Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok fórumozók 50kg sima zsákos mészhez menyi lenolaj és piktortégla szükséges ?
Mész hígítása milyen arányokba történjen ? milyen típusú színezőpasztát alkalmaznátok hogy ne fakuljon ki a mésztől mert úgy tudom maró hatású jelegű?
Köszönöm előre a szakszerű válasz levezetését
Üdv
Én meszeltem még vagy 15 évvel ezelőtt zsákos mészből. Akkor egy nagyobb edényben ( hordó ) kevertük be a meszet. Csak a " budai földet és a litopon-t kevertük hozzá. Az utóbbi állítólag még fehérebbé teszi a meszet. Azt hiszem 1 téglát kevertünk bele amit előre fel kellett áztatni és egy zacskó litophont. Az olajat már akkor adagoltuk amikor a vödörbe kimertük és ez arra való hogy jól csússzon a meszelő vagy a korongecset. A mennyiségét is az szabta meg az olajnak hogy mikor csúszik már jól a korongecset. Emlékeim szerint kb 3 cent olaj lett egy vödörnyi anyagba bekeverve de ezt sosem mértük hanem csak úgy érzékre öntöttük és mi étolajat használtunk. Tulajdonképp ami fontos hogy öreg mész a jó és apró lyukú szűrőn ( harisnya) át legyen szűrve a festéshez közvetlenül felhasznált mész mert rengeteg szilárd szemcsét tartalmaz amitől csúnya lesz a felület, ill a sűrűséget is el kell találni mert ha sűrű nagyon akkor csíkos lesz ha híg akkor nehezen takar. Ha csúnya régi a felület érdemes átcsiszolni finom csiszoló vászonnal a javítások után. Ha van érzéked hozzá percek alatt rájössz hogy kell csinálni :) Színezni EMFIX pasztával szoktuk a meszet.
Itt van egy leírás http://www.megepitem.hu/id-90-meszfestes.html de a google biztos ad még használható találatokat a témában.
ezekről a színezőpasztákról van valami véleményed mennyire jó ? :?:
azért gondolkodtam mészbe mivel vályogházunk van és más nem igazán illik rá szerintem vagy szerinted ?

itt a link a színezőkről http://megakepfeltoltes.com/download.ph ... 7w7at5.jpg
:roll:

vaskapu kerítésre meg ebbe a fajtából gondolkodtam
Corroblock rozsdagátló festék http://megakepfeltoltes.com/download.ph ... wxw1dz.jpg
annyit tudok róla ipari felhasználási célokra használják :roll:
Te szemszógőgödből nézve a dolgokat mennyire jó választásúak ezek a dolgok nyáron neki akarnék fogni felújítani ?

Köszönöm előre a tanácsod üdv: Imre
Üdv
Nem ismertem egyiket sem de a leírásaik alapján nyugodtan használhatod. Ugyan magyar nyelvű találat nem is nagyon van a google-on csak az alapozó festékre amivel a vaskerítést tervezed festeni. (valami német cuccok lehetnek) A színező önmagában nem használható mert kötőanyagot nem tartalmaz, csak festékhez mészhez hozzá keverve. A másik az valóban egy ipari jellegű rozsdagátló alapozó, Vörösbarna és szürke színben létezik, elvileg fedő (zománc) réteget még kéne rá felvinni.
A leírásaik alapján nem tűnnek gagyi ipari hulladéknak, én bátran merném használni mindkettőt, persze a gyártó által javasolt célra és módon.
Nekem sem dobott ki semmi magyar utasítást róluk de megpróbálok a eladótól részletes információt kérni róluk elég jónak tűnnek .
Gondolom megtaláltad de ha mégsem akkor ennyi van magyarul :
http://www.calsom.hu/wp-content/uploads/rem_corroblock.pdf
A szinező leírását le kell fordítani de a lényeg az hogy önmagában nem használható csak olyan festékhez keverve ami vízbázisú ( mész, diszperzit). Valami max keverési arány lehet a csomagoláson és talán néhány okosság és figyelmeztetés de lényegesen veszélytelenebb mint a rozsdagátló alapozó.
vályogház tetőszerkezeti felújításba milyen fa fajt lehet szarufának felhasználni ami időálló strapa bíró ?
Üdv
Nem vagyok fa szakértő de a 100-200 éves bontott vörösfenyő gerendákért kapva kapnak az emberek ha előkerül valahonnan néhány darab. Valószínűleg ebből a fajta fenyőből nem lesz egyszerű venni újat de szerintem ez a top. Azt követi a többi fenyőféle. Tetőanyagnak mindenképp a fenyő való mert nem vetemedik.
Szerinted a lótrágyát milyen ,más trágyával lehet pótolni ha nincs kéznél nézd meg a videót köszönöm előre a tanácsodat ?https://www.youtube.com/watch?v=uHcJO88tX5E
Üdv
Sajnos a lovakhoz nem értek, de ha valami kertész topikba beírsz lehet lesz valaki aki tud segíteni.
Üdv!
Vörösfenyőt a vízzel szembeni időtállósága miatt szokták alkalmazni. Nem hiszem, hogy régen ilyen fából készítették volna a vályogházak szarufáit. Sima fenyő is jó, ha lekezeled, de ha jobbat akarsz akkor Borovi fenyőt keress, ez sűrűbb rostszerkezetű, esetleg akácot.
Az akác vetemedik én nem használnám épület fának.
Fűrészporról mint tüzelő anyagról mi a véleményed menyire tudja helyettesíteni a fát mint fűtőértéket és milyen kályhába érdemes azt tüzelni ?
Üdv!

A fűrészpor teljesen tökéletes tüzelőanyag, lévén van ahol pelletálják is, azonban eredeti mivoltában az eltüzeléséhez nem alkalmas a hagyományos kályha, régen fűrészporos vagy Jancsi kályhát használtak. Egyetlen hátránya, hogy amíg ég, addig ad meleget, kiégés után nincs ami tartsa a hőt. Erre érdemes rákeresni a neten, rengeteg hirdetés van erről a típusról, azonban nagyon fontos, hogy a központi hézagot kialakító betétfának is meg kell lennie, ellenkezőleg nem lehet megtömni a kályhát, és begyújtani sem, illetve a működése sem lesz tökéletes.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
közben megint találtam a netten színezőpasztát úgy írja :Gépi színező paszta

http://megakepfeltoltes.com/viewer.php? ... xard7k.jpg

http://megakepfeltoltes.com/viewer.php? ... 6ekrg9.jpg

erről a termékről esetleg van valami véleményed ,tapasztalatod ? köszönöm előre .
Míg nincs nyár addig keresgélek és ami a megfelelőbb tartósabb azt veszem meg .
15 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 6 vendég