Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok tanácsokat szeretnék kérni tőletek meller kályhát szeretnék venni és azt mondják hogy vízteres is is ez a kályha mit jelent ez pontosan bővebb felvilágosítást szeretnék kérni ? főleg azoktól kik használtak ilyet vagy használnak ?
Szia.
A vízteres kályha azt jelenti, hogy van benne egy vizes hőcserélő, amit be lehet kötni központi fűtési rendszerbe rásegítésként, vagy néhány radiátorból álló kisebb fűtési rendszert kiépíteni vele. Persze ez függ a kályha teljesítményétől. A vízteres kályháknál és kandallóknál két teljesítményadatot szoktam megadni, a kályha teljesítményét amit a környezetének közvetlenül ad le (sugárzó hőként) és a vízteres hőcserélő teljesítményét, amivel fűtési rendszert lehet táplálni.
ezekkel a Meller kályhákkal milyen nagy területet lehet befűteni körülbelül ?Radiátort rá lehet csatlakoztatni szénnel ,fával lehet benne tüzelni ugyan úgy gondolom ?

Sajnos eléggé rossz a házunknak a belső elosztása ebbe is kérném a segítségedet hogy hova lenne érdemes be tenni a kályhát hogy max 2,3 helységet fűtsön be elosztása olyan mint egy nagy T alak hosszabbik része választ el két szobát és a közfalba van beépítve a kémény a T alaknak az egyik rövidebb végébe nyílik a szobának az ajtaja a másik pont szembe van ahol az ajtó be nyíllik van egy kis előtért szól elég bonyolúlt az elozstás ide hogy lehetne be építeni a kályhát ?
Üdv!
Nem ismerem ezeket a kályhákat és a neten sem találok róla normális információt.
Mekkora területet lehet velük befűteni? Ez függ a kályha teljesítményétől, az épület légköbméterétől, a hőszigetelésétől, nyílászárók állapotától, minőségétől, hányan laktok benne, stb. Először a ház hőigényét kellene ismerni és ehhez megfelelő teljesítményű kályhát választani.
Az elosztás, elhelyezés is érdekes kérdés. Általában a kémény elhelyezése, vagy elhelyezhetősége az alapvető szempont, mivel túl nagy hosszon nem lehet vezetni a füstcsöveket, mert romlik a füstelvezetés huzata. Nem írom, hogy a kéményé, mert lehet a kémény tökéletes, de ha hosszú, kanyargó csövekkel vezeted belé a kályha füstgázát, az egész rendszer hatásfokát rontod le.
Ha lehetőséged van, a kályhát oda érdemes elhelyezni, ahol a legtöbbet tartózkodtok, általában ez a nappali. Ezt a helységet a kályha sugárzó hője fűti be, míg a többi helységet a víztér melegvízét csöveken elvezetve a radiátorok.
Sok az ismeretlen tényező, jó lenne szakember segítségét kérni, hogy később ne legyenek meglepetések.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég