Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tanácsot szeretnék kérni padlásszoba beépítésével kapcsolatban.

Ház felújítása előtt állunk, régi belvárosi lakrész, a padlás agyaggal is borítva volt ezt már lehordtuk. (7,5 tonna).

Elsőként az alsó szintet szeretnénk lakhatóvá tenni, ez 70 nm, a tető felújítását pedig úgy szeretnénk , hogy néhány év múlva padlásszoba is kialakítható legyen.

A kérdés:Mivel majd a padlás ( a tetőszerkezet , cserepek alatt) szigetelve lesz később, most milyen szigetelést alkalmazzunk a padlás padlózata és a szobák mennyezete között?
Jelen pillanatban a rétegek a következők lentről felfele haladva:
-mennyezeti vakolat náddal,
-deszka,
-gerenda,
-levegő,
-padlás padlója (deszka)
köszönettel, kfhuba
Üdv!

Két megoldásra gondolok:
- megcsináljátok a ferde tető szigetelését, és utána már csak a beltéri munkálatok maradnak, ha a padlásszobát be akarjátok fejezni,
- Ideiglenesen a padlástér padlójára lefektettek olyan szigetelőanyagot, amit majd később fel tudtok használni a tető szigetelésénél.
Rétegrend: padlóra párazáró fólia -> szigetelőanyag -> páraáteresztő fólia a szigetelőanyag tetejére. Ez megvédi a portól és az esetlegesen bejutó csapadéktól (átmenetileg). Ha nem járkáltok a padláson, akkor nem kell mást építeni. Némi veszteség így is fog keletkezni, ahol méretre kell vágni a szigetelőanyagot, de ügyes tervezéssel a nagy része majd beépíthető lesz. Azért nem ajánlom, hogy a födémet megbontva szigeteljetek, mert ha a padlástér is fűtött lesz, nem lesz szükség a födémszigetelésre, másrészt feleslegesen emelnétek meg a padlószintet.

Illetve adódik harmadik megoldás is (kérdés mennyi idő múlva tervezitek a padlástér beépítését): kitöltitek a gerendák közét szigetelőanyaggal és a gerendák tetejére még egy réteg lépésálló szigetelést raktok, majd OSB lemezzel lezárjátok. Itt adódik egy kis probléma, ahhoz hogy a szigetelőanyag ne vizesedjen az alatta lévő szobák felől átszökő párától, védeni kell a gerendák alá feszített párazáró fóliával, majd az alá vissza a deszkákat, OSB lemezt, gipszkartont, stb. A padlástér későbbi szigetelése és beépítése után erre a szigetelésre gyakorlatilag nem lesz szükség, de ártani sem árt a megléte.
A konkrét megoldások már sokszor le ettek írva, így csak az elméleti megoldásokat vázoltam a teljesség igénye nélkül.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 15 vendég