Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Van egy 30m2-es szigetelt faház, amelynek nincs kéménye és gázvezeték rendszer sincs a közelében.
Mivel teljesen fel fogjuk újítani, ügy döntöttünk szeretnénk téli hétvégeken is ott tartózkodni (2-3nap), ezért mindenképp szükség lenne fűtésre.
A következő megoldásokban gondolkodunk, de egyikkel sincs tapasztalatunk.
Hőtárolós kályha, Szieszta gázpalackról, fatüzelésű Kandalló szerelt kéménnyel, egyéb...)

Ha van valakinek bevált jó ötlete, ami nem kerül százezrekbe, azt szívesen fogadom.
A sziesztás történet felejtős. Büdös, kieszi az oxigént a szobából párássá gőzössé nehézzé teszi a levegőt és nem is veszélytelen. Besárgítja a falakat. Én biztos hogy sosem használnám. Hőtárolós kályha több mázsa, komoly elektromos csatlakozás kell hozzá és bizony ha nincs vezérelt áram akkor egy vagyon üzemeltetni, ráadásul 1 nappal korábban be kell kapcsolni mint ahogy a meleget szeretnéd, de kényelmes komfortos. Kandalló vagy hasonló koszol porol füstöl de ha belejössz a használatába akkor talán lehet vele együtt élni. Nem véletlen hogy minden kastélyszobát a folyosóról fűtöttek :) Viszont csak legalább 1 évvel korábban vásárolt és hasogatott fával érdemes próbálkozni mert száraz fa a kereskedőknél nem létezik (sőt van ahol az éjjeliőrnek locsolnia kell ). Tehát amivel jövőre akarsz fűteni az már most legyen az udvarodon esővédett helyen felhasogatva. Ha kugliban tárolod akkor inkább 2 évvel előbb vedd meg mint ahogy használni akarod. Ráadásul valóságos nepper hálózat épült a tüzifa bizniszre így nem csak száraz de korrektül mért és számlázott fát sem egyszerű beszerezni. Viszont sok helyen probléma a betárolás ezért sokan kínlódnak a vizes fával ami gazdaságtalan füstöl és sokszor a kéményt és a kályhát is tönkre teszi. Én valami gázos de kéményes megoldásban gondolkodnék, de igazi tuti tippem nincs. Talán a környéken ha van hasonló ház amit fűtenek egy kis "vendégségbe" át kéne ugrani fűtési szezonban :D
Üdv!
Faháznál olyan fűtési módot érdemes választani, ami folyamatosan (is) tud fűteni. Ha nem 10x10-es, vagy annál vastagabb fából készült rönkház, akkor nincs hőtartása mint egy téglaháznak. Az alapterülete alapján víkendházra tippelek, azok meg elég vékony falúak.
- kandallós fűtés kellemes, hangulatos, bár koszolós. De ha felfűtöd, pillanatok alatt nagyon meleget csinál ilyen kis alapterületen, majd ha kialszik, 1-2 óra múlva már hideg lesz a házban. A kémény drága, a fával foglalkozni kell.
- hőtárolós kályha jobb megoldás, de amióta távvezérelt lett az éjszakai áram, azóta nem ideális a kiosztása ilyen készülékekhez. 3 fázisú áramot igényel, és sok helyet foglal.
- korszerű elektromos fűtőpanelek lennének talán a legjobbak jó hőszigeteléssel, mert egyenletes meleget tudna adni és jó hőszigetelés mellett nem kerülne talán olyan sokba. Kérdés, ha nem tartózkodtok kint, akkor kell-e temperálás, hogy ne fagyjon szét a víz, vagy leeresztitek addig.
- hőszivattyú telepítése ilyen kis méretű házban nem gazdaságos, sosem termelné ki az árát. Talán egy megfelelő teljesítményű inverteres klíma a kevésbé hideg időszakokat ki tudná fűteni, de ez sem olcsó dolog és hatásfoka is gyengébb egy hőszivattyúnál. Viszont nyáron jól tud jönni a hűtés is. :D
Sajnálatos módon ilyen házban gázkonvektor, vagy cirkós fűtés lenne ideális, ha lenne gáz. :(
Jól kizártatok minden lehetőséget, sajnos én is hasonló megállapításokra jutottam. Igen, alapból ez egy faszerkezetű víkendház, de kapott egy +10cm külső szigetelést és vakolást, valamint új nyílászárókat.
A környékbeliek fatüzelésű öntöttvas kályhát használnak, ill van akinél hőtárolós kályha van felszerelve.
A fatüzeléstől nem riadok vissza, mert pár éve már, hogy vegyesen fűtjük a házunkat, (központi fűtés / gáz + fatüzelés).
Nem tudom mi lesz a megoldás.
A lehetőségek ezekre adottak. A 10 cm-es hőszigetelés és új nyílászárók pozitívan befolyásolják a lehetőségeiteket. A kis kályhával az a gond, hogy nem tartja a meleget. Amíg fűtötök, addig jó meleg van, de le fog hűlni a ház hajnalra.
Most télen kellett volna kipróbálni, felfűtitek elektromos kandallóval, majd a fűtést kikapcsolva figyelitek milyen gyorsan vagy lassan hűl le. Ez támpontot adhatott volna a fűtőeszköz kiválasztásához.
De lehet kombináltan is fűteni, amíg ébren vagytok addig kályhával, majd éjszakára villannyal, hogy ne hűljön le nagyon reggelre. Hőfokszabályzós radiátorral csak annyit fűtesz, amennyi az elszökő meleg pótlására szükséges.
Nekem jelenleg csak 5 cm szigetelés van a házon és 10 cm a tetőben, eredeti ablakokkal, de érezhető, ahogy hűl a ház, ha lekapcsolom a fűtést. Hajnalra elég hűvös lenne, ha csak szilárd tüzelésű kályhával fűtenék.

