Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem!

Az lenne az én problémám, hogy vásároltam egy tégla lakást egy társasházban (tégla) és új műanyag nyílászárókat tettem be a régi 30 éves faablakok helyett. A társasházaknál kötelezően gáz felújítást kell végezni és a megbízott kivitelező azt mondta nekem, hogy a gázbojlert és a gáztűzhelyet is le kell cserélni elektromosra, mert tervkötelesek a gázzal kapcsolatos felújítások, és én szabályt sértettem, mivel az új műanyag nyílászáró nem szellőzik olyan jól mint a régi faablakok.
Ezt eddig meg is értem.
Viszont én az új ablakokra tettetem gázszellőzőt, ami elvileg direkt erre van kitalálva. De a kivitelező szerint ez nem ellengendő, mert a Tigáztól jön majd ellenőr, aki ezt nem fogja elfogadni.

Ezt követően felhívtam a Tigázt és beszéltem ott az illetékes személlyel, aki azt mondta, hogy egy épület gépész mérnökkel kell megterveztetnem a gáz szellőzéséhez szükséges módosításokat, amit ő valószínűleg eltud fogadni.
Ezek után beszéltem egy épület gépész mérnökkel, aki elmondta, hogy tervet ( ami 30.000 Huf ) kell készíteni, engedélyeztetni és egy újabb kivitelezővel elvégeztetni a munkát az ő tervei alapján.

Az lenne nekem a kérdésem, hogy mivel járok jobban ha inkább elektromosra változtatom a fent említett dolgokat, vagy áttervezem a szellőzést.
Nagyon megköszönném ha lenne olyan személy aki már szembesült hasonló problémával és eltudná mondani a tapasztaltait. Sajnos annyira nem vagyok tisztába a két dolog folyamatával és anyagi különbségével.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv.: Roland
Üdv!

Szerintem hosszú távon jobban jársz, ha megtervezteted az előírás szerinti szellőzést, mert gázzal még mindig költséghatékonyabban jössz ki, mint a villannyal.
A gáztűzhellyel nem tudsz mit kezdeni, kell neki szellőzést biztosítani, de a gázbojlert a felújítás során lecseréltetheted zárt rendszerű, gazdaságosabb készülékre. Igaz jóval költségesebb megoldás, ehhez is kell gázterv + engedélyeztetés, de hosszú távon visszahozhatja az árát (figyelembe véve azt is, hogy ha egyszer cserélni kell mert már nem javítható, akkor is csak zártrendszerűt lehet helyette telepíteni) másrészt biztonságba érezheted magatokat.
Nem kell egyből megijedni egy szerelőtől aki zsigerből okoskodik, a tervező az ablakszellőzőket is figyelembe veszi a számításnál, ha azok megfelelnek az előírásoknak és aszerint ír elő - ha szükséges - további szellőző(k) felszerelését.

Biztos nem vigasztal, de nálunk locsoláshoz mellékvízmérő óra felszereltetése is hasonló költséggel jár. :((

Némi elméleti anyag a kérdésedhez:

http://www.aereco.hu/gazkeszulekek-legutanpotlasa-efa-eaf-eft-legbevezeto

http://www.gaz-felulvizsgalat.hu/files/gazkeszuelekek-legellatasa.pdf

http://www.mk.unideb.hu/userdir/csiha/MESZ/Energetikai%20alapismeretek/El%C5%91ad%C3%A1sok/9%20Energiafelhaszn%C3%A1l%C3%A1s/F%C5%B1t%C3%A9s/Vegyes/Tavasz%20p%C3%A1ly%C3%A1zat/G%C3%A1zos%20%C3%A9p%C3%BCletek/Aereco/Kiv%C3%A1laszt%C3%A1s.pdf

http://www.origo.hu/itthon/20130708-a-gazkeszulek-kotelezo-felulvizsgalata-szazezer-forintos-kiadassal-is-jarhat.html
Hosszú távon biztos a tervezés és "gázkorszerűsítés" lenne a megoldás a kedvezőbb fogyasztás érdekében. Sajnos egyenlőre nekem ki kell számolni hogy melyik lenne az olcsóbb áramosítani, vagy a gázt életképessé tenni. Mindkét esetben 70-100.000 ft között leszek valahol. Köszönöm a válaszát és a tanácsokat!
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 8 vendég