Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
32 hozzászólás Oldal: 1 / 3
Vajon ajánlott-e a faház külső szigetelése ?
Az aggodalmam az, vajon a fal tud-e eleget szellőzni ahoz, nehogy meggombásodjon a fal ???
Kiváló lehetőségek vannak az utólagos szigetelésre. Én két megoldást tudok ajánlani, mindkettő költséges ugyan, de eredményes. Az egyik utólagos hőszigetelés fajta a vázra szerelt burkolat. A váz normál tetőlécből készül, vízszintesen a faházra csavarozva, de nem folyamatosan, hanem bizonyos távolságonként kb. 10 cm-es hézagokkal. A lécsorok távolsága 60 cm. Vigyázni kell arra, hogy ezek a légvezető hézagok ne kerüljenek egymás fölé. hanem eltolva készüljenek. Az így elkészített lécsorokra, függőleges irányban kerülnek fel a hőszigetelő táblák. Leginkább a nútféderes pur-pír hab táblák javasolhatóak. pl. Bachl. A külső vízzárást homlokzatburkolással lehet biztosítani. A technológia leginkább a tetőfedéshez használt elven alapul, ahol az ellenlécek vastagságának megfelelően átszellőztető légrés alakul ki. Itt is a lécváz eltolt hézagainál elvezetődik a pára, amely a belső térből a falon keresztül átdiffundál.
A másik megoldás a ragasztott homlokzati hőszigetelés kéregvakolattal. Itt például a Baumit Open lapok használhatóak, ezek olyan lapok, amelyek a gyártás során úgy készülnek, hogy a belső párát áteresszék. Vigyázni kell, hogy a külső lezárása olyan kéregvakolattal történjen, amelyik szintén átengedi a párát. Ha ezt a páraátvezetést biztosítjátok, akkor garantáltan jól működő utólagos hőszigetelés készülhet a faházra is.
Harmadik megoldásként javasolnám a http://www.magortherm.hu oldalunkon ismertetett termékünket. Itt is feltétlen javasoljuk a légáteresztő nemesvakolatot, vagy esetleg a távtartóval külső lambéria mögé történő beöntését az anyagnak, ugyanis ebben az esetben megmarad a faházjelleg.
Amennyiben könnyűszerkezetes házról beszélnénk a hagyományos szigetelés kicserélhető MagorTherm-re.
Minden az Ezermester oldalon regisztrált topikozónak 5% kedvezményt biztosítunk MagorTherm építő- és szigetelő anyag vásárlása során.
Sziasztok!

Faházat csak thermoshield termékkel szabad szigetelni, amely festék uv-védelmet is biztosít, valamint 10-15 évente kell csak festeni. EZ A LEGOLCSÓBB és egyben LEGJOBB megoldás.
Nem titok: én forgalmazója vagyok, így kérdés esetén várom a megkereséseket. 0630/5000269

Lajos
A Thermoshield festék nem hőszigetelő, csak hővezető és hővisszaverő tulajdonságokkal rendelkezik! A faház általában gyenge hőszigetelő képességét egymagában nem javítja és nem pótolja ez a bevonat! - 10 fokban hiába osztja el a teljes fal felületén egyenletesen a hideget, attól még nem hőszigetel, maximum mindenhol egyformán hideg lesz a fal. Nyáron bizonyára nagyon jól jön amikor a tűző nap melegének nagy részét visszaveri, így hűvösebb a beltér, de télen is elég a belső felületre felvitt réteg hővisszaverő képessége?? És a hővezetést elfelejtjük? Az ellen nem véd, erre a hőszigetelő anyag kell. A kettő együttes használata jó megoldás lehet, de önálló és kizárólagos használatában nem hiszek.
Kedves Fórumozók!
Csatlakozom az ellőttem szólóhoz, hogy a témát nem árt alaposabban körbejárni, és minél több helyről információt gyűjteni.
Elég sokat járok Ausztriába, és hosszabb ideig éltem kint. Ott a faházak igen nagy népszerűségnek örvendenek. Amit volt szerencsém megismerni az az osztrák EMOTON cég rendszere mely természetes építőanyagokkal dolgozik, fa + agyag, nekis is van faházhoz szánt belső hőszigetelő rendszere. Magyarországon nagy szaktudással és referenciával rendelkező cég - amit én ismerek - az ELFA melyek kivitelezői tevékenységet is folytatnak. Nálluk is érdemes lehet körbekérdezni.