Eddig használtátok télen a házat? A teljes felújítás mit fog takarni?
A felújítás teljes belső átalakítást takar, víz, villany hálózat, belső falak áthelyezése, új fürdő, konyha és háló kialakitása.
Jelenleg az egész belső tér ki van pakolva és amíg a fűtés kérdése el nem dől, addig nagyon bele sem kezdek.
A víkendház eddig csak kora tavasztól – késő őszig volt használva.
Vízteres fatüzelésű kandallón is gondolkodtam, arra lehet kötni egy - egy kisebb radiátort, de ha nem muszáj, akkor nem akarok fűtési rendszert kiépíteni.
Most kaptam egy infot, hogy van olyan is hogy gázkonvektor PB palackról, de utána kell nézzek, hogy ez a valóságban mit is takar és mennyi palackot fogyaszt.
Végső estben marad az amit javasoltál, valami elektromos megoldás egy fatüzelésű kályhával kiegészitve, viszont a biztonságos kémény kialakitásának utána kell járjak.
Egy vízteres kandalló + radiátorokkal az egész házat ki tudnátok fűteni, de ez is csak addig ad meleget, amíg a tűz ég benne.
Szerelt kéménnyel (Schiedel, Leier, Montel) könnyen megoldható utólag is födém bontása nélkül, ha a ház mellé építik. A falon átmenet lesz kicsit bonyolultabb a fa fal miatt, éghetetlen anyagból kell elkészíteni, és a szigetelést ott kőzetgyapotra érdemes kicserélni.

A ház szendvicspaneles (kívül-belül borítás, közte szigetelőanyag), vagy boronafalas? Milyen gyártmány, vagy típus?
Utánajártam pár fűtési megoldásnak, de vagy csak amolyan semmilyen fűtést lehet kivitelezni, vagy sok pénzért normálisat. Így megmarad nyári, „jó idős faháznak”, mert nem éri meg a nagyberuházást.
Köszönök minden ötletet.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 9 vendég