Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlöm!
Teljesen laikusként írok és kérem segítségüket. Pomázon, domboldalon lakom, teljesen zöldövezetben, ahol csak áram van. Vizet a gyűrűs kútból nyerek, ami a háztól kb 15-18 m távolságba van. Fantasztikus vízhozama van! 7 gyűrűből jelenleg 6 víz alatt van! Idáig, vagyis három éve tökéletesen működőt a házam egyik helységében található Grundfos Hydrojet JP nyomásfokozó szivattyú a maga 24 literes tartállyal (légüsttel? ). Aggódásom viszont a magas vízkőtartalomból ered, ugyanis 2 független mérés eredményeként 90 német egység körül van a vízkeménység. Emiatt csak wc öblítésre és mindennapi zuhanyozásra használom, a többi csapot ritkábban nyitom, vagyis 1x max. 2x naponta. Szóval a házban a vízrendszerem így néz ki: egy egyszerű szűrő, Grundfos szivattyú, 200 l Hajdu bojler és a falban lévő csőrendszer egészen a csapokig. A beépített wc tartály falon, kézzel, iszonyú mennyiségű vízkövet szedhetek/törlők le időnként. .
Van-e mód, illetve hogyan lehetne vízkőteleniteni, mondjuk egyszer évente a csőrendszert? Pl. ilyen gondolataim vannak: áramtalanítás,csapokat kinyitom, kifolyatom a benne lévő vizet, közben és utána a szivattyú lassan vissza engedi a vizet a kútban. Következő lépésként ecetet (na de mennyit?; ecet helyett van más jó vízkő maró?) engedek a légtelenítőn a szivattyúban. Csapokat lezárom, áram vissza és utána várok 1-2 órát (vagy fél napot, egy napot?), hogy, ahol az ecet jutott oldódjon a belső lerakodás.
Más megoldások? Az egyszerűt tudom én is... csak hiányzik az a félmillió forint, hogy vízlágyítót iktassak a szivattyú előtt és akkor megoldanám problémámat.
Elnézést, ha kicsit bonyolultan és körülményesen írtam, mivel nem magyar iskolába jártam. Válaszokat itt, de inkább a tokale22 kukac gmail pont com emailre várom. Köszönettel, L. Gábor
Kedves Gábor

Meggondolandó ez a csőrendszer vízkőtelenítés mert nehogy a vége szivárgó falon belüli vízvezeték legyen. Gondolok itt a menetes vascsövekre és öntöttvas idomokra. Nem beszélve arról hogy pár liter ecet nem hiszem hogy bármit is megoldana, legfeljebb lesz egy csomó vízkőhomok a vezetékben ami majd a csapokat szelepeket teszi tönkre és lehet újra "bőrözni" őket. Szóval nincs igazán jó ötletem. A másik hogy ami letörölhető az nem biztos hogy vízkő. Tehát ha hosszú évek óta működnek a dolgok akkor hagyni kéne békében. A hajdú bojlert milyen gyakran szokta szétszedni vízkőteleníteni ill az aktív anódját milyen gyakran cseréli ?
Kedves Lalibatyo! Köszönöm soraidat! Két éve működik a bojlerem de még nem volt kitisztítva. Nemsokára megteszem, vártam/várom a szép időt. Megígérem, készítek az anódról fotót és felrakom. Amitől tartok az a csövek bedugulása ... mert biztos, hogy vízkő az ami törlök, illetve ami a wc tartályba lerakodik! Említettem, hogy két mérés történt, kérésemre az egyiket az Ántsz végezte. Táblázatban, felsorolva vizem tartalmát írásban kaptam az eredményt. ...
Kedves Gábor
Ha a bojler így bírja akkor ott nagy baj nem lehet :)
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 10 vendég