Remélem hasznos információval tudtam szolgálni.

saltnpetya
Firtatható hogy mennyire ismert megoldás, nembiztos hogy megfeleő teljes mértékben a célnak. Egy ideje szemezgettem már vele, de sajnos az anyagi lehetőségeim az erősen és a nagyon korlátozott között lebegnek.

Eredetileg építészeti technológia falak megvalósításához, ugyanakkor a potenciális szegetlő értéke nagyon vonzó.
Az lényege hogy szalmabálából készítenek falat, amit agyaggal zárnak le. Youtobe on elégsok videó található a témában.
Nem látom okát annak hogy miért ne lehetne egy már álló fal sigetelését megoldani vele.

Amiért megfogta a fantáziámat a dolog az nem más mint a környezet barát megoldás, és a szigetelés minősége.
Elviekben egy téglafal szigetelő értéke 0.03 m^2· K/ W minimum.
A szalmabáláé viszont 0.26 m^2· K/ W
/25.4 mm vastagság feltételezve/

Gyakorlatilag egy szamabála fal sokkal jobban hőszigetel mint egy tégla fal, vagy egy korrekt vastagságú tömör fa fal.
40 x 50 x 90 cm egy natúr "kisbála" mérete. Tehát lehet kalkulálni valamelyest az árakkal. Nemtudom hogy külső vakolatot hogyan lehetne megoldani agyagon kívül, mindenesetre kecsegtető lehetőségek vannak a szalmában.
Főleg hogy legkedvezőtlenebb esetben 300 forint a bálák darabja, ugyanakkor kedvezőbb esetben teljesen ingyen elvihetőek.
Igazából a szalma hasznosítása nemigen történik meg, általban több van a gazdáknak szalmából semmint amennyit feltudnak használni. Tulajdonképpen teljesen biztos hogy 200 forintos áron hozzá lehet jutni a szalmabálákhoz. Ez hozzávetőleg 450 huf / m^2 árat jelent egy olyan szigetelő anyagért ami vetekszik a téglával, és roppant vastag is. (ha a 40 centiméteres élét vesszük vastagságnak)

Érdemes lehet utánna nézni. Egyáltalán nem lehetetlen hogyha van forrás a szalmabálák beszerzéséhez akkor ár/érték arányban verhetetlen szigetelést lehet kialakítani így.
Most melyik eljárásról beszélsz? Faház mellé - utólagos szigetelésről volt szó- még szalmabála? Ezt nem értem.
Pedíglen pontosan eltaláltad, szalmabálával körbevenni a meglevő falakat és a végén OSB lappal borítani. (Felétve ha a házikó alapja szélesebb a háznál annyival hogy elférjen, és a tetőszerkezet kilóg annyit.)

