Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Fórumozók és Szakemberek,

Egy 110m2 es lakásba van beszerelve radiátoros fűtésre. A lakás nagy része egyterű, és a rendszeren van még 2 öntöttvas radiátor az újak mellett 100%os szelepekkel. A lakás egyik oldalán nagyon rossz egy rétegű ablakok vannak.

Az lenne a kérdésem, hogy mennyire érdemes beállítani az előremenő fűtő-vízhőmérsékletet?

Továbbá még annyi, hogy most 60 fokon van és mostanában feltűnt, hogy amikor eléri ezt a vízhőt, nem áll le az égés, és tartja a vízhőmérsékletet folyamatosan, korábban meg mikor elérte a kellő hőfokot akkor az égés leállt és a szivattyú ment csak tovább majd visszakapcsolt ha lehűlt a víz. Ez miért van és melyik a kedvezőbb gyakorlat?

Köszönöm szépen a válaszokat előre is!
Adam
Üdv!

A 60 C°-os előremenő vízhőmérséklet ideálisnak mondható, csak akkor érdemes magasabbra állítani, ha ezen a hőfokon nem tudja a lakást a kívánt hőfokra felfűteni.

Az nem baj, ha folyamatosan fűt a kazán tartva a 60 C°-os előremenő vízhőmérsékletet, mert a lángintenzitást leszabályozza az elektronika, csak annyira fűti, amennyi a beállított hőfok eléréséhez szükséges. A folyamatos üzem kedvezőbb a gázkészüléknek és a fogyasztásnak is (ezért találták ki a lángmodulációt). Csak akkor kapcsolgat ki-be, ha már nem tudja annyira alacsonyra szabályozni az égést, hogy ne lépje túl a beállított vízhőfokot.
Koszonom szepen a kielegito valaszt. Maris megnyugodtam :)

Meg annyit szerettem volna megtudni, hogy mennyire erdemes hagyni a lakast lehulni amikor nem vagyok itthon, es ejszaka?
1.5-2 fokos kulonbseg mar soknak szamit?
Ez függ a lakás hőszigetelésétől, a falak vastagságától, anyagától. Ha nagyon leszabályozod a hőfokot és rossz a lakás hőháztartása, akkor sokáig tart a felfűtés - amíg a falakat is felmelegíti - és addig nincs meg a megszokott komfortérzet. Általában 2-4 fok között célszerű beállítani, ki kell próbálni melyik a komfortosabb és/vagy takarékosabb. Én 2 fokkal szoktam visszaállítani, ezt még viszonylag hamar visszafűti. Ha több napra megyek el, akár 4 fokkal is lejjebb állítom a fűtést, hosszabb távon kifizetődőbb, rövid távon ilyen hőugrások szerintem nem gazdaságosak.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég