Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Vásárolt családi házunkhoz az illemhelyiséget utólag építették a házhoz téglából, vakolva, de a fal hőszigetelést nem tartalmaz, csupán az alapokhoz helyzetek fóliát.
Az illemhelyiséget körbe nem szigeteli más helyiség, a szabad levegő veszi körül, az ajtaja pedig egy fűtőt folyosóra nyílik. Az illemhelyiség mennyezete gipszkarton, kőzetgyapot szigeteléssel készült és egy szabadba nyíló 15x15cm szellőző van a falba építve.
Sajnálatos módon az illemhelyiség alja folyamatosan nedves és penészes. Nem tudom eldönteni, hogy ez a nedvesség alulról jön fel, vagy a szabaddal szomszédos falak olyan hidegek, hogy lecsapódik a pára.
Kísérleteztem azzal, hogy folyamosan csukva az ajtó, aztán azzal, hogy folyamatosan nyitva az illemhelyiség ajtaja, de nem vettem észre lényegi változást, a helyiség alja fokozatosan nedves.
Mivel épp felújítás kezdetén van az illemhelyiség nem tudom mit tegyek. Szigeteljem kívülről a falakat? A járólap felszedését követően az új alá helyezzek fóliát? Vagy ezzel csak rosszabbat teszek? Hogy állapítsam meg a nedvesség okát, forrását?
Mível alul van a nedvesség, azt gondolom, hogy ezt a fal szívja fel és ezért ez nem pára. Ha falon útolagós vízszigetelést kell alkalmaznom a 2 - 2.5m es nedvesedő szakaszon, azt házilag is megtudom oldani? Például az alsó sori téglák habarcsának a kivésésével és alá szigetelést tenni, vagy mindenkép bizzak meg vele egy céget, szakembert.
Köszönöm a segitséget.
Üdv!
Annyiban szerencsés helyzetben van, hogy a felújítás miatt nem gond kicsit bontogatni. A nedvesség jöhet a falból és az alzatból is, de okozhatja a hideg is, nehéz határozottan különválasztani. Egyszerűbb lenne, ha tudná pontosan hogyan építették a toldalékot.
Azt javaslom, bontsa fel a jelenlegi burkolatot és menjen le a falak vízszigeteléséig, Ha megtalálta, akkor azzal kell összehozni az aljzat vízszigetelését, hogy folytonos legyen a kettő. Ha nincs a falaknak vízszigetelése, akkor utólag is elvégezhető, az alsó téglasor alatt ki kell fűrészelni a kötőanyagot és a helyére betolni lehetőleg bitumenes nehézlemezt. Ez erősebb, vastagabb és tartósabb a sima kátránypapírnál. A bitumenes lemez belül lógjon túl a falakon, mert majd ehhez kell kötni az aljzatszigetelést. A behelyezett szigetelőanyag és a tégla közötti rést ki kell tölteni malterral (lehet barkácsáruházakban készen is kapni). Fontos, mindig csak egy részt vágjon ki, ne egyszerre az egészet, mert a fal nem áll meg a levegőben. A szigetelőlemezeket mindig átfedéssel illessze egymáshoz, hogy folyamatos legyen. A falszigetelés magasságáig betonozza le a helyiséget és ha kiszáradt a beton, szigetelje le a bitumenes nehézlemezzel. Ezt össze kell olvasztani a falszigetelés kilógó részeivel (átfedés itt is szükséges), hogy teljesen egységes legyen, különben a víz utat talál a réseken.
Ha mindez készen van, jöhet rá még egy réteg teherviselő betonréteg ( lehet vasalni is hálóval), majd a burkolat. Ezzel az alulról jövő vizesedés ki lesz zárva. Viszont a falakon a hidegtől is lecsapódhat a pára, ezért érdemes lenne kívülről hőszigetelni a mellékhelyiséget.
Köszönöm a választ.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég