Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!
Terveztünk egy kerítést a férjemmel,kértünk árajánlatot is egy kőművestől.A lényeg:15 méter kerítés bontása,alapozása,egy sor zsalukő. Erre kerülne 3 bontott tégla oszlop, amiket 1,6 magasra terveztünk. Plusz ugyanilyen magasságban egy kb másfél méter hosszú telibe rakott téglafal,mögötte kuka+bicajtároló még plusz két oldalról téglafallal. A többi vasoszlop lenne és akácfa deszkával szóval ahhoz köze nem lenne.
erre a munkára mondott 406 ezer forintot.tudom hogy pepecs munka a bontott tégla hogy szép legyen.de hát ennyi pénzért nekiállunk mi.csak hát három kicsi gyerek mellett az idő a legdrágább. De azért nem ennyire.Rakott pár helyen már a teraszon bontott tégla falat a férjem, de nem túl biztos
magában. Szerintetek reális ez az ár?
Szia!

Elég soknak tűnik, de látatlanban nehéz megmondani. Kérjetek még néhány ajánlatot, esetleg a Yabe-ra is felrakni a munkát.
Köszi az a baj nálunk vidéken nincs nagy választék,Pest környékéről meg ha jönnek az utiköltség dobja meg.Úgy vagyok vele az igényes munkának ára van.Valószínűleg mi nem álltunk a realitás talaján a 60-90 ezres elképzelésünkkel.Ennél több nem megy sajna.
Azt a Yabet megnézem mert nem tudom mi az:-)
Amúgy nem volt részletezve a dolog részletezve pedig akkor legalább tudtuk volna hogy mi mennyi,min tudnánk spórolni pl elbontani a kerítést el tudjuk mi is.köszönöm mégegyszer.
A guta ütöget, szépen, hosszan ecseteltem a kerítésépítés szépségeit és amire elküldtem, addigra kiléptetett ez a nyomorult és odaveszett minden. :twisted:

Akkor most csak röviden:
Szerintem nagyon optimistán becsültétek meg a költségeket. Nem tudom milyen áron szerzitek be a kerítéshez a faanyagot, de félek még saját munkával sem jöttök ki ennyiből.
Szerény meglátásom szerint legalább 60 cm mélyen illik alapozni. Már láttam olyan kerítést, ami a földmozgás miatt egyszerűen kifordult a földből. A 60 cm földben lévő beton 3 sor zsalukő, plusz egyet terveztetek ami a föld felett van, ez összesen 4 sor, 120 db. 20*25*50-es zsalukő.

Amennyiben én csinálnám, így nézne ki:
- 70 cm mélyen kiásni a kerítés alapjának a gödröt.
- ebbe 10 cm beton sávalap, majd mielőtt megkötne, rárakni az első sor zsalukövet (már ne tudjon elsüllyedni a betonba, de még puha legyen) és beszurkálni a függőleges betonvasakat. A zsalukövek kiadják a vasak helyét. Arra számítani kell, hogy a következő sor egy fél elemmel el lesz tolva (téglakötés)
- következő hétvégén a lerakott zsalukövekre rárakni két szál betonvasat, a közepén lévő mélyedés két szélére rakva.
- következő sor zsalukövet lerakni egy fél elemmel eltolva, majd a két sort kiönteni betonnal.
- harmadik és negyedik sor zsalukő, közte vízszintesen betonvasak, és a bebetonozott részbe beszurkálni a következő két sor betonvasait. A függőleges vasakat vastagabb, 16-os betonvasból vágjátok le. Egy elembe legalább 2 függőleges vasat tegyetek.
- oszlopok beállítása, rögzítése, majd a felső 2 sor zsalukövet kiönteni, tetejét szépen eldolgozni, elsimítani.

Elképzelésem szerint ha tudtok dolgos kezű barátokat invitálni, akkor 2 hétvége alatt meg lehet csinálni.
Első hétvége:
- kerítés elbontása, árok kiásása.
- sávalap készítés és első sor zsalukő lerakása, betonvasak beütése.

Második hétvége:
- sorok építése, két soronként betonnal kiöntése.

A kerítés alapjának tartóssága és szilárdsága függ attól, hogy a beton mennyire egységes, homogén. Megkötött betonhoz nem köt a friss beton.
Tehát mindent elő kell készíteni, vasakat levágni, oszlopokat méretre vágni, alját besliccelni és kihajtani, hogy kapaszkodjon a betonba, helyüket pontosan meghatározni, bejelölni. Az oszlopok függőleges kitámasztására alkalmas eszközök előkészítése, ne akkor kelljen kapkodni, hogy mitől fog egyenesen megállni a betonozás idejére.

A zsalukövekhez lehetőség szerint földnedves, előkevert betont rendeljetek, mert azt csak át kell keverni vízzel a megfelelő konzisztenciájúra és lehet önteni. Gyorsabb, mint helyben keverni a betont. Azért is fontos a gyorsaság, hogy az első két sor beöntése után még addig kiöntsétek a második két sort, míg nem kezd el kötni a már beöntött beton. Így egységesnek tekinthető. Érdemes a lerakott köveket belocsolni, hogy ne szívja el a vizet a friss betontól. Ha elég sokan vagytok, akkor amíg az egyik csapat kiönti az első két sor zsalukövet, a másik csoport már kezdi rakni a következő szinteket és akkor szinte folyamatosan lehet betonozni.

A tégla oszlopokat a legvégén készíteném el. A téglaoszlopok közepére is oszlopot raknék, és az oszlopokat összehegeszteném a vízszintes tartókkal és a kapu tartószerelvényeit is felrögzíteném. A tégla tulajdonképp csak díszítésül szolgálna, komoly tartószerepe nem lenne.

Ahhoz, hogy minden flottul menjen, minden anyagot be kell szerezni, méretre vágni, támasztékot készíteni az oszlopoknak, megfelelő létszámú csapat. jó kaja, sok munkakedv és egy megbízható betonkeverő. Ha minden munkafolyamatot fejben végigvesztek, kigondoltok, akkor nem lesz fennakadás, kész lesz a kerítésetek. A nagyszülők is besegíthetnek a gyerekek lefoglalásában, vigyázásában :)
Köszönöm a kimerítő választ, a faanyag már meg van meg a bontott tégla is,60-60 ezer volt az anyagára.A kapuk+keresztvasak ezeket lakatosra bíznánk,szóval az összeg csak a kőműves munkadíjára vonatkozott volna:-)

Azt kérdezte a férjem hogy lehetne szerinted úgy is,hogy alul csak beton és ami kilógna a föld fölé csak oda zsalukő?vagy miért tartod jobbnak hogy 3-4 sor legyen? Milyen széles legyen szerinted a beton?az oszlopok alatt 40es,mert ugye kell annyi a téglának mert kéményméretű oszlopot szeretnénk. Vagy praktikusabb az egészet 40esre önteni?De akkor meg kilóg ahol téglafal lesz.

A csapattal nincs hiány, két éve leszigeteltük a házat,egy valaki volt aki értett hozzá,de lelkesedés az volt mindenki részéről és rájöttünk hogy glettelni is tudunk:-)
Szép lett a ház,és felejthetetlen élmény volt.
Közben átugrottam hogy írtad a zsalukő méretét :-)
A zsaluköves megoldás annyiban jobb, hogy nem kell zsalut építeni a betonnak. Természetesen lehet alul öntött beton, felül a látható részen zsalukő, de akkor egybe kell önteni a betont, vagy össze kell vasalni, különben a zsalukő csak ülni fog a betonon. Kötött talajon még viszonylag jól lehet betonozni zsaluzás nélkül, de lazább talajon könnyen beomlik a föld a talicskák súlya alatt, ahogy öntitek a betont. Persze lehet pallót lerakni a szélére, de gyakorlatilag folyamatosan pereg az oldala, belekeveredik a friss betonba. Ha száraz a talaj, hamar elszívja a betonból a vizet amire a kötéshez szüksége van.

A tégla oszlopnál ki kell szélesíteni a betont a megfelelő méretre, hogy ne a levegőben álljon a tégla. Egyébként van oszlopelem is zsalukőből, erre szépen lehetne építeni a téglaoszlopot.
Nem akarlak rábeszélni semmire, de szerintem magánerősen egyszerűbb beton zsaluelemekkel dolgozni, meg gyorsabb is egy jó csapattal.
Kedves László!

Örömmel mesélném hogy megépült a kerítésünk, végül mi húztuk fel, még van pár dolog amit be kell rajta fejezni, és az egyikben kérnék tanácsot:
A kerítéslécek alatt zsalukövek vannak picit kilógnak a talajból, csak simán kiöntve betonnal. Szeretnénk rátenni (beton) téglakő elemeket, és erre szeretnénk valami tippet hogy milyen anyagba tegyük őket (malter, híg beton?)

És ezúton szeretnénk megköszönni a tanácsokat melyek nagyban hozzájárultak hogy végül magunk vágtunk bele az építésbe:)

http://kepfeltoltes.hu/150918/DSC_0113_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Remélem látható lesz a kép.

Zsuzsi
Szia Zsuzsi!

Betonhoz betont ragasztani nem egyszerű, a híg betont felejtsd el, mert megkötött betonhoz nem köt friss beton.
Meg lehet próbálni erős malterrel, de előtte ki kellene próbálni egy darabon.

Erősebb és tartósabb kötést adna valamilyen betonragasztó. Például valami ilyesmi:
http://www.kemikalrt.hu/termekek/epitesi-ragaszto/epokoll-ragaszto-fugazo-habarcs.html
http://www.mapei.com/public/IT/products/Eporip.pdf
http://www.kema-on.net/hu/vsebina/produkti/po-produktnih-skupinah/lepila-za-ploscice-naravni-kamen-plinobeton/13045
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég