Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Új fürdőszoba kialakitása / kb milyen árból.

Adott egy régi vidéki családi ház egyik szobája, amelynek egyik fala szomszédos az illemhelyiséggel.
A tervem az, hogy ebből a szobából leválasztok egy részt (gipszkarton fal /ajtó) és kialakítok egy kisméretű fürdőszobát. (1.8m x 2m)
A vízvezetéket a meglévő wc helyiségből hoznám át a csapokhoz és a tervezett villanybojlerhez + mosógép csatlakozás, ill a ki/lefolyó ágat is oda csatlakoztatnám.
Valamit ki kell építenem az elektromos vezetékeket a villanybojlerhez a világításhoz és a dugaljakhoz.
Külön fűtést nem tervezek bele, mert elég zárt helyen lesz kialakítva.
A zártsága miatt, talán érdemes a leendő fürdőszoba ajtóba alulra tenni szellőzőt, ill valahová a külső falra is egy szellözőt.
Kb 12 évvel ezelőtt végeztem már hasonló szintű átalakítást és nem tervezek semmi extrát, de nem tudom megbecsülni, hogy ezt mennyiből lehet manapság kihozni. (burkolás nélkül.)
Valamit mennyibe kerülne, ha nem magam végezném, ha nem egy kivitelezővel készíttetném az egészet, bár ezt csak kíváncsiságból kérdezem.
(a szoba pedig konyhává fog átalakulni)
Szia.

Méreteiben és adottságaiban egy hasonló átalakítási munkát végzünk. ( építési vállalkozó vagyok.) Néhány fontos infó hiányzik de azért meg lehet becsülni.
Ha Te csinálod: Az anyagok, segédanyagok 250-300 ezer körül vannak függően a minőségtől. Erre jön rá a szaniter és a szerelvény díja, ami a néhány tízezertől bármennyi lehet.
Ha kivitelező csinálja, akkor az anyagdíjra rátevődik a szakemberek bérköltsége, ami szintén eltérő lehet. Budapesten egy jó szakember 10-25 ezerig keres naponta és nettóban, vidéken 4-8 ezerig. Erre jön a vállalkozó díja, ami pl. nálam 13-20% magyar megrendelők esetében, a feladat kockázatától függően.. A munkára számolhatsz 10 napot. Nagyjából ilyen költségekből tevődik össze a tisztességes munka.
Szerintem aki jó szakember az napi 10 nettóért nem megy el saját szerszámmal dolgozni. Aki meg napi 4 ezret kér azt én az udvarra se engedném be. A vidékre megadott árad is esetleg Szabolcsban vagy Borsodban lehet reális. Szaki az napi 15-30 netto attól függ hol és mit kell csinálni. A segéd pedig napi 8-10. 4 ezret a közmunkás is kap 8 órára :) A csempézés taposózás négyzetméterre megy amúgy is ami 2-3 ezer/ m2 + anyag. A vízgépészet és a villanyszerelés ilyen "tapogatós" melóknál szokott órabéres lenni meg a falazás vakolás. Célszerű a teljes melóra 1 árat kérni. Általában ha minél többen csinálják annál drágább és annál több probléma is szokott lenni.
Tisztelt lalibatyó!
Légy oly kedves és fejtsd ki részletesebben azon véleményedet, hogy, "négyezerért még az udvarra sem engednéd be". Én ismerek olyan szakembereket, akik egy iskolában kiváló képesítéssel végeztek, jó szakembereknek mondhatóak, csak éppen úgy alakult a sorsuk, hogy az egyikük Szabolcsban, de akár Somogyban próbál munkát találni, míg a másik, mondjuk Felcsúton nem győzi az igényeket kielégíteni. Az előbbi belül ugyan szégyenli magát, de kénytelen akár négyezerért is vállalni, akár alvállalkozóként is, azt a munkát, amelyet a vele szemben előnyt élvező "vállalkozó" 15-30000.-nettóért, nem kivitelez, hanem lebonyolít. Ezért az én véleményem és személyes tapasztalatom az, hogy lehet 4-5000.- ft.-ért olyan lelkiismeretes és becsületes szakembert találni, akit beengedhetünk az udvarunkra. Amúgy pedig, kissé túlzottnak találom a 15-30000. nettó + 8-10000.- napi számításodat.
Üdv
Siporisz
Üdv
Ez elsősorban az ország és főleg az épp aktuális kormány szégyene kell hogy legyen. Mifelénk aki 4 ezerért elmegy saját szerszámmal dolgozni 1 napra az azt nézi mit lehet lopni, vagy miképp lehet majd betörni holnap. Amúgy meg ha egy kicsit is tisztában lennél dolgokkal akkor látnád azt is hogy vannak szakmák és munkák ahol kb annyi ideig tart a mesternek odahaza előkészíteni az anyagokat eszközöket mint a melót megcsinálni, közben autózik mert a hátán mégsem cipelheti a motyót, elvárják a garanciát (ami megint nincs ingyen, beépül az árba) stb. Van egy csomó járulékos költség amire a megrendelők nem is gondolnak. Ebből a megrendelő persze csak azt látja idejött reggel elvitt 30-at este. Hidd el nagyon sokan ráfáztak már az "olcsó jánosokkal " Többnyire egy meló annyit is ér mint amibe kerül. Nem biztos hogy ha egyszer megvette az ember a 3-4 ezer ft/m2 árú csempét a fürdőszobára akkor azt a legolcsóbb ragasztóval és a legolcsóbb mesterrel kell felrakatni. Mert ugye lehet úgy is kilyukasztani egy csempét a konnektornál hogy kettétörjük és kicsipkedünk 1-1 félkört, meg lehet úgy is hogy gyémánt fúróval kifúrjuk ott ahol kell. Aztán az sem mindegy hogy mikor vágni kell akkor 10 ből 8 törik ott ahol kell vagy 10-ből 10. De az sem árt ha a padlóösszefolyó lesz a legmélyebben, mert még ez sem sikerül sok esetben.
Néhány "sikertörténetet" láthatsz itt is a saját tapasztalataim egy részéből kutaknál:http://www.kutkamera.hu/
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 56 vendég