Olvastam róla hogy Amerikában meglevő házakat szigetelnek így, és egyre többen eleve szalmabálából építkeznek.
Én faházban lakom, de nehezen tudnék elképzelni még 40 cm hozzáadott szigetelést. A kész típus faházak - nem a könnyűszerkezetes készházakra gondolok - már nem bírnak el ennyi + szigetelést. A másik gondom ezzel, a tűz ellen semmit nem véd, sőt alágyújtósként szerepel. A szalmába beleköltöznek rágcsálók, rovarok, bogarak hiába feded le OSB lappal, kirágják. Nekem a tetőborítást rágták át több helyen, sőt a burkolat mögé is beköltözött valami ragadozó állat, mert nagy mennyiségű ürüléket és egy sün tüskés hátát is találtam. A kátránylemez borítás sem érdekelte, azt is kirágta. A tetőtér szigetelésénél, a burkolat lebontásakor vettem észre a lyukakat, meg a maradványokat. A kőzetgyapotot békén hagyják, fél évig állt a szaletli alatt a szigeteléshez vásárolt kőzetgyapot, bár látszott némi próbálkozás, de nem túrták szét.
Faházhoz én kőzetgyapot szigetelést tartok biztonságosnak, vagy olyat, ami a tűznek ellenáll (úgy tudom a Magothermnek van még tűzálló hőszigetelése). A faházaknál különösen fontos a tűzbiztonság, kívül-belül egyaránt.
A plusz térveszteség nem elhanyagolható szempont. Az EMOTON rendszer belülről vesz el ugyan,de lénygesen kevesebbet 40-100mm a farostlemez + 10mm a ragsztó + 15mm vakolat.
Egyébként a tetőtérszigetelő rendszerük kb 3x jobb paraméterek mutat, mint a hagyományos szigetelések, igaz picit drágábbak is. Ha bővebb információ kell: E-mailbe küldök.
Üdv! Érdekelne az infó.
most szeretnénk faházat venni!Szeretném megkérdezni speciálisan a leszigetelés mennyibe kerül kb 80m2 .előre is köszönöm a választ!A legolcsóbb megoldás érdekelne!!
Üdv Melánia!
Ez így egy kicsit kevés a kérdés megválaszolásához:
- mi 80 m2? falfelület, vagy az alapterület?
- mit kell szigetelni? falak, tetőtér, födém?
- milyen a faház? könnyűszerkezetes, nyaraló, gerenda?
- egyszintes?, van tetőtere és lakott-e? van már rajta valamilyen szigetelés?
- nyílászárók milyenek?
- pince van?
A kérdésére a legegyszerűbb válasz: nézzen körül az építőanyag kereskedők honlapjain és keresse ki a legolcsóbb megoldást.
Ezzel segítettem Önnek? Ugye nem.
Azt előre kell bocsátanom, a legolcsóbb megoldás sosem a legjobb megoldás a szigetelésnél.
A házszigetelés elég bonyolult és komplex kérdés. Vaktában válaszolgatni, hogy a EPS szigetelő a legolcsóbb, azt kell venni, felelőtlenség. Egy rendes szigetelés megtervezése nagy tudást és sok tapasztalatot igényel. Persze lehet mondani sok mindent, lehet erre, vagy arra esküdni, állítani, hogy csodafestékkel minden hőszigetelési probléma megoldható. Vannak tapasztalt szakértők akik már ránézésre nagyjából meg tudják mondani mi kell a ház szigeteléséhez de vannak, akik csak eljátsszák a hozzáértőt és vaktában lövöldöznek számokkal és anyagnevekkel. Persze olyan is van aki látta a szomszédját hogyan csinálta és máris műértővé válik. Látszólag egyszerű, becsomagolom a házat hőszigetelő anyagba és meleg van. Azután fél évvel, egy évvel, vagy csak a tél beálltával jönnek a hibák, a rossz szigetelés vagy méretezés miatti hőhidak, a túlzott párásodás, a vízkicsapódás, majd penészedés.
De lehet egyszerűen csak rossz tervezés, a falak ugyan le lettek szigetelve, de máshol, például tetőn, födémen, vagy réseken kiszökik a meleg és nem hozza a várt eredményt.
Ezt miért írom? Nem akarom elkeseríteni, vagy lebeszélni semmiről, de ezt alaposabban végig kell gondolni. Én szinte magam végeztem a faházam szigetelését, de előtte hosszú ideig kerestem a neten a szigetelésről szóló tanulmányokat, leírásokat és csak azután vágtam bele, hogy nagyjából tudtam mit kell tennem. És még így is biztos vagyok benne, hogy lehetett volna jobban. Egy hőszigetelésben nem csak a hőt kell bent tartani, hanem a párával is számolni kell, ami a szigetelések legnagyobb ellensége és a legtöbb gond okozója.
És higgye el, még a felszínét sem karcoltam a témának. Szóval, ha tényleges segítséget szeretne kapni a fórumban, adatokkal kell ellátnia minket.
Sziasztok!
Ybl-ön tanulok építészmérnöki szakon és a faházak szigeteléséről szeretnék egy féléves beadandot készíteni. hogy ha esetleg valaki mostanaban fogna ien munkába szivesen venném ha pár foto és felmérés erejéig ellátogathatnék a helyszinre! Nagy segitség lenne! elérhetőségem: lilmzx@gmail.com Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
32 hozzászólás Oldal: 1 / 3

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég