Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok,

nekem a fal penészesedésével van problémám. Kíváncsi vagyok ti milyen megoldást javasolnátok a penész megszüntetésére?! Elektromos párátlanító készülék vétele és az ablakba marható szellőzők beépítése között hezitálok. És javasoltak különféle spéci belső vakolatokat is.
Ahogy olvasom érdemes lenne hőtérképes vizsgálatot csináltatni, de nagyjából anélkül is kikövetkeztethető a hőhidak helye, de mivel a külső szigetelését a háznak egyenlőre nem tervezik, saját zsebből pedig nem menne, így erre nem költenék szívesen. Bár nem feltétlen segít rajtam egy külső szigetelés.... szerintem :D

A páratartalom ebben a szép időben sok órás ablak-tárogatás után sem csökken 62% alá. A pohár pedig akkor telt be, mikor az ülőgarnitúra hátulján jelent meg a penész, mögötte a falon pedig semmi jele nem volt a penésznek :? :oops: . A falon amúgy általában a parketta felett 15-20cm magasságig jelennek meg a foltok.

Egy a 70 es évekbeli tégla építésű 4 emeletes társasházban lakom, földszinti lakásban. A lakást a keleti oldalról egy másik lakás határolja (ennél a falnál volt az ülőgarnitúra), illetve a lépcsőház( a vele határos falon is megjelent őpenészsége :D ). Az északi, déli és nyugati oldalon nincs "szomszéd", tehát egy az egyben éri a falakat a hideg, az eső (inkább nyugati-északi irányból). A nyugati oldalon is voltak problémák már.
A lakás alatt van pince, amit viszont még tudni kell, hogy a ház mondhatni a talajba van süllyesztve, kb. 110-150 cm-re. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fölöttünk lévő utca (házak) ennyivel magasabban vannak, a háztól másfél méternyire betonlapok tartják a földet. Valószínűleg a ház falai szívják is felfelé egy kicsit a vizet. Bár a vakolat nem potyog és nem is tűnik vizesnek.
A lakásba műanyag bejárati ajtó és ablakok lettek beszerelve felújításkor .... Ők a ludasok talán?

Szívesen olvasnám tanácsaitokat, tapasztalataitokat. Nektek mi volt a tartós, esetleg végleges megoldás a penész ellen? Köszönöm előre is.
Szia!

Nagyon úgy fest, hogy az alapok felől nedvesednek a falak a leírásod alapján, és igen, az új nyílászárók is ludasak a penészesedés kialakulásában. Ezek az új nyílászárók nagyon jól tömítenek és szinte dunsztba fogják a lakást. A régebbi nyílászárók nem záródtak tökéletesen, ezért volt a lakásoknak, házaknak "természetes" szellőzése, ami megoldott ilyen jellegű problémákat. A jól záródó nyílászárók nem engedik ki a beltérben keletkező párát és az besűrűsödve elérnek egy olyan koncentrációt, amikor a levegő telített lesz az adott hőfokon, ezért a vízpára kicsapódik a hűvösebb - harmatponti hőmérsékletre, vagy az alá hűlt felületeken.
Alapvető megoldás lenne a falak szigetelésének kijavítása, mert ezzel a falak szárazak lehetnének, de ettől függetlenül a felgyülemlett párát is el kell távolítani a légtérből. Ennek legegyszerűbb módja a szabályozott szellőztetés, amit az ablakkeretbe épített páratartalom vezérelt szellőzőkkel lehet megoldani. Ez passzív szabályozás, működéséhez nem kell energia, minta párátlanító gépekhez.
Amennyiben ez sem oldja meg teljesen a problémát, ki lehet egészíteni egy aktív elemmel - egy vagy több páratartalom által szabályozott központi ventilátorral.
Hosszú távon szerintem ez a jobb megoldás, annak ellenére, hogy nagyobbak az indulási költségek.

A lényegét itt megtalálod:
http://www.peneszmentesites.hu/higroszabalyozasu-aktiv-szellozo-rendszer/
Ózongenerátoros tísztítást is érdemes lehet kipróbálni.Én kb egy éve vettem egy gépet.
Penészen kívül klímatisztításra és fertőtlenítésre is jó. Lakásban, kocsiban is. https://ozonetech.hu/
Mondjuk nem olcsó az biztos, de vannak akik összeállnak többen és összedobják rá. Pár hetente körbeér :)
https://ozonetech.hu/ erre pl van három év gari is.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 41 vendég