem lesz többet penészesedés.
ezt a szellőztetőt utólag is fel lehet szerelni vagy ezt hogy teszik be?
Akkro ha jól összegzem először is az ablakokat betesszük( mert már meg van rendelve) felszereljük a szellőztetővel. Megvárjuk a telet, ha már elég hideg van, gondolom 0 fok körül akkor megcsináljuk a hőkamerás felvételt és akkor jöhet a megoldás keresése....
Utólag is fel tudják szerelni a szerelni az ablakszellőzőket, csak olyan céget keressetek, akik profik, akik régóta ezzel foglalkoznak, garanciát vállalnak munkájukra.

http://www.peneszmentesites.hu/

Igen, ezt javasolnám, legyetek tisztában a házzal, mielőtt szigeteltek, mert a nem megfelelő homlokzatszigetelés több problémát okozhat, mint ami a jelenlegi állapotban van. Sokan azt gondolják, a hőszigetelés egyszerű dolog, csak felragasztom a táblákat, lehálózom. vakolat rá, oszt annyi. Igen annyi, utána jön a nem kívánt meglepi. Csak nézz körül a neten, mennyi probléma van hőszigetelés, felújítás után a lakásokkal, házakkal. Ez tiszta fizika és ott nincs pardon.
Annyi változás van hogy felhivtam a volt tulajdonost hogy mit javitottak körben a házon, mert látszik a régi vakolaton hogy lett javitva az alap felett.
Azt modnta a néni hogy vizesedés nem volt, csak hát régi a ház és a kőporos vakolat felpuposodott és néhol leesett. kijött a kőműves és felhúzott egy uj réteget. Ez igy valós infó lehet? Mitkell tudni a kőporos vakolatrol? Lehet arra szigetelni? Tényleg az évek alatt csak ugy lepöröghet? Elvielg a néninek nincs oka már hazudni... csak valahogy senkiben nem bizom. A hőtérképes vizsgálatot meg fogjuk ejteni, de messze van még a tél...
Mellékeltem egy képet a helyzetről
Az alap is ugyebár kintebb van mint a fal, ezen a helyzeten majd javit a szigetelés.
Milyen vastag szigetelést javasolna erre a 40cm vegyes téglázatú falra? van értelme a grafitos fajtában gondolkozni?
Mert ugyebár a fal is jó vastag, abból pedig elég a vékonyabb

Csatolmányok

Üdv!
Még nem hallottam öngyilkos hajlamú vakolatról, mely önként a mélybe veti magát, de ki tudhatja... :roll:

A nemesvakolat eléggé időtálló dolog, ha minden rendben van vele. Leginkább akkor esik le a falról ha:
- rossz az alap, amire felviszik,
- mivel ez gyárilag kevert, így az összetevők arányának hibáját általában elvethetjük, de lehetnek néha kivételek, így marad a nagyon régóta raktáron heverő, félig döglött vakolat felhasználása,
- idő vasfoga, de egy jó minőségű, száraz nemesvakolat több tíz évig fennmarad a falon. Előző lakásom háza 70+ éves volt és csak ott pergett a vakolat, ahol nedvesedett a fal.
- végül a leggyakrabban előforduló ok: a vizesedés. Ez lehat rácsapó eső, hó ami télen beivódva a vakolatba megfagy, és szép lassan megbontja az anyag szerkezetét, elkezd peregni. Másik lehetőség, ha a hordozó felület nedvesedik.

Mivel alul egy sávban esett csak le, gyanítható, hogy nedvesedés állhat a puposodás hátterében, ez lehet a fal felől, de lehet az is, hogy a rácsapó eső nem folyt le rendesen a vakolatról, hanem a kiugráson megülve beszivárgott az alsó sávban. Ilyenkor is áztatja a falat, a jelenség hatásában hasonló az alap felől támadó nedvességhez. Az újravakoláskor - megelőzve a probléma kiujulását -, érdemes lett volna a kiszögellés felett egy vízorrot kialakítani, ami elvezeti a falra csapódó vizet az alatta lévő résztől.
Ezek alapján nehéz megmondani pontosan, mitől nedvesedik a fal, az infrakamerás vizsgálat ki fogja mutatni, ha a fal alja még mindig nedves, de a külső kialakítás miatt elképzelhető a külső áztatás lehetősége is. A szürke vakolatcsíkot addig is lefesteném valamilyen kültéri, vizelvezető hatású festékkel, hogy onnan tovább menjen a víz azonnal.

A vegyes téglázatú fal pontosan mit fed?
kisméretű tégla,és nagy méretű öntött betontégla vegyesen rakva.
Lehet hülyeséget kérdezek, de a régi kőporos vakolat meg a nemesvakolat között van különbség nem? ez ház 1974ben épült. Az időtállósság miatt kérdem.
PEdig elvileg kőműves csinálta annó ezt az ujravajolást. nem értjük miért hozta ilyen kókány módon oda azt a szőrke csikot. Az mögé tuti befolyik a viz!

Ezt a vizorr vagy mi ezt nem értem. Kérhetnék róla egy képet?
kanyo83 írta: kisméretű tégla,és nagy méretű öntött betontégla vegyesen rakva.


Ezt hogy érted, egy sor betontégla és egy sor kisméretű tégla (vízszintesen vagy függőlegesen)?
Vagy vegyesen, ahogy jött?
vizszintesen egy pár sor kisméretű és egy sor nagyméretű
18 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 29 vendég