Szerző:
Plaszlo » szer. júl. 13, 2016 2:03 pm
Üdv!
Erdért faháznak nézem. Szendvicsszerkezetes, a külső lambéria és a belső farostlemez között elvileg Hungarocell szigetelés van, de ki tudja vajon beletették-e a gyártáskor és ha igen, akkor hogyan (darabokban, összevissza vagy folyamatosan). Abban az időben amikor ezek készültek, hiánycikk volt a faház (nyaraló), bármit el lehetett adni. Hallottam olyat, hogy nemes egyszerűséggel kihagyták a szigetelést, vagy csak egy része volt a burkolatok közé bedobálva.
Nem lesz egyszerű dolgod ha benne szeretnél lakni, mert mindenhol le kell szigetelni, alul, felül, oldalfalakon. Ha legalább betonalapon állna....
Ilyen faháza volt szüleimnek a telken, nyáron meleg, télen hideg. Ablakok (üvegek) vékonyak, valószínűleg már a keretek is elkezdtek korhadni, nem sokat szigetel.
Nem tudom milyen lehetőségeid vannak, de a padlást és az alját mindenképp le kell szigetelni, ha egyben nem megy az egész, és reménykedni, legalább azt beletették, ami belevaló volt. Az alja annyiban lesz problémás, hogy kívülről (alulról) nehéz lesz egybefüggően rögzíteni a szigetelőanyagot és az egerek a télen valószínűleg ki fogják rágni, hogy melegben legyenek, így valamivel védened is kell, pl. apró lyukú, erősebb dróthálóval. Mindenképp víztaszító szigetelőanyagot használj, pl. lábazati szigeteléshez használt XPS-t.
Körbe kőzet, vagy üveggyapot szigetelést ajánlanám legalább 10 cm vastagságban. Ezek valamennyire rugalmasak és szellőznek, fához ez való. Az EPS lezárja a fát, benedvesedhet alatta, másrészt hamar elválik tőle, ahogy a fa mocorog. Most kérdezheted, miért írom ezt, amikor a panelben is EPS szigetelés van? Bele kellene nézned és látnád.....
A padlásra a lazább üveggyapot is megfelel a gerendák között és felett, a plafon nem teherbíró, nem terhelném nehezebb anyaggal. A merev EPS-t nehéz patentosan, rések nélkül bevágni a gerendák közé, de meg lehet próbálni. És megint az egerek, bár az üveggyapotba is beköltöznek.
Ablakokkal is kellene foglalkozni, felújíttatni a kereteket és az üvegeket 4 mm-esre cseréltetni.
Tudom, ez így elég siralmasan hangzik, de meg lehet úgy csinálni, hogy lakható legyen és a fűtési költségei se legyenek az egekben.